Menu

Τσέλσι – Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Για 14η φορά, επί συνόλου 18 διοργανώσεων, δεν υπάρχει καμία ομάδα πλην ευρωπαϊκής και νοτιοαμερικάνικης που διεκδικούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Η Τσέλσι και η Παλμέιρας συγκρούονται το Σάββατο 12/2 (18:30) στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ με στόχο το τρόπαιο της… πλανητάρχισσας.

Και, για τους λάτρεις της στατιστικής, εξαιρουμένου το πρώτου τουρνουά, το 2000 στη Βραζιλία και υπό άλλο σύστημα διεξαγωγής, ουδέποτε απουσίασε από τον τελικό η εκάστοτε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ένα ερώτημα υπάρχει και θα απαντηθεί στο γήπεδο: σερί ή… κατάρα; Το τρόπαιο του συλλογικού Μουντιάλ καταλήγει στα χέρια των πρωταθλητριών Ευρώπης επί δέκα σερί σεζόν: την αρχή έκανε το 2013 η Μπάγερν και ακολούθησαν κατά σειρά η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, τρεις φορές η Ρεάλ, η Λίβερπουλ και πέρυσι η Μπάγερν. Λέτε να κλείνει ένας κύκλος λόγω της βαυαρικής, εν λόγω, παρουσίας;

Υπάρχει και μια άλλη σύμπτωση. Η τελευταία κάτοχος του Champions League που απέτυχε ήταν η Τσέλσι, χάνοντας το 2012 από την (άλλη σύμπτωση) βραζιλιάνικη Κορίνθιανς με 1-0 από γκολ με κεφαλιά του Περουβιανού Πάουλο Γκερέρο στο 69’.

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Δεδομένου ότι οι μόνοι άλλοι τίτλοι στη διοργάνωση για τη Νότια Αμερική ήταν από βραζιλιάνικες ομάδες (Κορίνθιανς 2000, Σάο Πάουλο 2005) και, δη, στα ισάριθμα πρώτα χρονικώς τουρνουά, το… σκορ είναι 14-1 για την Ευρώπη από το 2007! Μεγάλο το σερί, μεγάλο και το βάρος της «βερδάο»…

Όχι πως η Τσέλσι έχει μικρότερο. Πλην του ’12, και το 2005 αγγλική ομάδα είχε ηττηθεί στον τελικό (η Λίβερπουλ από τη Σάο Πάουλο) με αποτέλεσμα η χώρα να μετρά μόλις 50% επιτυχία στον θεσμό, την ώρα που η Ισπανία έχει 7/8 τρόπαια, η Βραζιλία 4/8, η Γερμανία και η Ιταλία 2/2 και η Αργεντινή, ω ναι, 0/4.

Η νικήτρια του Champions League, Τσέλσι, και η νικήτρια του Copa Libertadores, Παλμέιρας, σε μονό, νοκ άουτ, αγώνα με έπαθλο το παγκόσμιο στέμμα.

Αήττητοι στα 90λεπτα

Τσέλσι και Παλμέιρας συναντιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Σε νοκ άουτ αγώνες στο Παγκόσμιο Συλλόγων ανάμεσα σε Άγγλους και Βραζιλιάνους, το… σκορ είναι 2-1 για τους Λατίνους με τις προαναφερθείσες κατακτήσεις του 2005 (Σάο Πάουλο – Λίβερπουλ 1-0) και του 2012 (Κορίνθιανς – Τσέλσι 1-0), αμφότερες στην Ιαπωνία.

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Και, μάλιστα, οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν ήττα στο 90λεπτο από τους Άγγλους στη διοργάνωση μιας και η επικράτηση της Λίβερπουλ το 2019 στην Ντόχα του Κατάρ επί της Φλαμένγκο, επιτεύχθηκε στην παράταση με τέρμα ενός… Βραζιλιάνου: του Ρομπέρτο Φιρμίνο στο 99ο λεπτό.

H2H

Η «βερδάο» έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν αγγλική ομάδα: ήταν για τον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (προπομπός του Παγκοσμίου Συλλόγων), το 1999 στο Τόκιο και είχε ηττηθεί με 1-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από γκολ του Ρόι Κιν, με τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι στον πάγκο.

Για την Τσέλσι η μόνη παρελθούσα συνάντηση με αγγλική ομάδα ήταν ο χαμένος τελικός του 2012 από την Κορίνθιανς.

Σπάνια σκοράρουν και οι δύο…

Από τους άλλους 17 τελικούς, ένας κρίθηκε στα πέναλτι και τρεις στην παράταση. Ο μόνος της… ρώσικης ρουλέτας ήταν και ο πρώτος, το 2000 στη Βραζιλία, σε ένα όμως «πειραματικό» τουρνουά (παρουσία 8 ομάδων σε δύο ομίλους) και με δύο ντόπιες να φτάνουν στην πηγή: Κορίνθιανς και Βάσκο έμειναν στο 0-0 και ο τίτλος κατέληξε με 4-3 στα πέναλτι στην «τιμάο» του Οσβάλντο ντε Ολιβέιρα και των Φρέντι Ρινκόν, Μαρσελίνιο, Εντίλσον, Ρικαρντίνιο και Βαμπέτα. Τούτο, του 2000, το τουρνουά αναγνωρίστηκε ως επίσημο αρκετά χρόνια μετά από τη FIFA. Ας είναι.

Έκτοτε, 3/16 τελικοί κρίθηκαν μετά το 90λεπτο, και οι τρεις στην παράταση!

