Menu

Ιντερ – Λίβερπουλ. Επίτευγμα… 63 ετών απειλούν οι «κόκκινοι»

Ιντερ – Λίβερπουλ. Επίτευγμα… 63 ετών απειλούν οι «κόκκινοι»

Στον αγωνιστικό χώρο του «Τζιουζέπε Μεάτσα» θα παραταχθούν 9 από τα συνολικά 66 τρόπαια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών / Champions League και, συνολικά, 14 τελικοί. Ήτοι, οι τρεις… κούπες της Ίντερ και οι έξι της Λίβερπουλ, σε μια μονομαχία ξεχωριστή, με τους δικούς της κανόνες.

Το παράδοξο είναι πως, καίτοι έχουν αμφότερες τεράστια ευρωπαϊκή ιστορία και βαριά φανέλα, έχουν ανταμώσει ξανά μονάχα δύο φορές στα Κύπελλα Ευρώπης και μοιράστηκαν τις επιτυχίες και τις προκρίσεις…

Τα άλλα δύο τους ραντεβού

Στα 60s η δυναμική του Μιλάνου στο Πρωταθλητριών ήταν μεγάλη, με τη Μίλαν να κατακτά δύο τρόπαια και την Ίντερ άλλα τόσα. Οι «νερατζούρι» συναντήθηκαν με την (πρωτάρα στον θεσμό, τότε!) Λίβερπουλ στον δρόμο για το repeat, στα ημιτελικά της σεζόν 1964-65. Η ομάδα του Ελένιο Ερέρα, που άρχισε να καθιερώνει σταδιακά το αμυντικό σύστημα που έμεινε στην ιστορία ως «κατενάτσιο», έφυγε με σκυμμένο κεφάλι από το «Ανφιλντ» χάνοντας με 3-1 αν και είχε ισοφαρίσει στο 10’ με τον Σάντρο Ματσόλα, οι Ρότζερ Χαντ (4’), Ιαν Κάλαχαν (34’) και Ιαν Τζον (75’) είχαν χαρίσει στην ομάδα του Μπιλ Σάνκλι μια επιβλητική επικράτηση.

Ιντερ – Λίβερπουλ. Επίτευγμα… 63 ετών απειλούν οι «κόκκινοι»

Ωστόσο στο Μιλάνο άλλαξαν όλα: οι Μάριο Κόρσο (8’), Χοακίν Πέιρο (9’) έβαλαν την Ίντερ από πολύ μπροστά στο σκορ με δύο τέρματα, σε εποχή που το εκτός έδρας γκολ δεν ίσχυε ακόμη, ούτε υπήρχαν τα πέναλτι: έστριβαν κέρμα! Οι Αγγλοι διαμαρτυρήθηκαν στον Ισπανό ρέφερι Χοσέ Μαρία Ορτίς: στο πρώτο ότι δεν ήταν φάουλ, στο δεύτερο ότι υπήρξε επιθετικό, αλλά εις μάτην. Ο Τζιασίντο Φακέτι στο 60’ έγραψε το 3-0 και έστειλε τους Λομβαρδούς στον τελικό που διεξήχθη… σπίτι τους: στο «Τζιουζέπε Μεάτσα».

Και δεν μπορούσε να χαθεί το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο (1-0 την Μπενφίκα με γκολ του Ζάιρ στο 52’).

Ιντερ – Λίβερπουλ. Επίτευγμα… 63 ετών απειλούν οι «κόκκινοι»

Πέρασαν 43 χρόνια για να… πάρει το αίμα της πίσω η Λίβερπουλ. Το 2007-08 αντάμωσαν στους «16» του Champions League, με τους «κόκκινους» να έρχονται από την… κούπα του 2005 και τον τελικό του 2007 στην Αθήνα. Στον δρόμο για έναν ακόμη τελικό, πέτυχαν την Ίντερ λίγο πριν την εποχή του Ζοσέ Μουρίνιο, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στο… τιμόνι. Η αποβολή του Μάρκο Ματεράτσι άλλαξε τον ρου του ματς και χάρισε στην ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ τη νίκη με 2-0 στο λιμάνι, έστω και με γκολ στο τέλος (85’ Ντιρκ Κάιτ, 90’ Στίβεν Τζέραρντ).

