Menu

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

Στον αγωνιστικό χώρο του «Ντα Λουζ» θα… παραταχθούν συνολικά 11 τελικοί Κυπέλλου Πρωταθλητριών και έξι τρόπαια. Και το ρολόι των αναμνήσεων οδηγεί, με την Μπενφίκα αντιμέτωπη του Άγιαξ, στη δεκαετία του ’60 όπου οι «αετοί» και ο «Αίας» μετείχαν σε 9 από τους 13 τελικούς (!).

Αποκορύφωμα βέβαια το αντάμωμά τους το 1969, σε μια κόντρα που κρίθηκε σε τρεις αγώνες, με πολύ παρασκήνιο, ίντριγκα και… εκστρατεία στο ουδέτερο Παρίσι.

Οι επτά χαμένοι τελικοί

Εν αρχή, η… σούμα. Ο Άγιαξ μετρά τέσσερα τρόπαια σε έξι παρουσίες σε τελικούς, με τελευταία κατάκτηση το 1995 και παρουσία ως φιναλίστ ένα χρόνο αργότερα. Θα μπορούσε να μετρούσε 5/6 αν δεν αστοχούσε ο Εντγκαρ Ντάβιντς στο πρώτο πέναλτι του τελικού με τη Γιουβέντους, στη Ρώμη.

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

Και η Μπενφίκα μετρά μονάχα δύο τρόπαια επί συνόλω επτά εμφανίσεων σε τελικών – ευτυχώς που υπάρχει και η Γιουβέντους στη λίστα, των 2/9 επιτυχιών, και δεν έχουν οι Πορτογάλοι την ταμπέλα της πιο loser των τελικών της διοργάνωσης. Έσχατη κατάκτηση, το 1962 και έσχατη παρουσία σε τελικό το 1990 με την ήττα 1-0 από τη Μίλαν στη Βιέννη. Εκ των πέντε χαμένων, του 1968 κρίθηκε στην παράταση απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Λονδίνο, και του 1988 στα πέναλτι απέναντι στην PSV Αϊντχόφεν στη Στουτγκάρδη.

Η μοίρα τα έφερε έτσι που ουδέποτε αντάμωσαν σε τελικό αν και, στα 60s, ήταν συχνές οι παρουσίες αμφότερων στη διοργάνωση. Ως και τη σεζόν 1968-69…

Από τη σεζόν 1960-61 η Μπενφίκα άρχισε να γιγαντώνεται στον ευρωπαϊκό, ποδοσφαιρικό χάρτη. Ελέω Εουσέμπιο, βεβαίως, βεβαίως. Ήταν η εποχή που όλα τα ματς διεξάγονταν σε νοκ άουτ φάσεις, με τρίτο ματς αν υπήρχε… ισοπαλία στα γκολ (και, δη, στην πρώτη σεζόν που ίσχυσαν τα εκτός έδρας αλλά δεν είχαν ακόμη καθιερωθεί τα πέναλτι) και, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, άρχισε να ανατέλλει το άστρο του Άγιαξ. Ελέω Γιόχαν Κρόιφ, βεβαίως, βεβαίως – αλλά όχι μόνο.

1969, game Νο. 1: τα χιόνια και η… λαϊκή απαίτηση

Στις 12 Φεβρουαρίου 1969, Άγιαξ και Μπενφίκα αντάμωσαν στο Άμστερνταμ και ο 22χρονος Κρόιφ είδε απέναντί του τον 27χρονο Εουσέμπιο. Το χιόνι είχε κάνει τα πάντα λευκά στην Ολλανδία, συνθήκες πρωτόγνωρες για τους Ίβηρες αλλά δεν πτοήθηκαν και ενάντια στην ανερχόμενη ομάδα του Ρίνους Μίχελς έφτασαν σε ένα άνετο 3-1. Σκόρερ οι Ζασίντο Σάντος με πέναλτι στο 31’, Ζοσέ Τόρες στο 36’ και Ζοσέ Αουγκούστο στο 61’, είχε μειώσει προσωρινά στο 48’ ο Σουηδός Ινγκε Ντάνιελσον.

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο σοκ για τους Ολλανδούς που την επομένη τα γραφεία του συλλόγου κατακλύστηκαν από επιστολές διαμαρτυρίας απαιτώντας την απόλυση του Μίχελς. Άλλοι απορούσαν πώς ο Εουσέμπιο δεν επηρεάστηκε από το χιόνι κι άλλοι ζητούσαν κεφάλια και παραιτήσεις.

Για το… καλό του ποδοσφαίρου ο Μίχελς όχι μόνο δεν απολύθηκε αλλά, τα επόμενα χρόνια, άλλαξε τον ρου του ποδοσφαίρου με το total football του Άγιαξ… 

1969, game Νο. 2: το σόου του Κρόιφ

Ο επαναληπτικός της Λισσαβώνας αναμενόταν να είναι μια τυπική διαδικασία. Εκείνη την εποχή άλλωστε οι ανατροπές ήταν κάτι σπάνιο έως… ανύπαρκτο στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Πολλώ δε μάλλον στο «Ντα Λουζ», όπου η Μπενφίκα ήταν πανίσχυρη και τότε απαριθμούσε μονάχα μια ήττα στα τελευταία 25 ευρωπαϊκά της παιχνίδια – κι αυτή ήταν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τζορτζ Μπεστ.

