Menu

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ ρίχνονται την Πέμπτη σε κάτι… πρωτόγνωρο για τις ελληνικές ομάδες αλλά και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: έναν ενδιάμεσο γύρο στα Κύπελλα Ευρώπης, ωσάν play offs. Δύο αγώνες πριν την κλασική φάση των «16», τόσο στο Europa League όσο και στο νεοσύστατο Conference League. Και απουσιάζουν οι οκτώ, βάσει πλασαρίσματος στη φάση των ομίλων, καλύτερες ομάδες του εκάστοτε τουρνουά.

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο (μαρτυρικό, στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού) Μπέργκαμο ενάντια στην Αταλάντα ενώ ο ΠΑΟΚ παίζει στο Χέρνινγκ κόντρα στη Μίντιλαντ.

ΠΑΟΚ εναντίον Δανών

Ο «δικέφαλος» του Βορρά και η  Μίντιλαντ συναντιούνται για πρώτη φορά στα χρονικά. Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν τρεις φορές (έξι αγώνες) ομάδες από τη Δανία και έχει απολογισμό 3-1-2 με μια πρόκριση και έναν αποκλεισμό (συν ένα… αντάμωμα σε ομίλους)

Το 1977-78 στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων αποκλείστηκε από τη Βάιλε με ήττα 3-0 εκτός και νίκη 2-1 στη ρεβάνς της Τούμπας. Τα γκολ είχαν βάλει οι Κώστας Ορφανός (22’) και Παναγιώτης Κερμανίδης (80’), προπονητής τότε ήταν ο Γερμανός Καρλ Χάιντζ Ρουλ.

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Το 2015-16 στα προκριματικά του Europa League ο ΠΑΟΚ απέκλεισε εύκολα την Μπρόντμπι με ευρεία νίκη 5-0 στην Τούμπα (18’, 80’ και 82’ Ρόμπερτ Μακ, 36’ Δημήτρης Πέλκας, 51’ Γκάρι Ροντρίγκες). Στη ρεβάνς η ομάδα του Ιγκόρ Τούντορ πήρε 1-1 στην πρωτεύουσα της Δανίας σκοράροντας με τον Ρικάρντο Κόστα στο 21’, τεχνικό της Μπρόντμπι ήταν εκείνη την εποχή ο Τόμας Φρανκ, νυν μάνατζερ της Μπρέντφορντ και ο άνθρωπος που την οδήγησε στα… σαλόνια της Premier League.

Και, στο φετινό Conference League ο ΠΑΟΚ ήταν στον ίδιο όμιλο με την Κοπεγχάγη, με τις δύο ομάδες να κάνουν από μια νίκη και, δη, εκτός έδρας. Στο «Πάρκεν» η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου νίκησε 2-1 με τέρματα των Σίντκλεϊ (19’) και Αντριγια Ζίβκοβιτς (38’) και στην Τούμπα ηττήθηκε με το ίδιο σκορ, αν και είχε προηγηθεί από το 7’ με τον Ζίβκοβιτς.

Μίντιλαντ εναντίον Ελλήνων

Και η Μίντιλαντ έχει… ελληνικό παρελθόν. Στα προκριματικά του Europa League 2014-15 έπαιξε με τον Παναθηναϊκό και αποκλείστηκε με δύο ήττες. Στη Λεωφόρο οι «πράσινοι» είχαν τον Μάρκους Μπεργκ σε μεγάλη βραδιά, με τον Σουηδό να σημειώνει καρέ τερμάτο (21’ πέν., 24’, 45’ και 89’), οι Δανοί είχαν ανοίξει το σκορ με τον Γέσπερ Λαούρντσεν στο 13’.

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Και, στη ρεβάνς της «MCH Arena», η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου είχε επιβληθεί με 2-1 με γκολ από τους Νάνο στο 55’ και Βίκτωρ Κλωναρίδη στο 75’, οι Δανοί είχαν ισοφαρίσει προσωρινά ένα λεπτό νωρίτερα με πέναλτι του Νιγηριανού Σλάι Ιγκμπουν.

Ελληνες εναντίον Δανών

Συνολικά οι… δικές μας με ομάδες από τη Δανία έχουν αναμετρηθεί 25 φορές, με απολογισμό 14-4-7 για τους Ελληνες και γκολ 48-26.

Επιμέρους επί δανέζικου εδάφους είναι 6-3-4. Δύο φορές έχει κάνει νίκη εκεί ο Παναθηναϊκός (μια με τη Μίντιλαντ και άλλη μια το 2007 με την Κοπεγχάγη, 1-0) και από μία η ΑΕΚ (2-0 την Ακαντέμισκ Κοπεγχάγης το 1968), ο Πανιώνιος (1-0 τη Νόρντζελαντ το 2003), ο Ολυμπιακός (2-0 τη Νόρντζελαντ το 2008) και ο ΠΑΟΚ, την προαναφερθείσα με την Κοπεγχάγη προ μερικών μηνών.

