Menu

Παρί Σεν Ζερμέν – Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Παρί Σεν Ζερμέν και Ρεάλ Μαδρίτης ανταμώνουν στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα για τους «16» του Champions League, ωσάν έναν πρόωρο τελικό ανάμεσα σε δύο «γίγαντες» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο… πάρκο των «πριγκήπων». Για την Παριζιάνα, αναφορικά με το οικονομικό της σκέλος και για τη «βασίλισσα» για το βάρος της φανέλας της: 13… κούπες έχουν οι Μαδριλένοι, μηδέν οι Γάλλοι με έναν χαμένο τελικό, τον προπέρσινο.

Κάποτε πάντως, η Παρί ήταν ο… κακός δαίμονας της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρώπη, δαίμονας που… ξόρκισε εντός της τριετίας (2016-18) που σάρωσε τα πάντα με τρεις σερί κατακτήσεις Champions League. Η φετινή θα είναι η έκτη φορά που Παριζιάνοι και Μαδριλένοι ανταμώνουν, 4-3-3 υπέρ της «βασίλισσας» ο απολογισμός σε όλα, 2-2-1 στο «Παρκ ντε Πρενς» για την Παρί και σκορ… 2-1 οι προκρίσεις για την Γάλλους (στις άλλες τρεις φορές που αντάμωσαν σε νοκ άουτ).

Η 4άρα

Πρώτη φορά συναντήθηκαν τον Μάρτιο του 1993, στα προημιτελικά του UEFA. Η Ρεάλ του Μπενίτο Φλόρο, έχοντας Ιέρο, Ζαμοράνο, Μπουτραγένιο, τον γνωστό μας Μίτσελ, τον Κροάτη Προσινέτσκι μα και τον (μετέπειτα ηγέτη της Μπάρτσα αλλά και προπονητή της)… Λουίς Ενρίκε (!) στην ενδεκάδα επικράτησε 3-1 στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» με γκολ των Μπουτραγένιο, Ζαμοράνο και Μίτσελ, με τον Ζινολά να μειώνει.

Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Ωστόσο η «βασίλισσα» στη ρεβάνς έζησε εφιαλτικό βράδυ: 4-1 η Παρί του Πορτογάλου Ζόρζε Τεϊσέιρα με Γουεά, Ζινολά, Βάλντο, Κομπουαρέ, για να μειώσει στο 94’ ο Ζαμοράνο. Η Παρί αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους που πήρε το τρόπαιο, στους τελικούς με την Ντόρτμουντ. Βασικοί ήταν τότε και οι μετέπειτα γνωστοί προπονητές Αντουάν Κομπουαρέ, Πολ λε Γκεν, Ρικάρντο Γκόμες.

Με Γουεά

Δεύτερο «ραντεβού», ξανά Μάρτιο, ένα χρόνο μετά, ξανά στα προημιτελικά αλλά του Κυπελλούχων. Και τούτη τη φορά η Παρί απέκλεισε τη «βασίλισσα», που είχε εκείνη τη χρονιά τον Βιθέντε ντελ Μπόσκε στον πάγκο, με 1-0 στη Μαδρίτη χάρη σε γκολ του Ζορζ Γουεά στο 32’, και 1-1 στο Παρίσι με τέρματα των Ρικάρντο Γκόμες (51’) και Μπουτραγένιο (20’).

Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Η Παρί στη συνέχεια έμεινε εκτός από την Αρσεναλ, η οποία πήρε το τρόπαιο (1-0 την Πάρμα στην Κοπεγχάγη).

