Menu

Πώς ο Ανδρέας ίδρυσε το ΠΑΚ

Πώς ο Ανδρέας ίδρυσε το ΠΑΚ

Μια μέρα σαν κι αυτή, το 1968, ο Ανδρέας ανακοινώνει στη Στοκχόλμη τη δημιουργία της οργάνωσης ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος στην Ελλάδα. Τ̲ο̲ ̲Π̲Α̲Κ̲ ̲α̲π̲ο̲τ̲έ̲λ̲ε̲σ̲ε̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲π̲ρ̲ο̲ά̲γ̲γ̲ε̲λ̲ο̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲Π̲Α̲Σ̲Ο̲Κ̲,̲ ̲π̲ο̲υ̲ ̲δ̲η̲μ̲ι̲ο̲υ̲ρ̲γ̲ή̲θ̲η̲κ̲ε̲ ̲τ̲ο̲ ̲1̲9̲7̲4̲.̲

Το ΠΑΚ ιδρύθηκε από τον Παπανδρέου, ο οποίος είχε καταφύγει στο εξωτερικό, προκειμένου να συμβάλει στον αγώνα ενάντια της χούντας. Ο Παπανδρέου ήταν από τις αρχές του 1963, το κόκκινο πανί για τα συμφέροντα της συντηρητικής παράταξης, των ανακτόρων και όλων εκείνων των δυνάμεων που ήθελαν την Ελλάδα στο περιθώριο. Ήδη, από τις αρχές του 1967 στην αμερικανική πρεσβεία είχε ωριμάσει η άποψη ότι ο Ανδρέας αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Κλίμα εναντίον του Ανδρέα στους Αμερικανούς προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν τα Ανάκτορα, που υποστήριζαν ότι ο Ανδρέας χρηματοδοτείται από τη Μόσχα και το ΚΚΕ μέσω επιχειρηματιών που συναλλάσσονται με την ΕΣΣΔ.

Παραδέχονταν ότι ο Παπανδρέου ασκούσε μεγάλη επιρροή στη δυσαρεστημένη νεολαία, ενώ ένας από τους λόγους που τον καθιστούσαν ιδιαίτερα επικίνδυνο ήταν η εχθρότητα του απέναντι στις ΗΠΑ.

Την επομένη τα σουηδικά κόμματα καλούν με ομόφωνη απόφασή τους τον Έλληνα πολιτικό να μιλήσει στη σουηδική Βουλή (κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας). Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας και πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Τάκε Ερλάντερ ανακοινώνει την πρόθεση του κόμματός του να προσφέρει βοήθεια στο ΠΑΚ.

«̲Η̲ ̲ε̲θ̲ν̲ι̲κ̲ή̲ ̲α̲ν̲ε̲ξ̲α̲ρ̲τ̲η̲σ̲ί̲α̲ ̲ε̲ί̲ν̲α̲ι̲ ̲α̲ν̲α̲π̲ό̲σ̲π̲α̲σ̲τ̲α̲ ̲δ̲ε̲μ̲έ̲ν̲η̲ ̲μ̲ε̲ ̲τ̲η̲ ̲λ̲α̲ϊ̲κ̲ή̲ ̲κ̲υ̲ρ̲ι̲α̲ρ̲χ̲ί̲α̲,̲ ̲μ̲ε̲ ̲τ̲η̲ ̲δ̲η̲μ̲ο̲κ̲ρ̲α̲τ̲ί̲α̲ ̲σ̲ε̲ ̲κ̲ά̲θ̲ε̲ ̲φ̲ά̲σ̲η̲ ̲τ̲η̲ς̲ ̲ζ̲ω̲ή̲ς̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲τ̲ό̲π̲ο̲υ̲,̲ ̲μ̲ε̲ ̲τ̲η̲ν̲ ̲ε̲ν̲ε̲ρ̲γ̲ό̲ ̲σ̲υ̲μ̲μ̲ε̲τ̲ο̲χ̲ή̲ ̲τ̲ο̲υ̲ ̲π̲ο̲λ̲ί̲τ̲η̲ ̲σ̲’̲ ̲ό̲λ̲ε̲ς̲ ̲τ̲ι̲ς̲ ̲α̲π̲ο̲φά̲σ̲ε̲ι̲ς̲ ̲π̲ο̲υ̲ ̲τ̲ο̲ν̲ ̲α̲φ̲ο̲ρ̲ο̲ύ̲ν̲»̲

Ανδρέας Παπανδρέου, 1968

Οι Αμερικανοί ήταν αυτοί πάντως που απέτρεψαν την εκτέλεση (!) του Ανδρέα από τους χουντικούς, ενόσω όταν φυλακισμένος, το 1967, πιέζοντας και οδηγώντας στην αποφυλάκισή του, 9 μήνες μετά. Ο διαβόητος Γκαστ Αβρακότος, που υπήρξε σύνδεσμος της CIA με τη χουντική κυβέρνηση, ήταν εκείνος που τους συμβούλεψε τον Γιώργο Παπαδόπουλο να μην δώσουν διαβατήριο εξόδου από τη χώρα στον Ανδρέα αλλά «να εκτελέσουν τον αλήτη, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρουν μπροστά τους». Ο Παπαδόπουλος όμως, που έτρεμε τους Αμερικανούς, έκανε πως δεν τον άκουσε.