Ολυμπιακός εναντίον Ιταλών

Η αναμέτρηση των «ερυθρόλευκων» στο Μπέργκαμο θα είναι η 27η ενάντια σε ιταλική ομάδα και η πρώτη κόντρα στην Αταλάντα. Ο απολογισμός του Ολυμπιακού είναι 7-5-14 με γκολ 25-45 συνολικά.

Επιμέρους, επί ιταλικού εδάφους μετρά τρεις νίκες σε συνολικά 13 επισκέψεις (3-1-9).

Το 1972 επικρατώντας 1-0 της Κάλιαρι με γκολ του Νίκου Γιούτσου από το 9’. Η ομάδα του Λάκη Πετρόπουλου είχε επιβληθεί και στο πρώτο ματς, με 2-1, και απέκλεισε την ομάδα των Τζίτζι Ρίβα, Σέρζιο Γκόρι, Νενέ και άλλων αστέρων της εποχής.

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Το 1999 με 2-1 επί της Γιουβέντους (στο Παλέρμο, και όχι στο Τορίνο) με τέρματα του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς (32’ και 82’ πέν.), για τη Γιούβε είχε ανοίξει το σκορ στο 1ο λεπτό ένας μετέπειτα «ερυθρόλευκος»: ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Τεχνικός τότε, ο Αλμπέρτο Μπιγκόν αλλά η ομάδα του είχε ηττηθεί με 3-1 στον πρώτο αγώνα και αποκλείστηκε.

Και το 2007 με 2-1 επί της Λάτσιο στο «Ολίμπικο» με σκόρερ τους Λουτσιάνο Γκαλέτι στο 35’ και… Κοβάσεβιτς στο 64’, είχε ανοίξει το σκορ ο Γκόραν Πάντεφ στο 30’. Η ομάδα του Τάκη Λεμονή σε εκείνο τον όμιλο του Champions League είχε τερματίσει δεύτερη, πίσω από τη Ρεάλ, μπροστά από Βέρντερ και Λάτσιο και αποκλείστηκε στους «16» από την Τσέλσι.

Αταλάντα εναντίον Ελλήνων

Το φθινόπωρο του 1987 η Αταλάντα έπαιξε ξανά ενάντια σε ελληνική ομάδα: τον ΟΦΗ, στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Στον πρώτο αγώνα, που ελέω της τιμωρίας του «Γεντί Κουλέ» από τον αγώνα με τη Λέφσκι Σόφιας, διεξήχθη στην… Τούμπα, η ομάδα του Ευγένιου Γκέραρντ επικράτησε με 1-0 με γκολ Μελέτη Περσία, σε μια εποχή που έπαιζε με Νίκο Νιόπλια, Γιάννη Σαμαρά, Νίκι Παπαβασιλείου, Νίκο Γκουλή και Αλεχάνδρο Ισις.

Λέγεται μάλιστα ότι η καλή σχέση των οπαδών του ΟΦΗ με αυτών του ΠΑΟΚ άρχισε να… χτίζεται από εκείνον τον αγώνα και η την ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι Θεσσαλονικείς, με οπαδούς ακόμη και του Άρη και του Ηρακλή μα και του Απόλλωνα Καλαμαριάς, ήταν εντυπωσιακή.

Ο ΟΦΗ ταξίδεψε με καλή ψυχολογία στο Μπέργκαμο αλλά αποκλείστηκε με 2-0 από την Αταλάντα με τέρματα των Ελίτζιο Νικολίνι και Ολιβιέρο Γκαρλίνι. Τεχνικός, στα πρώτα του βήματα, για τους «μπεργκαμάσκι» ήταν ο Εμιλιάνο Μοντόικο και βασικός ο άλλοτε εκλέκτορας των «ατζούρι», Τσέζαρε Πραντέλι.

Ελληνες εναντίον Ιταλών

Οι ελληνικές και οι ιταλικές ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά σε 104 παιχνίδια, με τον απολογισμό συντριπτικά υπέρ… των άλλων: 52 νίκες έναντι 20 και 32 ισοπαλίες, με γκολ 171 έναντι 90.

Τα… προηγούμενα για Αταλάντα – Ολυμπιακός και Μίντιλαντ – ΠΑΟΚ

Εκ των 20 αυτών νικών, επί ιταλικού εδάφους έγιναν οι επτά. Πλην των τριών, προαναφερθέντων του Ολυμπιακού, με… διπλό από την Ιταλία έφυγαν ο Αρης το 1979 (3-0 την Περούτζια), ο Παναθηναϊκός το 2008 (1-0 την Ιντερ με γκολ του Γιόσου Σαριέγκι) αλλά και το 2010 (3-2 τη Ρόμα) και ρο 2016 ο ΠΑΟΚ (3-2 τη Φιορεντίνα).


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 16/2/2022