Menu

Τα πέντε 9άρια του Παναθηναϊκού ένα βράδυ στο «Γκούντισον Παρκ»

Τα πέντε 9άρια του Παναθηναϊκού ένα βράδυ στο «Γκούντισον Παρκ»

9 Μαρτίου 1971, το Νο.9 του Παναθηναϊκού, με το 9ο γκολ της καριέρας του στη διοργάνωση, «πάγωνε» το «Γκούντισον Παρκ» 9 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα…

Η ιστορική και ανεπανάληπτη πορεία του Παναθηναϊκού ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Champions League) στο Γουέμπλεϊ, έχει πολλά περιστατικά και μικρές ιστορίες που αξίζει να αναφερθούν, αλλά καμία δεν είναι τόσο ιδιαίτερη όσο αυτή που συνοδεύει το γκολ του Αντωνιάδη στο «Γκούντισον Παρκ» επί της Έβερτον μία ημέρα σαν κι αυτή πριν από ακριβώς 51 χρόνια.

Οι «πράσινοι» είχαν ταξιδέψει στην Αγγλία για να παλέψουν για ένα αποτέλεσμα που θα άφηνε ανοιχτή την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στην πανίσχυρη Έβερτον της εποχής, που αποτελούνταν από άσους όπως οι Χάουαρντ Κένταλ, Κόλιν Χάρβει, Τζο Ρόιλ και ο θρυλικός Άλαν Μπολ.

Το «τριφύλλι» είχε αντέξει στην πίεση για 81 ολόκληρα λεπτά και τότε σε μία αντεπίθεση, ο σέντερ φορ του Παναθηναϊκού, Αντωνιάδης, πήρε την κεφαλιά από φάουλ του Καμάρα, ο Γραμμός με ωραίο τρόπο του ξαναγύρισε τη μπάλα και ο «ψηλός» με ξερό σουτ πήρε μέσα τα χέρια του Ράνκιν για το 0-1.

Με το που η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα συμπληρώθηκε ένα ντόμινο απίστευτων συμπτώσεων, αφού στις 9 Μαρτίου, το Νο.9 του Παναθηναϊκού, με το 9ο γκολ της καριέρας του στη διοργάνωση, «πάγωνε» το «Γκούντισον Παρκ» 9 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, με το ρολόι του γηπέδου να δείχνει 9 το βράδυ ακριβώς! «Καρέ» του 9 που προκάλεσε το «πράσινο» 9άρι και συνολικά πέντε 9άρια σε μία φάση.

Η στιγμή αποθανατίστηκε από τον φακό του αείμνηστου Ανδρέα Καλογερόπουλου, που έφυγε από την ζωή το 2013 στην ηλικία των 83 ετών και αποτελεί μέχρι σήμερα ιστορικό ντοκουμέντο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με εκείνο το εκτός έδρας γκολ του «ψηλού» εξάλλου ο Παναθηναϊκός, παρ’ ότι δέχθηκε γκολ στο 90’ από τον 19χρονο Ντέιβιντ Τζόνσον, έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά, η οποία ήρθε μετά το 0-0 στη «Λεωφόρο» στις 24 Μαρτίου. Το «τριφύλλι» έγινε έτσι η πρώτη ελληνική ομάδα που έμενε αήττητη κόντρα σε μία αγγλική, ενώ την απέκλειε κι από τη συνέχεια της διοργάνωσης συνεχίζοντας την πορεία του μέχρι τον τελικό.