Menu

Οι φήμες για τον θάνατο του βασιλιά Παύλου…

Οι φήμες για τον θάνατο του βασιλιά Παύλου…

Σαν σήμερα, 6 Μαρτίου 1964, πέθανε ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Παύλος.

Ναι, τελευταίος διότι κατόπιν, ως γνωστόν, βασίλεψε η Φρειδερίκη και όχι ο κανακάρης της, ο Κωνσταντίνος. Λίγο ελεύθερο άφησε τον Κοκό η κυρα-Φρίκη, ανέβηκε η χούντα ενώ οι Τούρκοι πήραν τη μισή Κύπρο.

Ο Παύλος ήταν ίσως ο βασιλιάς με τη μεγαλύτερη εμπλοκή στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, μεγαλύτερη κι από του Κωνσταντίνου (με τον «Εθνικό Διχασμό» του 1915), με αποκορύφωμα το 1952 όταν εκμεταλλεύτηκε άρθρο του συντάγματος που του έδινε το δικαίωμα να διορίσει πρωθυπουργό της αρεσκείας του. Και το έπραξε με τον τότε υπουργό Δημοσίων Εργων, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ύστερα από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου. Τον Σεπτέμβριο του ’61 δε, επέλεξε για υπουργό Αμύνης της υπηρεσιακή κυβέρνησης του τον Χαράλαμπο Ποταμιάνο, τον άνθρωπο πίσω από τις εκλογές «βίας και νοθείας» όπου, κατά πως έλεγαν τότε, ψήφισαν… και τα δέντρα για να νικήσει η ΕΡΕ του Καραμανλή. Ο Ποταμιάνος ήταν μπροστάρης της ομάδας των αξιωματικών που είχε αποσπαστεί στα τέλη των 50s από τον ΙΔΕΑ και σχεδίαζε το πραξικόπημα: και όλα αυτά εν γνώσει, ως αποδείχθηκε συν τω χρόνων, του Παύλου που είχε καταλήξει ότι μόνο με πραξικόπημα (που ο ίδιος θα ήλεγχε) θα ανέκοπτε την άνοδο του κέντρου στην εξουσία.

Αργότερα ο Καραμανλής τα έσπασε με το παλάτι (σ.σ. έτσι έλεγε ο ίδιος, μάλλον η Φρειδερίκη τον χώρισε), αυτοεξορίστηκε και ο βασιλιάς Παύλος όρκισε την Ενωση Κέντρου ως κυβέρνηση σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες παρουσίες. Ο ίδιος είδε τα κυπαρίσσια ανάποδα σαν σήμερα, αλλά το πλάνο για το πραξικόπημα συνεχίστηκε και έγινε πράξη το 1967.

ΥΓ. Υπάρχει μια τελευταία του βόλτα, με τη λιμουζίνα, κάτι ημέρες προτού πεθάνει ο Πάμπλο. Με το χέρι διαρκώς κολλημένο στο τζάμι. Ακούνητο. Λέγεται ότι είχε ήδη πεθάνει και το έκρυβαν, το έχει αναφέρει και σε βιβλίο του ο Κυριάκος Διακογιάννης. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι υπήρξαν δεκάδες αποφάσεις με βασιλική σφραγίδα τις τελευταίες 10-15 ημέρες του.

Λίγες ημέρες πριν πάντως, ζωντανός αλλά εμφανώς εξασθενημένος, είχε δει για τελευταία φορά την Αθήνα.