Μηδέν η Παρί

Oι δυο τους έπαιξαν ξανά σε όμιλο το 2015-16: 0-0 στο Παρίσι και 1-0 η Ρεάλ του Ράφα Μπενίτεθ στη Μαδρίτη με γκολ του Νάτσο στο 35’, η Παρί του Λοράν Μπλαν έπαιζε τότε με Ντι Μαρία, Καβάνι, Ιμπραΐμοβιτς μπροστά και Νταβίντ Λουίζ, Τιάγο Σίλβα στα στόπερ. Φυσικά αμφότερες πέρασαν από όμιλο που συμπλήρωναν η Σαχτάρ και η Μάλμε, η Παρί αποκλείστηκε από τη Σίτι στα προημιτελικά και η Ρεάλ πήρε το τρόπαιο, στα πέναλτι, στο Μιλάνο ενάντια στην Ατλέτικο…

Γουρλού;

Επόμενο αντάμωμα, τον Μάρτιο του ’18 στους «16» του Champions League με τη «βασίλισσα» να προκρίνεται με δύο νίκες: 3-1 στη Μαδρίτη με δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο κι ένα του Μαρσέλο, είχε ανοίξει το σκορ ο Ραμπιό στο 33’.

Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Και 2-1 στο Παρίσι με Ρονάλντο και Κασεμίρο, είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Καβάνι στο 71’ λίγο μετά την αποβολή του Βεράτι. Και πάλι η Ρεάλ πήρε το τρόπαιο, νικώντας τη Λίβερπουλ στον τελικό του Κιέβου. Γουρλού η Παρί… για τους Ισπανούς.

Χέρι-χέρι

Εσχατες, ως τις φετινές, αναμετρήσεις τους, ήταν τη σεζόν 2019-20 σε όμιλο: αμφότερες προκρίθηκαν, αφήνοντας εκτός δυάδες τις Κλαμπ Μπριζ και Γαλατασαράι. Η Παρί επικράτησε άνετα με 3-0 στη γαλλική πρωτεύουσα με γκολ από Ανχελ ντι Μαρία (14’ και 33’) και Τομάς Μενιέ (91’) ενώ στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έμειναν στο 2-2 (17’ και 79’ Μπενζεμά, 81’ Εμπαπέ, 83’ Σαράμπια).

H2Hs

Απέναντι σε ισπανικές ομάδες η Παρί μετρά 13-9-12 γενικά και, επιμέρους, 8-6-3 στο Παρίσι, οι ήττες από Ντεπορτίβο το ’00, Μπάρτσα το ’15 και Ρεάλ το ’18. Αντίστοιχα, η Ρεάλ έχει 19-7-8 κόντρα σε γαλλικές ομάδες και, επιμέρους, εκτός έδρας, 6-3-7, μάλιστα η προπέρσινη ήττα στο Παρίσι ήταν η πρώτη της επί γαλλικού εδάφους μετά από εννέα χρόνια.

Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Ο Μαουρίσιο Ποσετίνο αντιμετωπίζει για ένατη φορά τη Ρεάλ με προπονητικό απολογισμό 1-1-6: και οι έξι ήττες του ήταν στο ισπανικό πρωτάθλημα (2009-12) από τον πάγκοι της Εσπανιόλ, αντιθέτως όταν αντάμωσε με τους» μερένχες» στην Ευρώπη, όντας στην Τότεναμ πια, δεν λύγισε (1-1 στη Μαδρίτη, 3-1 στο Λονδίνο).

Αντίστοιχα ο Κάρλο Αντσελότι έχει αντιμετωπίσει άλλες τρεις φορές την Παρί: μια ως προπονητής της Μπάγερν χάνοντας με 3-0 στο Παρίσι και δις ως τεχνικός της Νάπολι: 2-2 στο «Παρκ Ντε Πρενς» και 1-1 στο «Σαν Πάολο» (νυν «Ντιέγκο Μαραντόνα»).

