Menu

Ο Σαλιαρέλης και οι… επιστήμονες

Ο Σαλιαρέλης και οι… επιστήμονες

Την εποχή εκείνη η χώρα ζούσε στους ρυθμούς του σκανδάλου της Τράπεζας Κρήτης και της προετοιμασίας εκδίκασης της «δίκης του αιώνα» όπως χαρακτηρίστηκε τότε από το σύνολο του Τύπου. Πρωταγωνιστής του σκανδάλου ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού και κρατούμενος τότε στις φυλακές του Σάλεμ στη Μασαχουσέτη, Γιώργος Κοσκωτάς. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο της εποχής, τον Κοσκωτά φυγάδευσε στη Βραζιλία με το προσωπικό του αεροσκάφος ο επιχειρηματίας (έμπορος πολύτιμων λίθων) από την Κένυα, Αργύρης Σαλιαρέλης με τίμημα το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Ολυμπιακού.

Ο Σαλιαρέλης μάλιστα, είχε προφυλακιστεί κατηγορούμενος με το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, με κύριο μοχλό όμως τον Ολυμπιακό και κατηγορώντας τους πιλότους του τζετ του, κατορθώνει και αποφυλακίζεται. Αναλαμβάνει τις τύχες της ΠΑΕ προσφεύγοντας στο πρωτοδικείο και προκηρύσσει άμεσα ΑΜΚ για να ισχυροποιήσει τη θέση του με μοναδικούς πολέμιους της κίνησης αυτής το Μιλτιάδη Μαρινάκη (πατέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη) και τον εφοπλιστή Νίκο Ευθυμίου, παλαιό συνεργάτη του πρώην προέδρου της ΠΑΕ, Σταύρου Νταϊφά.

Δείτε επίσης: το σκάνδαλο Κοσκωτά

Ο Σαλιαρέλης ήδη από το 1989 έχει χάσει ένα «σίγουρο» πρωτάθλημα από την ΑΕΚ με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου την προτελευταία αγωνιστική, κερδίζει όμως το Κύπελλο την επόμενη σεζόν και αποκτά πίστωση χρόνου. Από τις αρχές του καλοκαιριού του 1990 όμως, η κατάσταση δείχνει να εκτρέπεται επικίνδυνα. Ο Σαλιαρέλης κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πουλάει το μεγάλο αστέρι της ομάδας Λάγιος Ντέταρι στην Μπολόνια έναντι μόλις 50 εκατομμυρίων δραχμών (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος).

Ο Σαλιαρέλης και οι… επιστήμονες

Σαν να μην έφτανε αυτό, το κάκιστο κλίμα εναντίον του Σαλιαρέλη επιτείνει και η απώλεια του Στράτου Αποστολάκη με «ελευθέρας» για τον Παναθηναϊκό το ίδιο διάστημα. Η ρελάνς όμως του «Ρουμπίνια» θα προκαλέσει αίσθηση: ανακοινώνει τη συμφωνία με τα τρία «Μινγκ» (Ολεγκ Προτάσοφ, Γιούρι Σάβιτσεφ, Γκενάντι Λιτόφτσενκο) ενώ διαβεβαιώνει τους ρεπόρτερ ότι υπάρχει συμφωνία και με το έτερο μεγάλο αστέρι των Σοβιετικών, Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι (σ.σ. ποτέ).

Το κλίμα δείχνει προσωρινά να αλλάζει αλλά πρόβλημα των χρεών με την Τράπεζα Κρήτης όμως παραμένει άλυτο, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού διαμαρτύρονται για καθυστερημένες (ή και καθόλου) πληρωμές και τα ακριβά εισιτήρια στο ματς με την (πανίσχυρη, τότε) Σαμπντόρια στο Κυπελλούχων είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Μάλιστα, αν και μόλις 15.000 στο Καραϊσκάκη, έκαναν επεισόδια τόσα που ο Ολυμπιακός τιμωρείται τελεσίδικα με αποκλεισμό ενός έτους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα νεύρα βγήκαν και στο ματς με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου στο 84’ ο διαιτητής Ζακεστίδης διέκοψε το παιχνίδι επειδή έπεσαν δακρυγόνα αλλά η ΑΕΚ δεν τιμωρήθηκε: αποφασίστηκε η επανάληψη του αγώνα, ο Σαλιαρέλης βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αφήνει ανοιχτές υπόνοιες για «δάκτυλο Βαρδινογιάννη» στην υπόθεση και εστιάζει στο ότι τον κυνηγάει το… σύστημα, την ίδια ώρα όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού απέχουν από τις προπονήσεις εξ αιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές.

Και, σαν σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 1991 διεξάγεται η πρεμιέρα του β’ γύρου στο Καραϊσκάκη όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Αθηναϊκό. Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο μυρίζει μπαρούτι, η δυσπιστία απέναντι στο διαιτητικό τρίο είναι τεράστια, ο κόσμος δείχνει έτοιμος να ξεσπάσει με το παραμικρό και γενικώς κυριαρχεί ένα απροσδιόριστο αίσθημα.

