Menu

Challenger. Η πιο διάσημη και άτυχη δασκάλα…

Challenger. Η πιο διάσημη και άτυχη δασκάλα…

28 Iανουαρίου 1986. Σαν σήμερα το αμερικάνικο διαστημικό λεωφορείο Challenger ανατινάχθηκε στον αέρα 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του. Η NASA δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα.

Ανάμεσα στους επτά νεκρούς ήταν και η Κρίστα ΜακΟλιφ. Δεν ήταν αστροναύτης. Ήταν δασκάλα! Πως βρέθηκε όμως μέσα στο Challenger; Το 1984 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Δάσκαλος στο διαστημικό πρόγραμμα».

Οι ΗΠΑ ήθελαν να στείλουν τον πρώτο πολίτη στο διάστημα. Έναν «κοινό» άνθρωπο που με την κατάλληλη εκπαίδευση θα μπορούσε να πάει στο διάστημα. Η ΜακΟλιφ ενθουσιάστηκε με την ιδέα και συμπλήρωσε την αίτησή της. Ήταν μία ανάμεσα σε 11.000 ανθρώπους που έπραξαν το ίδιο!

Ήταν «τυχερή» να επιλεγεί ανάμεσα σε τόσες χιλιάδες ανθρώπους για να ζήσει την μοναδική αυτή εμπειρία. Και το πλήρωσε…

Πέρασε από την απαραίτητη εκπαίδευση. «Δεν μπορώ να γίνω αστροναύτης» είχε δηλώσει λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, «όμως αυτή η ευκαιρία να συνδυάσω τις ικανότητές μου ως εκπαιδευτικού και το ενδιαφέρον μου για την ιστορία και το διάστημα είναι μία μοναδική ευκαιρία να εκπληρώσω τις φαντασιώσεις μου».

Η NASA ήθελε, στέλνοντας μία δασκάλα στο διάστημα, να αυξήσει το ενδιαφέρον του κοινού για το διάστημα. Η ΜακΟλιφ έγινε διάσημη, έδινε τη μία συνέντευξη μετά την άλλη.

Περίπου 40 σχολεία σ’ όλο τον κόσμο φέρουν το όνομά της, όπως επίσης το Πλανητάριο της γενέτειράς της Κόνκορντ. Ένας κρατήρας στον πλανήτη Αφροδίτη, έχει ονομαστεί «Κρίστα ΜακΟλιφ» από τους Σοβιετικούς συναδέλφους της.

Ήταν μόλις 37 ετών, παντρεμένη με δύο παιδιά…