Menu

Ο αγώνας – επιτομή του total football

Ο αγώνας - επιτομή του total football

7 Μαρτίου 1973. Ο Αγιαξ συνέτριψε με 4-0 την Μπάγερν (53’, 70’ Χάαν, 68’ Χ. Μιούρεν, 89’ Κρόιφ), στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στον αγώνα που θεωρείται η επιτομή του «total football».

Ο Άγιαξ κυριάρχησε στην Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και την σκυτάλη πήρε η Μπάγερν, με ένα όχι τόσο εντυπωσιακό, αλλά εξίσου αποτελεσματικό ποδόσφαιρο.

Η παράδοση της σκυτάλης, κατά κάποιον τρόπο, δόθηκε σε μια αναμέτρηση μεταξύ Ολλανδών και Γερμανών, στην οποία ο «Αίαντας» έδωσε μια από τις μεγαλύτερες παραστάσεις του, η οποία όμως έμελλε να είναι και από τις τελευταίες εκείνης της «απόλυτης» ομάδας.

Σαν σήμερα λοιπόν, στο «Ντε Μέερ» του Άμστερνταμ και στο πλαίσιο των προημιτελικών του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ σκόρπιζε στους… τέσσερις ανέμους (4-0) την Μπάγερν του Φραντς Μπέκενμπαουερ.

Σε ένα δεύτερο ημίχρονο – όνειρο, ο «Αίαντας» νίκησε τέσσερις φορές τον θρυλικό Σεπ Μάιερ (δύο γκολ ο άλλοτε προπονητής των ΠΑΟΚ και Πανηλειακού, Άρι Χάαν) και «καθάρισε» από το πρώτο ματς την πρόκριση για τα ημιτελικά, όπου περίμενε μια Ρεάλ Μαδρίτης που δεν μπόρεσε ούτε αυτή να σταματήσει την ομάδα του Στέφαν Κόβατς.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο Βελιγράδι, ο Άγιαξ έφτανε κόντρα στη Γιουβέντους στην κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού στέμματος, στο κύκνειο άσμα εκείνης της θρυλικής ομάδας. Η επόμενη τριετία ανήκε αποκλειστικά στην Μπάγερν, προτού εμφανιστεί στο προσκήνιο η Λίβερπουλ.