Menu

Το πρώτο αγγλικό ματς που διεξήχθη ημέρα… Κυριακή

Το πρώτο αγγλικό ματς που διεξήχθη ημέρα… Κυριακή

Πριν 48 χρόνια, κάτι που σήμερα είναι σύνηθες στην Αγγλία, τότε ήταν πρωτόγνωρο και έγινε για πρώτη φορά: αγώνας πρωταθλήματος να διεξάγεται ημέρα… Κυριακή. Πρόκειται για το λονδρέζικο ντέρμπι Μίλγουολ – Φούλαμ 1-0 στις 20 Ιανουαρίου 1974, δύο εβδομάδες μετά τα πρώτα κυριακάτικα παιχνίδια στην ιστορία του FA Cup, χάραξε τον ίδιο δρόμο και η λίγκα.

Μάλιστα ο αγώνας στο «Ντεν» διεξήχθη νωρίς, 11:30 το πρωί, απόρροια μιας ακόμη κρίσης στη Μέση Ανατολή εκείνη την εποχή, με τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, εξέλιξη που στερούσε από τον πλανήτη πετρέλαιο, άρα θέρμανση, ρεύμα και… φως. Ωστόσο η παρουσία 15.143 θεατών στον αγώνα, επίδοση ρεκόρ ως τότε στη σεζόν για τη Μίλγουολ, έκανε και τις άλλες ομάδες να προχωρήσουν σε ανάλογους ορισμούς αγώνων και η Κυριακή, δειλά δειλά, καθιερώθηκε ως άκρως ποδοσφαιρική στο Νησί.

Αρκετοί σύλλογοι βέβαια αντιτάχθηκαν στην εν λόγω κίνηση, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους αφού η Κυριακή ήταν εθιμοτυπικά ημέρα κατάνυξης. Σταδιακά όμως, και με τον κόσμο να προσέρχεται στο γήπεδο κυριακάτικα, καθιερώθηκε…