Menu

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

Τσέλσι και Λίβερπουλ διεκδικούν τον πρώτο, χρονικά, τίτλο της χρονιάς στο Νησί: το Λιγκ Καπ (σ.σ. EFL Cup επισήμως, Carabao Cup ελέω χορηγίας).

Έδρα: κλασικά στο «Γουέμπλεϊ», στο Λονδίνο, ουδέτερο γήπεδο για αμφότερες.

Τρόπος διεξαγωγής: με παράταση και πέναλτι σε τυχόν ισοπαλία.

Bonus: πλην του τροπαίου η νικήτρια εξασφαλίσει και την παρουσία στο επόμενο Conference League, κάτι που βέβαια δεν ισχύει για τις φετινές φιναλίστ που, βαθμολογικά, θα λάβουν μέρος σε Champions League ή Europa League. Εξ ου και, για την εν λόγω θέση στο UECL, ανοίγει μια θέση στην τελική κατάταξη του πρωταθλήματος (ως έγινε και πέρυσι, με την Τότεναμ).

Τρόπαια στον θεσμό

Η Λίβερπουλ παραμένει πολυνίκης του αγγλικού Λιγκ Καπ με οκτώ τρόπαια (σε 12 τελικούς) αλλά με τελευταία κατάκτηση πριν από δέκα χρόνια (στα πέναλτι εναντίον της Κάρντιφ). Από πέρυσι, με την τέταρτη συνεχόμενή της κατάκτηση, την… ισοφάρισε η Μάντσεστερ Σίτι: έχει επίσης οκτώ τρόπαια.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

Η Τσέλσι είναι στα πέντε (σε οκτώ τελικούς), με έσχατη κατάκτηση το 2015 (2-0 την Τότεναμ). Κι αν τα καταφέρει φέτος, θα ανέβει στη 2η θέση των τροπαιούχων.

Οι άλλοι, μεταξύ τους, τελικοί

Δεν είναι, φυσικά, ούτε η πρώτη φορά που ανταμώνουν σε τελικό Λιγκ Καπ, ούτε γενικά σε τελικό. Τσέλσι και Λίβερπουλ έχουν διεκδικήσει τρόπαια σε μονό αγώνα άλλες τέσσερις φορές.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

  • 2005: στον τελικό του Λιγκ Καπ, στο Κάρντιφ, με την Τσέλσι να επικρατεί με 3-2 στην παράταση με αυτογκόλ του Στίβεν Τζέραρντ στο 79’ και γκολ από Ντιντιέ Ντρογκμπά (107’) και Ματέγια Κέζμαν (112’). Οι Γιον Αρνε Ρίισε (1’) και Αντόνιο Νούνιες (113’) είχαν βάλει τα γκολ για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ.
  • 2006: στο αγγλικό Super Cup, στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ, η Λίβερπουλ αναδείχθηκε νικήτρια με 2-1. Οι Γιον Αρνε Ρίισε (9’) και Πίτερ Κράουτς (80’) είχαν σκοράρει για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ και ο Αντρέι Σεφτσένκο (43’) για τους Λονδρέζους του Ζοσέ Μουρίνιο.
  • 2012: στον τελικό του FA Cup στο «Γουέμπλεϊ» η Τσέλσι επιβλήθηκε με 2-1 με γκολ από Ραμίρες στο 11’ και Ντιντιέ Ντρογκμπά στο 52’, μείωσε στο 64’ ο Αντι Κάρολ για την ομάδα του Κένι Νταλγκλίς. Εκείνη τη χρονιά η Τσέλσι του Ρομπέρτο ντι Ματέο στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μόναχο απέναντι στην Μπάγερν.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

  • 2019: στον τελικό του UEFA Super Cup στην Κωνσταντινούπολη η Λίβερπουλ στέφθηκε… υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης, με 5-4 στα πέναλτι καθώς έμειναν στο 2-2 μετά από 120 λεπτά (48’ και 95’ Μανέ / 36’ Ζιρού, 101’ πέν. Ζορζίνιο). «Μοιραίος» τότε για τους «μπλε» του Φρανκ Λάμπαρντ ο νυν φορ της Ρόμα, Τάμι Εϊμπραχαμ.