Και, στη ρεβάνς του Μιλάνου, εκ νέου αποβλήθηκε «νερατζούρο» (ο Νίκολας Μπουρδίσο στο 50’) και εκ νέου νίκησε η Λίβερπουλ: 1-0 με σκόρερ τον Φερνάντο Τόρες στο 63’.

Ιντερ – Λίβερπουλ. Επίτευγμα… 63 ετών απειλούν οι «κόκκινοι»

Σε αυτή τη σειρά αγώνων ήταν σειρά της Ιντερ να διαμαρτυρηθεί… Η Λίβερπουλ ωστόσο δεν πήγε στον τελικό της Μόσχας, μένοντας εκτός από την Τσέλσι στα ημιτελικά.

Stats

  • Στο 15-4-13 το ρεκόρ της Ιντερ με Αγγλους (επιμέρους 11-3-2 στο Μιλάνο). Οι μόνες αγγλικές ομάδες που έφυγαν νικηφόρα από τη Λομβαρδία ήταν η Αρσεναλ το 2003 (5-1) και η Λίβερπουλ (2008).
  • Στο 14-6-15 ο απολογισμός της Λίβερπουλ ενάντια σε Ιταλούς (επιμέρους 5-3-7 εκτός έδρας). Εσχατη ισοπαλία της το 2010 (0-0 στη Νάπολι) και έκτοτε 3-0-3.
  • Από τις 7 ομάδες που πήραν το απόλυτο των βαθμών στα γκρουπ της διοργάνωσης (με 6/6 νίκες), μόνο η Μπάγερν το 2019-20 κατέκτησε το τρόπαιο – και η Λίβερπουλ έκανε το απόλυτο…
  • Ο Εντιν Τζέκο σκόραρε και στα τρία τελευταία παιχνίδια του κόντρα στη Λίβερπουλ: ένα με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2015 και άλλα δύο με τη Ρόμα στους ημιτελικούς της διοργάνωσης τη σεζόν 2017-18.

Νίκες και με Μίλαν και με Ίντερ στο Μιλάνο, την ίδια σεζόν;

Ωσάν κουίζ το ερώτημα και φυσικά υπάρχει απάντηση.

Η Λίβερπουλ φέτος νίκησε ήδη δύο φορές την άλλη ομάδα του Μιλάνου, τη Μίλαν, στο φετινό Champions League. Κι αν αποχωρήσει ξανά νικηφόρα από την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, θα… ισοφαρίσει επίδοση 63 ετών, της οποίας βέβαια η αξία αμφισβητείται…

Και εξηγούμεθα. Τα παλιά τα χρόνια υπήρχε μια διοργάνωση ονόματι, ελληνιστί, Κύπελλο Εκθέσεων (1955-71). Αρχικά διεξάγονταν αγώνες επίδειξης από πόλεις που διοργάνωναν διεθνείς εμπορικές εκθέσεις. Η επιτυχία του θεσμού είχε ως αποτέλεσμα να ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν όλο και περισσότερα σωματεία, έτσι από το 1968 ορίστηκε να μετέχουν οι ομάδες που είχαν τερματίσει πίσω από την πρωταθλήτρια. Τελικά, το 1971 η UEFA αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης δημιουργώντας το UEFA Cup. Αρκετές πόλεις μετείχαν ως… μεικτές, φερ’ ειπείν η Μπέρμιγχαμ έπαιζε με παίκτες της Μπέρμιγχαμ και της Αστον Βίλα.

Ιντερ – Λίβερπουλ. Επίτευγμα… 63 ετών απειλούν οι «κόκκινοι»

Και το 1958-60 (ναι, τρία χρόνια κράτησε) μετείχε και η Μπαρτσελόνα που είχε διαπρέψει στο Εκθέσεων. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1959 λοιπόν οι Καταλανοί, με τους Ραμίρο Μαρτίνες και Λάζλο Κουμπάλα να σημειώνουν από δύο γκολ, νίκησαν με 4-2 την Ιντερ στο «Τζιουζέπε Μεάτσα» και με συνολικό σκορ 8-4 πέρασαν στους τελικούς και κατέκτησαν το τρόπαιο (με αντίπαλο τη… μεικτή Βελιγραδίου). Σε εκείνα τα παιχνίδια ο Ελένιο Ερέρα είχε κατεβάσει βασικούς, όπως οι Τσίμπορ, Λουίς Σουάρες, Ράμαγετς, Σεγάρα και άλλοι.

