Menu

122 χρόνια Μπάγερν. Πώς ιδρύθηκε

122 χρόνια Μπάγερν. Πώς ιδρύθηκε

Το 1900, σε ένα τεράστιο τραπέζι πολυτελούς εστιατορίου της Βαυαρίας, η διοίκηση και τα μέλη του αθλητικού συλλόγου MTV Μόναχο 1879 τρώνε και πίνουν. Η βραδιά εξελίσσεται σε μια άτυπη γενική συνέλευση, και οι διαφωνίες είναι έντονες. Κυρίως, για το αν η ομάδα θα πρέπει να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της νοτίου Γερμανίας, ή όχι.

Η απόφαση είναι αρνητική, με οριακή πλειοψηφία. Οι αθλητές του συλλόγου, που παρευρίσκονται στο δείπνο, απογοητεύονται. Δεκαοκτώ παίκτες αποχωρούν από το εστιατόριο και δίνουν ραντεβού σε ένα άλλο, το «Γκιζέλα», στη γειτονιά του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, για να συμφωνήσουν ποια στάση θα κρατήσουν. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα καταλήγουν στην ίδρυση ενός νέου συλλόγου. Θα τον ονομάσουν Μπάγερν (σ.σ. Βαυαρία). Το ημερολόγιο έγραφε 27 Φεβρουαρίου 1900.

Ηταν μια πράξη απόγνωσης. Ενα εγχείρημα σχεδόν καταδικασμένο σε αποτυχία, αφού κανείς στην παρέα δεν ήταν πλούσιος. Ποιος θα χρηματοδοτούσε τη νέα ομάδα; Υπήρχαν, ήδη, δεκάδες άλλες στην περιοχή, οι οποίες διέθεταν πόρους και πιστούς οπαδούς. Η εισφορά των μελών ορίστηκε στο ένα μάρκο. Στο μεταξύ, οι πρώτες στολές αγοράστηκαν με έρανο. Οι εμφανίσεις ήταν μπλε και λευκές, στα χρώματα της βαυαρικής σημαίας. Ούτε οι ίδιοι οι ιδρυτές της Μπάγερν το περίμεναν, ότι η προσπάθειά τους θα έβρισκε τέτοια ανταπόκριση στον κόσμο.

Τα ιδρυτικά μέλη της Μπάγερν δεν ήταν μόνο κάτοικοι Μονάχου ή Βαυαρίας, αλλά κατάγονταν κι από άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως το Βερολίνο, το Φράιμπουργκ, η Λειψία και η Βρέμη. ότι αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του συλλόγου είχαν καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Ο γκολκίπερ Οτο Λούντβιχ Νέγκελε ασχολείτο με τη ζωγραφική, ενώ ο Βίλχελμ Φόκε ήταν γλύπτης, ποιητής, εφευρέτης, ζωγράφος και πρωτοπόρος της Αεροπορίας. Ο δε Φρανς Γιον, ο πρόεδρος της ομάδας από την ίδρυσή της μέχρι το 1903, ήταν φωτογράφος, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που συνέδραμαν στη δημιουργία του κλαμπ ήταν ο μετέπειτα διάσημος γλύπτης Μπένο Ελκαν.

Παίκτες του αρχαιότερου συλλόγου της Βαυαρίας (Μόναχο 1860) μεταπήδησαν στη νεοσύστατη ομάδα – αυτό κι αν ήταν έκπληξη. Τον επόμενο μήνα (Μάρτιος 1900) η Μπάγερν έδωσε τον παρθενικό της αγώνα. Νίκησε την FC Münchner 1896, με 5-2. Ακολούθησαν κι άλλες εμφατικές νίκες, με σκορ ακόμη και… 15-0. Τον Σεπτέμβριο του 1902 ήρθε η ώρα για το πρώτο ντέρμπι, κόντρα στη Μόναχο 1860. Ηταν κι αυτό νικηφόρο (3-0). Το 1907 η Μπάγερν εγκαινίασε το νέο της γήπεδο, στη Λίοπολντ Στράσε, συντρίβοντας τη Βάκερ Μονάχου με 8-1.

Πλέον, ο σύλλογος διέθετε πάνω από 100 νεαρούς ποδοσφαιριστές, και καμιά τριακοσαριά μέλη. Στην πρώτη δεκαετία της ζωής του είχε σαρώσει όλους τους τοπικούς τίτλους, και η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη νότια Γερμανία. Τη σεζόν 1910-1911 συμμετείχε στην Ostkreis-Liga, το επίσημο πρωτάθλημα της Βαυαρίας που θεσμοθετήθηκε εκείνη τη χρονιά.

Στο μεταξύ, το 1906, η Μπάγερν συγχωνεύτηκε με τη Μίνχνερ (Münchner SC) και άλλαξε χρώματα. Ντυμένη στα ερυθρόλευκα, συνέχισε να γιγαντώνεται και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1926 κατέκτησε το πρωτάθλημα νότιας Γερμανίας (Bezirksliga Bayern), και το 1932, τον πρώτο της εθνικό τίτλο στην Deutsche Fußballmeisterschaft.

Και το νερό είχε μπει στο αυλάκι…