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

  • Το 2009 στο Άμπου Ντάμπι η Μπαρτσελόνα επικράτησε 2-1 της Εστουδιάντες με γκολ του Λιονέλ Μέσι στο 110’.
  • Το 2016 στη Γιοκοχάμα η Ρεάλ Μαδρίτης υπέταξε με 4-2 την ιαπωνική Κασίμα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει δις (98’ και 104’) στον έξτρα χρόνο, κάνοντας χατ-τρικ στον αγώνα.
  • Και, το 2019, η Λίβερπουλ νίκησε 1-0 τη Φλαμένγκο στην Ντόχα με γκολ του Ρομπέρτο Φιρμίνο στο 99’.

Σε πιο εξειδικευμένους αριθμούς, 13 από τους 17 τελικούς έληξαν no goal (ήτοι, είτε με γκολ μίας ή… καμίας) και 5/17 είχαν από τρία γκολ και πάνω στο 90λεπτο (ήτοι, over 2,5).

Οι αποβληθέντες και τα χατ-τρικ

Στον τελικό του 2012, όπου η Τσέλσι ηττήθηκε με 1-0 από την Κορίνθιανς, είχε αποβληθεί στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Γκάρι Κέιχιλ από την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ. Ήταν η τελευταία αποβολή σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων.

Είχε προηγηθεί αυτή του Σέρβου Νεμάντια Βίντιτς για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 1-0 επί της εκουαδοριανής LDU ντε Κίτο το 2008 στη Γιοκοχάμα και του Γεωργιανού Κάχα Καλάτζε για τη Μίλαν το 2007 στο 4-2 επί της Μπόκα Τζούνιορς στη Γιοκοχάμα.

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Ουδείς παίκτης έχει βάλει 4 γκολ, στο τουρνουά σε επιμέρους σε τελικό αλλά τέσσερις έκαναν χατ-τρικ. Το μόνο σε τελικό ήταν του Κριστιάνο Ρονάλντο το 2016 επί της Κασίμα, αλλά με δύο από τα τρία γκολ στην παράταση.

Οι τελικοί θέλουν… τους Γερμανούς τους

Ο μόνος παίκτης με παρουσία σε πέντε τελικούς, και ισάριθμα μουντιαλικά, συλλογικά τρόπαια είναι ο Γερμανός χαφ Τόνι Κρόος: τα κατάφερε το 2013 με την Μπάγερν και έκτοτε τέσσερις φορές με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Και μιας ο λόγος για Γερμανούς, ο Τόμας Τούχελ φιλοδοξεί να γίνει ο τρίτος προπονητής από την πατρίδα του που θα ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μετά τους Γιούργκεν Κλοπ το 2019 με τη Λίβερπουλ και Χάνσι Φλικ το 2020 με την Μπάγερν: στις προηγούμενες δύο διοργανώσεις δηλαδή.

Πρώτος σε τρόπαια είναι ένας Ισπανός, ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με τρία και έπονται, έχοντας από δύο, ένας Ιταλός και ένας Γάλλος: ο Κάρλο Αντσελότι και ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Preview

Ο Τούμας Τούχελ συμπληρώνει, τη μέρα του τελικού, 382 ημέρες στον πάγκο των «μπλε» και σε αυτό το διάστημα οδήγησε την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, στην κατάκτηση του Champions League, του UEFA Super Cup και στον τελικό του προσεχούς Λιγκ Καπ ενώ διεκδικεί και το Μουντιάλ Συλλόγων! Not bad at all…

Τσέλσι - Παλμέιρας για το στέμμα της… πλανητάρχισσας

Και όχι πως ο Αμπέλ Φερέιρα πάει πίσω: από τον Οκτώβριο του 2020, κι αφού αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ, κατόρθωσε να κατακτήσει το Copa do Brasil του 2020 και δύο συνεχόμενα Copa Libertadores. Η Παλμέιρας φιλοδοξεί να γυρίσει στη Βραζιλία με το πέμπτο τρόπαιο στη διοργάνωση για τη χώρα της σάμπα και, δη, από ισάριθμη διαφορετική ομάδα.

Στον ημιτελικό η Τσέλσι επέβαλε την ανωτερότητά της και με γκολ του Ρομέλου Λουκάκου στο 32’, υπέταξε την Αλ Χιλάλ με 1-0. Αμφίβολος ο… ίδιος ο Τούχελ καθότι αναρρώνει από κορωνοϊό, όπως και ο βασικός τερματοφύλακας Μεντί. Και η Παλμέιρας επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί στον ημιτελικό, νικώντας 2-1 την Αλ Αχλι: αν και συνάντησε μία πολύ κλειστή άμυνα, σκόραρε με τους Βέιγκα στο 49’ και Ντοντού στο 49’.

Πιθανές ενδεκάδες

Τσέλσι (3-4-3): Κέπα – Ρούντιγκερ, Τιάγκο Σίλβα, Κρίστενσεν – Αθπιλικουέτα, Καντέ, Ζορζίνιο, Μάρκος Αλόνσο – Χάβερτς, Λουκάκου, Μάουντ.

Παλμέιρας (4-2-3-1): Βέβερτον – Μάρκος Ρόσα, Λουάν, Γκουστάβο Γκόμες, Πικέρεζ – Ζε Ράφαελ, Ντανίλο – Ντούντου, Ράφα Βέιγκα, Σκάρπα – Ρόνι.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 11/2/2022