Κι όμως, για όλα υπάρχει μια αρχή. Ο Μίχελς ανακάτεψε την ενδεκάδα του Άγιαξ, έβαλε έναν (ως τότε άγνωστο) πιτσιρικά αλλά πανύψηλο, τον Τον Προνκ, πάνω στον Εουσέμπιο και οι Ολλανδοί παρέδωσαν σεμινάρια ποδοσφαίρου στους «αετούς»: δύο ακυρωθέντα γκολ τους στο πρώτο 20λεπτο, άλλα τρία ως το 32’ από Ντάνιελσον (9’) και Γιόχαν Κρόιφ (12’ και 32’) και η μείωση του σκορ από τον Τόρες στο ’70 ήταν μια λύτρωση. Ούτε πέναλτι, ούτε παράταση υπήρχαν τότε, αλλά ρεβάνς σε τρίτο ματς και σε ουδέτερο γήπεδο.

Τίποτε δεν είχε κριθεί παρά το απίστευτο ματς που έκανε ο Κρόιφ και συχνά… χόρευε την Μπενφίκα. Όλη. Ο, δε, Κρόιφ δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τον Εουσέμπιο σε μια ιστορική φωτογραφία που έκτοτε κοσμεί κάθε σχετικό θέμα…

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

1969, game Νο. 3: η αλλαγή σκυτάλης

H UEFA όρισε το «Σταντ ντε Κολόμπ» στο Παρίσι ως έδρα για τον τρίτο αγώνα, ένα γήπεδο που συνήθως φιλοξενούσε αγώνες ράγκμπι αλλά είχε φιλοξενήσει ματς του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. Η επιλογή ευνοούσε τον Άγιαξ καθώς από τους 63.000 θεατές υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 ήταν Ολλανδοί που είχαν κάνει… εκστρατεία ως το κοντινό τους Παρίσι.

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

Στη γαλλική πρωτεύουσα οι δύο ομάδες έπαιξαν μάλλον φοβισμένα και σε έναν βαρύ αγωνιστικό χώρο: και έμειναν στο 0-0 μετά από 90 λεπτά. Ακολούθησε παράταση, ως προβλεπόταν σε περιπτώσεις τρίων αγώνων και κατόπιν… θα έστριβαν κέρμα.

Δεν έφτασαν όμως ως εκεί αφού στο 103’ ο Κρόιφ και έβαλε το πρώτο, οι Πορτογάλοι απώλεσαν την αυτοπεποίθησή τους και ο Ντάνιελσον στο 105′ και 108′… τελείωσε το ματς. 

 

Το μετά

Η Μπενφίκα υπέκυψε στον Άγιαξ και ο Εουσέμπιο λύγισε μπροστά στον Κρόιφ. Οι Ολλανδοί άφησαν άφωνη την Ευρώπη με την ανατροπή τους και, αποκλείοντας την τσεχοσλοβάκικη Σπάρτακ Τρνάβα στους «4», έφτασαν στον τελικό του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» απέναντι στη Μίλαν. Δεν ήταν όμως ακόμη η ώρα τους: οι Λομβαρδοί πήραν με άνεση το τρόπαιο με 4-1 (με χατ-τρικ του Πιερίνο Πράτι) αλλά ο Κρόιφ με την παρέα του είχαν ήδη στείλει την πρώτη προειδοποίηση.

Το 1971, το 1972 και το 1973 απλά σάρωσαν τα πάντα…

Μπενφίκα – Άγιαξ. Η… τριλογία του 1969 με Εουσέμπιο εναντίον Κρόιφ

Stat attack

  • Σε συνολικά, μαζί με τις τρεις προαναφερθείσες, 7 συναντήσεις τους ο Άγιαξ μετρά 4-2-1 επί της Μπενφίκα και όντας αήττητος στη Λισσαβώνα (1-2-0).
  • Αναμετρήθηκαν τελευταία φορά στους ομίλους τη σεζόν 2018-19. Επικράτησε 1-0 εντός έδρας ο «Αίαντας», ενώ 1-1 έληξε το παιχνίδι στη Λισσαβώνα.
  • H Μπενφίκα απαριθμεί 11-10-6 ενάντια σε ολλανδικές ομάδες αλλά τα τελευταία 47 χρόνια έχει υποστεί μονάχα μια ήττα (7-8-1)! Στη Λισσαβώνα είναι στο 9-2-2 με ήττες μόνο από τον Άγιαξ το 1969 και την PSV το 1975.
  • Ο Άγιαξ μετρά 9-3-7 ενάντια σε πορτογαλικές ομάδες και με μονάχα μια ήττα τα τελευταία 24 χρόνια (6-1-1). Επί πορτογαλικού εδάφους είναι στο 3-2-4, οι 3/4 ήττες του ήταν από την Πόρτο.
  • Ο Άγιαξ έγινε φέτος η πρώτη ολλανδική ομάδα που έκανε το απόλυτο στη φάση των ομίλων του Champions League (6/6 νίκες με 20-5 τέρματα) και ο Αλέ ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της διοργάνωσης που σημείωσε τόσα πολλά γκολ (10) σε τόσους λίγους αγώνες (6).
  • Από τα τέλη Δεκεμβρίου η Μπενφίκα πορεύεται με τεχνικό τον Νέλσον Βερίσιμο, ύστερα από το διαζύγιο με τον Ζόρζε Ζέσους. Μόνο ένας προπονητής συνδύασε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με νίκη στα νοκ άουτ: ο Εντιν Τέρζιτς με την Ντόρτμουντ απέναντι στη Σεβίλλη.

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 22/2/2022