Menu

Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αθώος ή εγκληματίας πολέμου;

Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αθώος ή εγκληματίας πολέμου;

Σαν σήμερα το 2006 πέθανε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που διετέλεσε πρόεδρος της Σερβίας από το 1989 ως το 1997 και πρόεδρος της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από το 1997 ως το 2000.

Το 2001, ο τότε πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς τον εξέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) για να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Στην αρχή της δίκης ο Μιλόσεβιτς κατήγγειλε το δικαστήριο ως παράνομο διότι δεν είχε συσταθεί με τη συναίνεση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επομένως αρνήθηκε να ορίσει δικηγόρο για την υπεράσπισή του. Ο Μιλόσεβιτς υπερασπίστηκε ο ίδιος τον εαυτό του στην πενταετή δίκη, που έληξε χωρίς ετυμηγορία όταν πέθανε στο κελί του της φυλακής στη Χάγη στις 11 Μαρτίου 2006.

Το 2016, ο ισχυρισμός περί “αθώωσης” του Μιλόσεβιτς απέκτησε παγκόσμια προβολή από άρθρο που εμφανίστηκε στο ρωσικό δίκτυο Russia Today (βασισμένο σε άρθρο του Άντι Γουίλκοξον στο Counter Punch στις 1/8/2016, που έχει κατηγορηθεί για τη διασπορά φιλορωσικής προπαγάνδας, και με τη σειρά του βασισμένο σε άρθρο πάλι του Γουίλκοξον στο slobodan-milocevitc.org, με ημερομηνία 17/7/2016), σύμφωνα με το οποίο, ο πρώην ηγέτης της Σερβίας αθωώθηκε για τις κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η «αθώωση» προήλθε από τα πρακτικά της δίκης του Σερβοβόσνιου Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος στις 24 Μαρτίου 2016 κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 40 ετών. Η μόνη κατηγορία για την οποία απαλλάχτηκε ήταν αυτή της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας ενώ κρίθηκε ένοχος γενοκτονίας για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 8.000 Μουσουλμάνοι.

Η δίκη ωστόσο δεν αφορούσε στον Μιλόσεβιτς, αλλά τον Κάρατζιτς. Η υπόθεση του Μιλόσεβιτς δεν πρόλαβε να δικαστεί διότι πέθανε το 2016 από φυσικά αίτια. Ωστόσο, πολλοί από τους συνεργάτες του Μιλόσεβίτς (οι Μίλαν Μάρτιτς, Μίλαν Μπάμπιτς και άλλοι) που πρωταγωνίστησαν στα εγκλήματα του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας, καταδικάστηκαν σε ξεχωριστές δίκες του ICTY.

Η δημοσιογράφος Gordana Knezevic, απέστειλε στις 9/8/2016 ερώτημα προς το ICTY, για λογαριασμό του Radio Free Europe, αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί “αθώωσης” του Μιλόσεβιτς. Η απάντηση ανέφερε: «Το Δικαστήριο της υπόθεσης Κάρατζιτς διαπίστωσε, στη παράγραφο 3460, σελίδα 1303, της Δίκης, ότι “δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να παρουσιάζονται σε αυτήν την υπόθεση για να διαπιστωθεί ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησε με το κοινό σχέδιο” (σ.σ. για τη δημιουργία εθνολογικά εκκαθαρισμένων από μη Σέρβους περιοχών). Το Δικαστήριο είχε διαπιστώσει νωρίτερα στην ίδια παράγραφο ότι “ο Μιλόσεβιτς παρείχε βοήθεια με τη μορφή προσωπικού, διατάξεων και όπλων στους Σέρβους της Βοσνίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης”».

Εν κατακλείδι, ουδέποτε υπήρξε αθώωση του Μιλόσεβιτς, ο οποίος απεβίωσε πριν δικαστεί.