Πέρασαν 35 ημέρες και η Μπαρτσελόνα επισκέφθηκε εκ νέου το Μιλάνο, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει τη Μίλαν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Με τέρματα των Βέρχες και Λουίς Σουάρες επικράτησε με 2-0 των «ροσονέρι», τους νίκησε και στη ρεβάνς (5-1 με χατ-τρικ του Μαγυάρου σταρ Κουμπάλα) και έφτασε ως τους «4» όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κοντολογίς, και η Μπαρτσελόνα έπαιξε με… κανονική ομάδα στο Εκθέσεων τότε και είναι η μόνη που πέρασε νικηφόρα από το Μιλάνο, και ενάντια στην Ίντερ και ενάντια στη Μίλαν, την ίδια σεζόν! Η Λίβερπουλ φιλοδοξεί να γίνει η δεύτερη…

Preview

Στο… σήμερα, οι δύο ομάδες φτάνουν στον πρώτο μεταξύ τους νοκ άουτ αγώνα με εκ διαμέτρου αντίθετη ψυχολογία. Η Ιντερ όχι μόνο είδε τη διαφορά από τους διώκτες της να ροκανίζεται (και δίκαια μιας και έχασε από τη Μίλαν και έμεινε στο 1-1 με τη Νάπολι) μα, μετά από πολύ καιρό, απώλεσε την πρώτη θέση στη Serie A. Συν ότι λείπει ελέω τιμωρίας ο καλύτερος παίκτης της σεζόν για την ομάδα του Σιμόνε Ιντσάγκι, ο χαφ Μπαρέλα, τραυματίες παραμένουν ο νεοαποκτηθείς μπακ-χαφ Γκόσενς και ο φορ Κορέα κι αμφίβολος είναι ο στόπερ Μπαστόνι.

Αν δεν προλάβει ο Μπαστόνι τη θέση διεκδικούν οι Ντιμάρκο και Ντ’ Αμπρόζιο, Νταρμιάν και Ντάμφρις παίζουν για τη δεξιά πτέρυγα, μπροστά ψάχνει φανέλα βασικού ο Σάντσες, αντί του Λαουτάρο Μαρτίνες.

Η Λίβερπουλ σημείωσε… επαγγελματική νίκη στην έδρα της σκληροτράχηλης Μπέρνλι την Κυριακή (1-0) και εξακολουθεί να κυνηγάει την πρωτοπόρο της Premier League, Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν η έκτη σερί νίκη σε όλες τις διοργανώσεις για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία στον όμιλο του Champions League έγινε ο πρώτος αγγλικός σύλλογος που πετυχαίνει 6/6 νίκες σε όμιλο. Πέρασε με άνεση στους «16» όπου μετράει 7/9 προκρίσεις διαχρονικά ενώ πια πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες έχει «λευκό « απουσιολόγιο.

Ο Κονατέ λογικά ξεκινά αντί του Μάτιπ στα στόπερ, στη μεσαία γραμμή ο Φαμπίνιο κρατά θέση βασικού αντί του Τιάγκο Αλκαντάρα, μπροστά μάλλον ξεκινάει ο ξεκούραστος Ζότα αντί του Φιρμίνο.

Οι πιθανές ενδεκάδες

Ιντερ (3-5-2): Χαντάνοβιτς – Σκρίνιαρ, Ντε Φράι, Μπαστόνι (ή Ντ’ Αμπρόζιο) – Νταρμιάν, Βιδάλ, Μπρόζοβιτς, Τσαλχάνογλου, Πέρισιτς – Μαρτίνες (ή Αλέξις Σάντσες), Τζέκο.

Λίβερπουλ (4-3-3): Αλισον – Αλεξάντερ-Αρνολντ, Φαν Ντάικ, Κονατέ, Ρόμπερτσον- Χέντερσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά – Σαλάχ, Ζότα, Μανέ.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 15/2/2022