Menu

Το «σκάνδαλο Βάλνερ». Η Καλαμαριά, το δελτίο και η διάλυση της ΑΕΚ

Το «σκάνδαλο Βάλνερ». Η Καλαμαριά, το δελτίο και η διάλυση της ΑΕΚ

Ο Ολυμπιακός  στις 3 Φεβρουαρίου του 2008, έφευγε ηττημένος με 1-0 από την Καλαμαριά, και στη συνέχεια πήρε τη νίκη στα χαρτιά… στερώντας από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Το λεγόμενο «σκάνδαλο Βάλνερ».

Τι είχε συμβεί; Επιγραμματικά:

  • Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τον -μαχόμενο για παραμονή- Απόλλωνα Καλαμαριάς και ηττήθηκε με 1-0 με γκολ στις καθυστερήσεις του Γιώργου Μπάρκογλου, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στη θέση του Ρόμαν Βάλνερ στο 78’).
  • Η διαμορφωμένη βαθμολογία: Παναθηναϊκός 46, Ολυμπιακός 44, ΑΕΚ 42.
  • Εκτοτε η ΑΕΚ έκανε σερί 8-2-0 και, άνευ αγώνα Καλαμαριάς, τερμάτιζε πρώτη με 68 β. έναντι 67 του Ολυμπιακού (και 66 του ΠΑΟ).
  • Ωστόσο ο Αυστριακός επιθετικός δεν έπρεπε να είχε υπογράψει καν με τον Απόλλωνα καθώς είχε ήδη αγωνιστεί σε δύο διαφορετικές ομάδες στη Σκωτία (Φόλκερκ και Χάμιλτον) εκείνη τη σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν δικαίωμα να καταθέσουν ένσταση και το έπραξαν.
  • Χάρη σε εκείνη τη νίκη «στα χαρτιά» ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα, ακυρώνοντας την από το 2005 δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη (μετά τον μηδενισμό, και των δύο, στον αγώνα με τον Πανιώνιο, για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη): ότι «οι αγώνες πρέπει να κρίνονται στα γήπεδα και όχι στα δικαστήρια». Όντως, το ματς είχε ξαναγίνει (με «ερυθρόλευκη» νίκη με 2-0).
  • Ο Απόλλωνας Καλαμαριάς έστρεψε τα βέλη του στην ΕΠΟ, καταλογίζοντας της σημαντικότατες ευθύνες για την υπόθεση: και για την έκδοση του δελτίου και για τη μη ενημέρωση της ομάδας για το πρόβλημα.
  • Οι Καλαμαριώτες προσέφυγαν στο CAS αλλά η απόφαση του διεθνούς αθλητικού δικαστηρίου επί των προσωρινών μέτρων και ήταν απορριπτική, με την άμεση επικύρωση της βαθμολογίας από τη Σούπερ Λίγκα να σφραγίζει την κατάκτηση από τον Ολυμπιακό του 36ου πρωταθλήματος της ιστορίας του.
  • Για την… ιστορία, η κύρια υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ από το CAS, καθώς μετά την επικύρωση της βαθμολογίας, αλλά και την αλλαγή διοίκησης στον Απόλλωνα στη συνέχεια, η ομάδα της Καλαμαριάς αποφάσισε να προχωρήσει σε απόσυρση της προσφυγής της.
  • Βέβαια, όταν πήγαν τα χαρτιά στο CAS, η Καλαμαριά είχε ήδη υποβιβασθεί και δεν είχε έννομο συμφέρον.
  • «Όσο ήμουν στον Ολυμπιακό και έπαιρνα τα τρία πρωταθλήματα, άκουγα ότι υπάλληλοι της ΕΠΟ δούλευαν για τα συμφέροντα του Ολυμπιακού αλλά δεν ήξερα. Τώρα που είμαι στην ΑΕΚ τα βλέπω και πλέον αμφιβάλλω για τους τίτλους που κατέκτησα»: Ριβάλντο, όταν έπαιζε στην ΑΕΚ.

Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους… Η ΑΕΚ έχασε στα χαρτιά έναν τίτλο, δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της τα έσοδα της -δεδομένης- συμμετοχής στους ομίλους του Champions League, που θα ήταν μια πρώτη ικανοποίηση των μετόχων της που είχαν επενδύσει αρκετά χρήματα τις τελευταίες σεζόν για να παρουσιάσουν μια ανταγωνιστική ομάδα και ουσιαστικά άρχισε και η κατηφόρα της που εντέλει την οδήγησε στον υποβιβασμό.

Νομικά πάντως, ο Ολυμπιακός είχε δίκιο, ουδείς γνωρίζει ως σήμερα τι ακριβώς είχε μαγειρευτεί στην ΕΠΟ με το δελτίο του Βάλνερ…