Menu

Όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το Αουσβιτς

Όταν αντίκρισαν για πρώτη φορά το Αουσβιτς

Σαν σήμερα το 1945 οι Σοβιετικοί πρωτοαντίκρυσαν το Αουσβιτς. Και με τα χρόνια έγινε γνωστό ότι εκείνο, όπως και δεκάδες άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, δεν ήταν τόσο εν κρυπτώ. Υπήρχαν μαρτυρίες μερικών που απέδρασαν, υπήρχαν καταγγελίες χρόνια πριν που έφτασαν ως και σε Τσόρτσιλ και Ρούσβελντ.

Αλλά αγνοήθηκαν, απαξιώθηκαν. Ή απλά δεν ασχολήθηκαν. Ένα άγνωστο έγκλημα πολέμου, ατιμώρητο. Όπως όταν οι Σοβιετικοί, στρατοπεδευμένοι έξω από τη Βαρσωβία, πρώτα άφησαν τους ναζί να κατασφάξουν τους εξεγερμένους Πολωνούς και ύστερα εισήλθαν στην πόλη. Και πολλά άλλα…

Σε διάφορα ντοκιμαντέρ, μιας και υπήρχε κάμερα, η αντίδραση των Αμερικανών, τον Απρίλιο του ’45, όταν μπήκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, είναι απίστευτη. Τους σόκαρε τόσο που οι περισσότεροι έκλαιγαν και, όταν συνήλθαν, έφεραν Γερμανούς από τα γύρω χωριά να ανοίξουν τους ομαδικούς τάφους και να τους θάψουν ατομικά.

«Δεν γνωρίζαμε» μονολογούσαν κλαίγοντας.  Δύο λέξεις. Ίσως και να μη γνώριζαν ή απλά να κοίταξαν τη δουλειά τους. Ποιος ξέρει.