Menu

Η τελευταία ελληνική ομάδα που έπαιξε προημιτελικά…

Η τελευταία ελληνική ομάδα που έπαιξε προημιτελικά…

Πλώρη για μία ιστορική στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να ζήσει από το μακρινό 2003 βάζει ο ΠΑΟΚ, μετά το 1-0 επί της Γάνδης. Ο «δικέφαλος του Βορρά» απέκτησε πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς και πάει να προκριθεί στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης για δεύτερη φορά στην ιστορία του, μετά την πορεία του μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων την σεζόν 1973-74.

Ταυτόχρονα, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου μπορεί να χαρίσει μία σημαντική στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει να γευτεί από την σεζόν 2002-03.

Με τον Παναθηναϊκό, ποιον άλλο…

Για την ιστορία, ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει επτά φορές ως τα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1971, 1985, 1988, 1992, 1996, 2002, 2003), η ΑΕΚ τέσσερις (1969, 1977, 1997, 1998) ο Ολυμπιακός δύο (1993, 1999) και από μία φορά η ΑΕΛ (1985) και ο Πανιώνιος (1999).

Το turning point του Ζοσέ

Η Πόρτο είχε, μέχρι και τα προπέρσινα με τον Ολυμπιακό, 17 χρόνια να αντιμετωπίσει ελληνική ομάδα. Πότε; Στα προημιτελικά του UEFA το 2002-03, τότε που ο Παναθηναϊκός τη νίκησε στο «Ντας Άντας» με γκολ του Ολισαντέμπε (1-0) αλλά αποκλείστηκε με 2-0 στην παράταση της ρεβάνς της Λεωφόρου, από ισάριθμα γκολ του Ντερλέι. Η Πόρτο πέρασε, πήγε τελικό, κατέκτησε το τρόπαιο κόντρα στη Σέλτικ και τον επόμενο χρόνο κατέκτησε και το Champions League.

Εκείνο το ματς της Λεωφόρου, με τον Μπασινά απόντα ελέω τραυματισμού και τον Σέρχιο Μαρκαριάν να βάζει αντ’ αυτού τον… Παντελή Κωνσταντινίδη, το τελευταίο των «δράκων» με ελληνική ομάδα, αποτέλεσε και το turning point για την καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο, η οποία έκτοτε απογειώθηκε…

Εκείνη τη σεζόν ο ΠΑΟ ήταν εκτός Champions League όπου μετείχαν οι (ισόβαθμοί το 2001-02 στην κορυφή!) Ολυμπιακός και ΑΕΚ, είχε πάρει από την «Ενωση» για τον πάγκο τον Φερνάντο Σάντος αλλά ο Πορτογάλος τα έκανε… μούσκεμα, απολύθηκε μετά την πρόκριση στην παράταση επί της Λίτεξ και επανήλθε ο Μαρκαριάν.

Με τον Ουρουγουανό ο Παναθηναϊκός απέκλεισε διαδοχικά Φενερμπαχτσέ, Λίμπερετς, Αντερλεχτ και αντάμωσε ξανά με την Πόρτο, στα προημιτελικά.

Το… διπλό στο Πόρτο

Στις 13 Μαρτίου 2003, στο «Ντας Άντας» η σέντρα του Γιόνας Κόλκα με το αριστερό βρήκε το κεφάλι του Εμάνουελ Ολισαντέμπε γεμάτο, για να τη στείλει στα δίχτυα του Βίτορ Μπαΐα.

Ήταν ένα παιχνίδι με το σκορ σε ισορροπία, ως το 73’. Τότε ο Γιαν Μικάελσεν ανοίγει αριστερά στον Κόλκα κι εκείνος σέντραρε στην «καρδιά» της άμυνας των Πορτογάλων. Ο Ολισαντέμπε «μύρισε» τη φάση, έπιασε στον… ύπνο τους Ζόρζε Κόστα και Πέδρο Εμάνουελ και με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Αυτό ήταν το γκολ που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του συλλόγου, αφού λίγο έλειψε να αποδειχθεί ιστορικό.

Ο τραυματισμός του Μπασινά

Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος πριν από τη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον κακό δαίμονά του, το Αιγάλεω και αναζητά τη νίκη για να μείνει πρώτος. Η νίκη έρχεται (κόντρα στην ομάδα η οποία έχει αποκλείσει τους «πράσινους» στο Κύπελλο), αλλά έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα. Ο Αγγλοες Μπασινάς, ο οποίος παίζει ακατάπαυστα από την αρχή της σεζόν, τραυματίζεται και αποχωρεί. Η Λεωφόρος… παγώνει και κρέμεται από τα χείλη του γιατρού Αργύρη Μήτσου. Αυτός διαπιστώνει ζημιά που θα κρατήσει τον βιονικό μέσο 20 ημέρες μακριά από τα γήπεδα. Άρα εκτός ρεβάνς.

Είχε… μαλλιάσει η γλώσσα του Μαρκαριάν μέσα στον Ιανουάριο για την αναγκαιότητα απόκτησης ενός ποιοτικού μέσου. Ο Ουρουγουανός είχε στοχεύσει στον Νταμιάν Μάνσο, έναν κοντοπίθαρο αλλά με εξαιρετική τεχνική Αργεντινό (αργότερα έπαιξε στην Ξάνθη) και θερμοπαρακαλούσε τον Αγγερλο Φιλιππίδη να τον φέρει στην Αθήνα. Αντί του Μάνσο, όμως, η διοίκηση, που απ’ ότι φαίνεται δεν είχε πιστέψει ότι η ομάδα θα μπορούσε να γράψει ιστορία, έφερε στον Μαρκαριάν τον… Ξενοφώντα Γήττα από τον ΠΑΣ, δίνοντας 250.000 ευρώ στους Ηπειρώτες.

Εκείνος ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, είχε ζητήσει την αναβολή του αγώνα με το Αιγάλεω, που είχε οριστεί λίγες μέρες πριν τον επαναληπτικό του UEFA, αλλά η τότε διοίκηση της ΕΠΟ αρνήθηκε, με μια απόφαση η οποία δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη.

Η παράταση

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο Μουρίνιο κατηγόρησε τον Σέρχιο Μαρκαριάν και τον Παναθηναϊκό για αλαζονεία.

Πράγματι, η Πόρτο του, που θα έφτανε ως το τέλος με το 3-2 επί της Σέλτικ στον τελικό και την επόμενη χρονιά θα κατακτούσε το Champions League, έκανε τη δουλειά. Το 2-0 με τα γκολ του Ντερλέι στην παράταση στις 20 Μαρτίου έγινε η καταδίκη κι ο αποκλεισμός μίας καλής ομάδας.

Στη ρεβάνς με την Πόρτο στη Λεωφόρο, ο Μαρκαριάν είχε μία έμπνευση που δεν αποδείχθηκε καθόλου επιτυχημένη. Έβαλε τον Παντελή Κωνσταντινίδη στον άξονα και περίμενε ότι τουλάχιστον στο ανασταλτικό κομμάτι, ο έμπειρος μέσος θα έμπαινε στα παπούτσια του Μπασινά. Ούτε κατά διάνοια δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Η Πόρτο του Μουρίνιο επέβαλε τον δικό της ρυθμό και παρά το γεγονός ότι ο λαβωμένος Παναθηναϊκός αντιστάθηκε λυσσαλέα, η πορτογαλική ομάδα πήρε την πρόκριση στην παράταση.

«Η πιο δύσκολη αποστολή μας ήταν να αποκλείσουμε τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα. Αφού τα καταφέραμε, δεν είχα πια καμία αμφιβολία» έλεγε μετά ο Μουρίνιο…