Menu

Η εκτέλεση του Μπάμπαλη

Η εκτέλεση του Μπάμπαλη

Ξέρετε, σε αυτή την μπ@υρδελοχώρα, Δικαιοσύνη ούτε υπάρχει, ούτε υπήρχε.

Δεν τιμωρήθηκαν ποτέ οι δωσίλογοι, συνεργάτες των ναζί στην κατοχή.

Δεν τιμωρήθηκαν ποτέ οι χουντικοί βασανιστές.

Σαν σήμερα, 31 Ιανουαρίου 1979 οργάνωση «Ιούνης ’78» δολοφονεί κατόπιν ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άγιο Σώστη της Νέας Σμύρνης, τον αστυνόμο της γενικής ασφάλειας Πέτρο Μπάμπαλη. Και, κακά τα ψέματα, καλά του έκανε.

Ο Μπάμπαλης, το 1975, δεν αθωώθηκε. Παύτηκε η δίωξή του με το πρόσκομμα της μη έγκαιρης έγκλησής του (!), μιλάμε για ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

Παρά την παύση της δίωξης του ο Μπάμπαλης δεν αφέθηκε ελεύθερος αλλά προφυλακίστηκε για άλλη κατηγορία βασανιστηρίων. Ωστόσο, η κατηγορία από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα και στις 22 Απριλίου του 1975, αποφυλακίστηκε. Η δεύτερη δίκη του θα γινόταν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, τον Δεκέμβριο του 1975, όπου κατηγορούμενος και πάλι για βασανιστήρια μαζί με τον άλλο αρχιβασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο (που επίσης δολοφονήθηκε), θα αθωωθεί.

Ο Μπάμπαλης ήταν Αστυνόμος Α’ της Αστυνομίας Πόλεων και ταγμένος εθνικιστής. Είχε φακελωμένους τους πάντες και ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα των συνταγματαρχών. Ανάμεσα στις αρμοδιότητές του ήταν οι ανακρίσεις, τα βασανιστήρια και το φακέλωμα των αντιφρονούντων.

Στην προκήρυξή που βρέθηκε δίπλα στο σώμα του με τίτλο «Γιατί εκτελέσαμε τον Μπάμπαλη» αναφερόταν: «Από σήμερα, ο άθλιος και μισητός βασανιστής, ο αστυνόμος Πέτρος Μπάμπαλης έπαψε να υπάρχει. Εκτελέστηκε από μια ομάδα αγωνιστών. Η προσωπικότητα και το έργο του Μπάμπαλη είναι γνωστά σε όλους. Στην περίοδο της χούντας η δράση του και η φήμη του ξεπέρασαν και τα σύνορα της Ελλάδας».