Ο Σαλιαρέλης και οι… επιστήμονες

Ο Ολυμπιακός παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται αλλαγμένος στο δεύτερο μέρος και προηγείται με πέναλτι του Προτάσοφ στο 53’ και διπλασιάζει τα τέρματά του 20 λεπτά πριν το τέλος. Ο Αθηναϊκός του Γκερντ Πρόκοπ αντιδρά και μειώνει αμέσως με το Δημόπουλο. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Χρήστος Δημόπουλος με το «αμαρτωλό» παρελθόν, προέβη και σε άσεμνη χειρονομία κατά τον πανηγυρισμό του γκολ, ο ίδιος ορκίζεται ότι πανηγύρισε φυσιολογικά. Μέσα σε 5 λεπτά και ενώ το γήπεδο βράζει, ο Τζαλακώστας ισοφαρίζει με κεφαλιά. Αυτό ήταν.

Στο 87ο λεπτό ο Παχατουρίδης για να ικανοποιήσει την εξέδρα κάνει ένα ηρωικό φάουλ μαζεύοντας τα πόδια του Χατζηράπτη και ενώ έχουν προηγηθεί ήδη δύο μικρότερης έκτασης εισβολές, 50 περίπου οπαδοί κάνουν το τελικό «ντου» από το πορτάκι της θύρας 5 και εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο παίρνοντας στο κυνήγι όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Κόκκινο πανί για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, ο Χρήστος Δημόπουλος, ο οποίος δέχεται κλωτσιές και μπουνιές, αλλά και ο διαιτητής Μιχάλης Ναούμ με τον επόπτη Παπαδόπουλο ως εκφραστές του «συστήματος». Εκτυλίσσονται σκηνές απείρου κάλλους στον αγωνιστικό χώρο: ο Δημόπουλος προσπαθεί να αποφύγει τους οπαδούς τρέχοντας, ο Ναούμ τρώει μερικές… ψιλές πριν φυγαδευτεί στην καταπακτή προστατευόμενος από ένα αυτοσχέδιο ανθρώπινο τείχος παικτών του Ολυμπιακού, ο αγωνιστικός χώρος γεμίζει καδρόνια, σίδερα, πέτρες, κομμάτια τσιμέντου που οι οπαδοί είχαν ξεκολλήσει από τις εξέδρες.

Ο Σαλιαρέλης και οι… επιστήμονες

Το ξύλο θα συνεχιστεί για ώρες, αφού θα σπεύσουν δυνάμεις των ΜΑΤ για να επιβάλλουν την τάξη και η ένταση μεταφέρεται και στις εξέδρες. Στο μεταξύ, ο Ναούμ ζητάει γιατρό στα αποδυτήρια, επικρατεί χάος και ο Σαλιαρέλης μαζεύει ρεπόρτερ και δημοσιογράφους για να κάνει δηλώσεις. Μιλάει για οργανωμένο σχέδιο της πολιτείας εναντίον του Ολυμπιακού, κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα δηλώνοντας ότι το πρωτάθλημα δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις. Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν για τα επεισόδια και προς έκπληξη όλων κι ο «Ρουμπίνιας» εξηγεί με το… αμίμητο ότι οι εισβολείς είναι «επιστήμονες άνθρωποι που αγανάκτησαν».

Η υπόθεση το επόμενο διάστημα λαμβάνει τρομερές διαστάσεις και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (οι Κουλούρης, Κατσιμπάρδης και Αλαμπάνος) καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα επεισόδια στο Καραϊσκάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να προστατεύσει αθλητές, διαιτητές, φιλάθλους και λοιπούς κατά την τέλεση ποδοσφαιρικών αγώνων.

Η συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες είναι εξίσου δριμεία και η απόφαση της 25ης Φεβρουαρίου 1991 είναι καταπέλτης για τον Ολυμπιακό αν και τηρείται κατά γράμμα ο νόμος: μηδενισμός στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό, αφαίρεση 2 βαθμών, ποινή 5 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και τρεις μήνες έκπτωση από το προεδρικό αξίωμα στον Σαλιαρέλη για τις εμπρηστικές δηλώσεις. Η απόφαση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και δηλώνει την πρόθεση επίδοσης ψηφίσματος διαμαρτυρίας επισήμως στη Βουλή. Το συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα την 27η Φεβρουαρίου 1991 και πράγματι περίπου 1.500 οπαδοί του Ολυμπιακού διαδηλώνουν κατά της απόφασης και των συλλήψεων, ενώ αντιπροσωπεία τους με επικεφαλής τον αείμνηστο «Αττίλιο» καταφθάνει στη Βουλή όπου επιδίδει το ψήφισμα επισήμως στο Κοινοβούλιο.

Η ποινή θα μετατραπεί λίγο καιρό αργότερα με μοναδική διαφοροποίηση τη διεξαγωγή των αγώνων εκτός έδρας κι έτσι ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί κατά σειρά σε Ιωάννινα, Άργος, Λαμία, Πύργο και Βόλο, με εντυπωσιακά μάλιστα αποτελέσματα. Μέχρι την 26η αγωνιστική μάλιστα, θα παραμείνει πολύ κοντά στην κορυφή και τη διεκδίκηση του τίτλου, η ήττα όμως στην Τούμπα με 3-2 από τον ΠΑΟΚ έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες κατάκτησης του πρωταθλήματος…