Ο πρώην και… ο μελλοντικός

Ο Σέρχιο Ράμος, που μέτρησε 671 συμμετοχές και 101 γκολ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν θα τεθεί αντιμέτωπος με την επί 15ετία ομάδα του καθότι εδώ και καιρό τραυματίας. Αντιθέτως κανονικά… και με τον νόμο θα είναι παρών ο Κιλιάν Εμπαμπέ, με δημοσιεύματα να θέλουν τον Γάλλο σταρ της Παρί να έχει δώσει ήδη τα χέρια με τη «βασίλισσα» για το καλοκαίρι…

Στους «πρώην» Μαδριλένους του ζευγαριού και ο Κοσταρικανός κίπερ των Παριζιάνων, Κέιλορ Νάβας, ο Αργεντινός εξτρέμ Ανχελ ντι Μαρία και ο Μαροκινός πλάγιος Ασράφ Χακίμι ενώ, αντίστοιχα, πρώην «Παριζιάνοι» είναι ο Γάλλος μπακ Φερλάν Μεντί και ο Ιταλός τεχνικός της Ρεάλ, Κάρλο Αντσελότι, που εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα το 2011-13.

Messi VS Real, Karim VS PSG

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Αργεντινός σταρ θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ δίχως να φορά τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, με την οποία ενάντια στη «βασίλισσα» μέτρησε 26 γκολ σε 45 εμφανίσεις και με απολογισμό 19 νικών, 11 ισοπαλιών και 15 ηττών.

Παρί Σεν Ζερμέν - Ρεάλ Μαδρίτης. Πρόωρος τελικός στο… πάρκο των πριγκήπων

Ουδείς άλλος έχει σημειώσει περισσότερα γκολ στο ισπανικό clasico ενώ ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε εναντίον της και στον «εμφύλιο», στα ημιτελικά του Champions League το 2011 (και, μάλιστα, δις).

Ενάντια στους συμπατριώτες του τίθεται αντιμέτωπος ο Καρίμ Μπενζεμά, που φορώντας τη φανέλα της Λιόν αλλά και της «βασίλισσας» μέτρησε συνολικά 12 αγώνες εναντίον της. Απολογισμός; 6-4-2 και 3 γκολ: ένα με τη Λιόν στο γαλλικό Σούπερ Καπ του 2006 και δύο με τη Ρεάλ στο 2-2 της Μαδρίτης το 2019.

Preview

Η Παρί την Παρασκευή νίκησε… με τα χίλια ζόρια με 1-0 τη Ρεν, έχοντας εμφανώς το μυαλό της στη Ρεάλ και με τον Ποσετίνο να κάνει μερικές αλλαγές στην ενδεκάδα, άλλωστε έχει 16 βαθμούς διαφορά στο πρωτάθλημα που κατακτά για μία ακόμη χρονιά. Ο Νεϊμάρ ανάρρωσε αλλά πιθανότατα θα ξεκινήσει από τον πάγκο καθώς δεν είναι στο 100% ενώ παραμένουν εκτός οι Σέρχιο Ράμος και Αντέρ Ερέρα.

Η Ρεάλ έμεινε στο 0-0 με τη Βιγιαρεάλ και απέχει 4 βαθμούς από την επερχόμενη Σεβίλλη, τη μόνη ομάδα που την απειλή στην κατάταξη καθώς η Μπέτις είναι 11 βαθμούς πίσω και η Μπαρτσελόνα… 15. Ερώτημα αποτελεί η παρουσία του Μπενζεμά που επίσης έρχεται από τραυματισμό, όπως και του Μεντί – με τον Μαρσέλο ante portas αν δεν τα καταφέρει.

Πιθανές ενδεκάδες

Παρί Σεν Ζερμέν (4-3-3): Ντοναρούμα – Χακίμι, Μαρκίνιος, Κιμπεμπέ, Νούνο Μέντες – Βεράτι, Γκεγέ, Βαϊνάλντουμ – Μέσι, Εμπαπέ, Ντι Μαρία

Ρεάλ Μαδρίτης (4-3-3): Κουρτουά – Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Αλάμπα, Μεντί – Κρόος, Κασερίμο, Μόντριτς – Ασένσιο, Μπενζεμά, Βινίσιους


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 14/2/2022