Menu

Νίκος Κούρκουλος. Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός

Νίκος Κούρκουλος. Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός

Δωρικός και λαϊκός, ευγενής και μετρημένος. Κυρίως όμως, απόλυτα γοητευτικός και ερωτικός. Ο Νίκος Κούρκουλος ήταν ο κορυφαίος ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου. Για τις θαυμάστριές του ήταν ένας ακαταμάχητος άντρας που συνδύαζε την ομορφιά με την αυστηρότητα και την αποφασιστικότητα.

Πήρε μέρος στις πιο επιτυχημένες κοινωνικές ταινίες και διακρίθηκε για το υποκριτικό του ταλέντο. Κέρδισε δύο φορές το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στις ταινίες «οι Αδίστακτοι» και ο «Αστραπόγιαννος».

Η ηθοποιία όμως, δεν ήταν όνειρο των παιδικών χρόνων του Κούρκουλου. Σαν έφηβος αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό. Στην αρχή ασχολήθηκε με την κολύμβηση και το μπάσκετ, αλλά γρήγορα αποφάσισε ότι η μεγάλη του αγάπη ήταν το ποδόσφαιρο.

Οι προπονητές είδαν ότι έχουν να κάνουν με ένα αυθεντικό ταλέντο και έτσι ο νεαρός Κούρκουλος αγωνίσθηκε  ως μεσοεπιθετικός στην αγαπημένη του ομάδα, τον Παναθηναϊκό.

Ο Κούρκουλος τα πήγαινε πολύ καλά σαν ποδοσφαιριστής και θα ακολουθούσε επαγγελματική καριέρα. Την περίοδο εκείνη όμως διάβαζε για το θέατρο. Η τέχνη της υποκριτικής τον γοήτευσε και εξάλλου το ποδόσφαιρο προσέφερε δόξα αλλά όχι χρήματα. Όλοι οι αθλητές έπαιζαν κυρίως για την φανέλα και έπρεπε να έχουν και ένα επάγγελμα. Έτσι τον κέρδισε η υποκριτική και αποφάσισε να σπουδάσει και να γίνει ηθοποιός, παρά το γεγονός ότι και η υποκριτική δεν εξασφάλιζε ένα σίγουρο μέλλον.

Νίκος Κούρκουλος. Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός

Η ομάδα του 1954. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού φωτογραφίζονται με τους παίκτες του Ολυμπιακού. Καθιστοί: Σταύρος Τσουκαντάς, Σοφοκλής Αρβανίτης, Σταύρος Τσιμπουκίδης και Νίκος Κούρκουλος, με το μουστάκι

Ηταν ταγμένος στη παναθηναϊκή ιδέα από μικρό παιδί. Είχε τεράστια αγάπη για τον «σύλλογο μεγάλο» ενώ ήξερε καλά και τα …μυστικά της στρογγυλής θεάς. Παράλληλα με τους πρώτους του ρόλους στη σκηνή, αγωνιζόταν στο «τριφύλλι» ως κεντρικός αμυντικός φορώντας τη φανέλα με το νούμερο 5. Τη διετία 1951-53 αγωνίστηκε στην ομάδα της καρδιάς του και προπονούταν με τη μεγάλη ομάδα, ενώ ο Οδυσσέας Τσούτσος τον θεωρούσε ταλαντούχο και ανερχόμενο.

Παρόλα αυτά η τέχνη κέρδισε τον Νίκο Κούρκουλο ωστόσο η «τρέλα» του για την ομάδα της καρδιάς του ήταν η μόνιμη …συντροφιά του. Παρακολουθούσε τους αγώνες του «τριφυλλιού» ως οπαδός ενώ την περίοδο του Γουέμπλεϊ ο «Αστραπόγιαννος» έδινε το παρών ως θεατής ακόμα και στις προπονήσεις της ομάδας.

Νίκος Κούρκουλος. Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός

Ο Κούρκουλος προερχόταν από οικογένεια που υποστήριζε το «τριφύλλι» και άρχισε από τα τμήματα υποδομής της κολύμβησης, έπειτα του μπάσκετ και κατέληξε στο ποδόσφαιρο περίπου στην εφηβεία. Αυτός ο οποίος τον είχε ξεχωρίσει ήταν ο Γιόζεφ Στραντ, ο προπονητής ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τη λειτουργία της ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Αγωνιζόμενος ως μεσοεπιθετικός, ο Κούρκουλος είχε ταλέντο και ανέβαινε γρήγορα τα ηλικιακά κλιμάκια ως την πρώτη ομάδα.

Τέλη δεκαετίας του ‘40 και αρχές δεκαετίας του ’50 ο Κούρκουλος έπαιζε σε φιλικά με τη δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού και βρισκόταν στον «προθάλαμο» της πρώτης. Βέβαια, δεν θα ήταν εύκολο να καθιερωθεί, ούτε είναι σαφές εάν ο Κούρκουλος διέθετε τόσο μεγάλο ταλέντο…

Νίκος Κούρκουλος. Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός

Σε ένα ρόστερ με παίκτες όπως οι Γιάννης Παπαντωνίου, Μαθιός Βιτάλης. Κώστας Χατζηνικολάου, Βαγγέλης Πανάκης. Κώστας Λινοξυλάκης, Γιάννης Νεμπίδης, Γιώργος Κουρτζίδης, Γιώργος Φωτεινός, Λάκης Πετρόπουλος, Σωτήρης Αγγελόπουλος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Θεοφάνης, Μιχάλης Βουτσαράς ήταν δύσκολο για τον Κούρκουλο να βρει χώρο…

Πάντως, ο Άγγλος τεχνικός, Χάρι Γκέιμ τον είχε ξεχωρίσει και ίσως να του έδινε την ευκαιρία, αν δεν μεσολαβούσε κάτι άλλο: η αγάπη του Κούρκουλου για την υποκριτική. Ο Κούρκουλος είχε γοητευτεί από την ηθοποιία και αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί μαζί της.

Νίκος Κούρκουλος. Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός

Αργότερα, όταν ο Κούρκουλος έγινε πατέρας, άρχισε να παίρνει στο γήπεδο τα παιδιά του, τον γιο του Άλκη και την κόρη του Μελίνα. Η εικόνα της οικογένειας Κούρκουλου στην εξέδρα ήταν συνηθισμένη για τους άλλους φίλους του Παναθηναϊκού.

Ο Κούρκουλος πέθανε σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου του 2007 και οι οπαδοί του «τριφυλλιού» τον αποχαιρέτησαν με ένα πανό που έγραφε «Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός».