Menu

1906, η Σαγράδα Φαμίλια υπό κατασκευή.

1906, η Σαγράδα Φαμίλια υπό κατασκευή.

Η Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, μια τεράστια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Βαρκελώνη, σχεδιάστηκε από τον Αντόνι Γκαουντί (1852-26) και ήταν ημιτελής ως και προ… μερικών εβδομάδων.

Αν και η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια είχε ξεκινήσει το 1882, όταν το έργο ανέλαβε ο Γκαουντί το 1883, τη μεταμόρφωσε με το αρχιτεκτονικό και μηχανικό στυλ του συνδυάζοντας το γοτθικό ρυθμό και μορφές μοντερνισμού με φιλόδοξες διαρθρωτικές κολόνες και αψίδες.

Ο Γκαουντί αφιέρωσε τα τελευταία του χρόνια στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο του έργου είχε ολοκληρωθεί. Στόχος των Καταλανών ήταν η κατασκευή να ολοκληρωθεί το 2026, ακριβώς χρόνια από την επέτειο του θανάτου του Γκαουντί. Τελικά πέντε χρόνια νωρίτερα η Σαγράδα Φαμίλια είναι πλέον έτοιμη…

Παράλληλα έχει διχάσει τους πολίτες της Βαρκελώνης επειδή συναγωνίζεται με τον Καθεδρικό Ναό της Βαρκελώνης, για το σχέδιο του Γκαουντί και την πιθανότητα ότι η δουλειά που έγινε μετά το θάνατό του δεν βασίστηκε στο σχέδιό του και πιο πρόσφατα για το υπόγειο τούνελ ενός μετρό που μπορεί να διαταράξει τη σταθερότητα του κτιρίου.