Συνοπτικά; Από μια… καθαρή, στο 90λεπτο, νίκη για αμφότερες και από μια επικράτηση σε παράταση και πέναλτι.

Αήττητος με την Τσέλσι

Στο φετινό πρωτάθλημα: Λίβερπουλ – Τσέλσι 1-1 (28/8) και Τσέλσι – Λίβερπουλ 2-2 (2/1). Μαζί με την περσινή νίκη των «μπλε» στο «Ανφιλντ» (1-0) είναι τρία τα ματς που ο Τούχελ δεν ηττήθηκε από τους «κόκκινους» ως προπονητής της Τσέλσι.

Η τελευταία ήττα της οποίας από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020, στο «Στάμφορντ Μπριτζ», με 2-0.

Τούχελ εναντίον Κλοπ

Ο φετινός τελικός του Λιγκ Καπ είναι βέβαια… γερμανική υπόθεση, με τους Τόμας Τούχελ και Γιούργκεν Κλοπ στους δύο πάγκους. Δύο προπονητές με μακρά πορεία στην Bundesliga και που αντάμωσαν στην Premier League ύστερα από την παρουσία του Τούχελ στη γαλλική Ligue 1 με την Παρί Σεν Ζερμέν. Και τότε, αντιμετώπισε ξανά τον Κλοπ: η μοίρα του φέρνει συχνά αντιμέτωπους, όπου κι αν εργάζονται.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

Εξ ου και δεν ξενίζει ότι έχουν αναμετρηθεί σε άλλα 17 ματς: με τη Μάιντζ εναντίον της Ντόρτμουντ, και με την Ντόρτμουντ, την Παρί και την Τσέλσι ενάντια στη Λίβερπουλ. Διότι ο Τούχελ εργάστηκε και στη Μάιντζ (2009-14) και στην Ντόρτμουντ (2015-17): στην πρώτη μια σεζόν μετά τον Κλοπ (2011-08), στους Βεστφαλούς τον διαδέχθηκε (2008-15).

Συνολικά, σε 17 αγώνες, ο Κλοπ μετράει 9 νίκες, ο Τούχελ 3 ενώ πέντε μεταξύ τους αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Ουδέποτε αντάμωσαν σε τελικό (είναι ο πρώτος τους) και δύο φορές, ήτοι τέσσερις αγώνες, αναμετρήθηκαν στην Ευρώπη. Στα προημιτελικά του Europa League το 2016 (1-1 στο Ντόρτμουντ, 4-3 στο «Ανφιλλντ» με γκολ του Ντέγιαν Λόβρεν στο 91’) και σε όμιλο του Champions League το 2018 με νίκες για τους γηπεδούχους: 3-2 στο Λίβερπουλ, 2-1 στο Παρίσι.

Φίλοι από τα παλιά…

…και ευλόγως, οι δύο προπονητές. Ο Κλοπ τα δικά του χνάρια θαρρείς πως τα είχε ριζωμένα, σαν να έπρεπε, υποχρεωτικά, να τα ακολουθήσει ο Τούχελ. Μια στη Μάιντζ, την άλλη στην Ντόρτμουντ. Παρότι τα χνάρια -πλέον φαίνονται να είναι- ίδια, η διαφορά στην ποδοσφαιρική τους φιλοσοφία είναι ευδιάκριτη. To περίφημο gegenpressing του Κλοπ ακυρώνεται από τον Τούχελ, η φιλοσοφία του οποίου στο γήπεδο προέρχεται (ως γράφουν οι Αγγλοι) από τον Μπρους Λι: «Μy style is no style», απαντούσε ο πλέον φημισμένος καρατέκα, όταν τον ρωτούσαν τι ακριβώς στιλ μάχης παρουσιάζει. Η απάντηση ήταν «Κανένα. Και όλα».

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

Αυτό που δεν είχε γίνει, τότε, ιδιαιτέρως γνωστό, ήταν πως για διαδοχή στην Μπορούσια είχε ερωτηθεί, αποχωρώντας ως φίλος, ο Κλοπ: «δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον καλύτερο από τον Τόμας». Ο, δε, Τούχελ από την ώρα που ανέλαβε την Τσέλσι είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον τεχνικό των «reds», αλλά «δεν έχουμε χρόνο για να βρισκόμαστε όσο θα θέλαμε, μόνο σπάνια», ως λέει.

Στη γερμανική… κλίκα των αγγλικών ομάδων έχει ενταχθεί πια και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την πρόσφατη πρόσληψη του Ραλφ Ράνγκνικ στην τεχνική της ηγεσία. Μάλιστα τόσο ο Τούχελ όσο και ο Κλοπ έχουν επιρροές προπονητικά από τον Ράνγκνικ: είχε τον νυν τεχνικό της Τσέλσι παίκτη της Ουλμ και έμαθε δίπλα του ενώ ο προπονητής της Λίβερπουλ θαύμαζε, την εποχή που εργαζόταν στη Μάιντζ, τη δουλειά της Χόφενχαϊμ και παρακολούθησε από κοντά προπονήσεις του Ράνγκνικ.

Stat attack

  • Από το 2008 έχει να κριθεί τελικός Λιγκ Καπ στην παράταση, τότε η Τότεναμ 2-1 την Τσέλσι με γκολ του Τζόναθαν Γούντγκεϊτ στο 94’, έκτοτε 4/13 τελικοί έληξαν ισόπαλοι στο 90λεπτο και όλοι κρίθηκαν στα πέναλτι…
  • Η Λίβερπουλ βγήκε νικήτρια μόλις μία φορά στις 6 τελευταίες συναντήσεις με την Τσέλσι στο Λιγκ Καπ.
  • Υπό τις οδηγίες του Κλοπ, η Λίβερπουλ έχει μόλις 6 νίκες σε 17 αναμετρήσεις με την Τσέλσι σε όλες τις διοργανώσεις (7 ισοπαλίες, 4 ήττες). Ο Γερμανός τεχνικός των «κόκκινων» δεν έχει νίκη στις 4 τελευταίες συναντήσεις με τον προπονητή των «μπλε» (0-2-2).
  • H Τσέλσι μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα στο θεσμό, που σε κάθε γύρο της διοργάνωσης απέκλεισε και μια αντίπαλο της Premier League.

Preview

Η Τσέλσι υπέταξε τη Λιλ (2-0) μεσοβδόμαδα κι έκανε βήμα πρόκρισης στους «8» του Champions League. Στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ απέκλεισε με δύο νίκες την Τότεναμ (2-0 και 1-0). Λογικά προλαβαίνουν ο χαφ Κόβασιτς και ο εξτρέμ Ζιγιάτς, πανέτοιμος δηλώνει ο Βέλγος φορ Λουκάκου που ξεκουράστηκε. Δεν προλαβαίνουν οι Χάντσον Οντόι, Τσίλγουελ.

«Κάποιες στιγμές δεν βγάζουμε την αρμονία και το άπλωμα του ποδοσφαίρου που θέλω, αλλά είναι θετικό το ότι γυρίζουμε σιγά-σιγά σε όσα ξέρουμε να κάνουμε στην άμυνα» είπε ο Τόμας Τούχελ.

Τσέλσι – Λίβερπουλ. Δύο Γερμανοί φίλοι από τα παλιά…

Η Λίβερπουλ μεσοβδόμαδα υποδέχθηκε, σε εξ αναβολής ματς, τη Λιντς, τη νίκησε εύκολα με 3-0, πανηγύρισε έκτη διαδοχική νίκη στο πρωτάθλημα και μείωσε στο -3 από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι. Στους «4» του Λιγκ Καπ απέκλεισε την Αρσεναλ (2-0 εκτός, 0-0 εντός). Μο Σαλάχ και Σαντιό Μανέ παραμένουν σε τοπ φόρμα με δυο γκολ ο καθένας, μια εξαιρετική παράσταση. Νοκ άουτ ο Βραζιλιάνος φορ Φιρμίνο, αμφίβολος ο Πορτογάλος εξτρέμ Ντιόγο Ζότα.

«Κάθε στιγμή, εκείνο που λέω στα παιδιά είναι να συγκεντρωθούν στο επόμενο ματς. Αυτό είναι πάντα το σημαντικότερο της χρονιάς. Ο τελικός είναι ένα τέτοιο παιχνίδι» είπε ο Γιούργκεν Κλοπ.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 25/2/2022