Menu

Ο απίθανος Γιάννης Κούρος

Ο απίθανος Γιάννης Κούρος

Γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη και ήταν ο μικρότερος από τους πέντε γιους ενός ξυλουργού. Με κλίση καλλιτεχνική, σε μια εποχή που η πρόσβαση στα βασικά δεν ήταν ακριβώς αυτονόητη, ο Γιάννης Κούρος θα περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια. Έφευγε από το σπίτι τρέχοντας. Κατέληγε σχεδόν πάντα στο γήπεδο. Κάπως έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τον στίβο και συγκεκριμένα με το μήκος.

«Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στην ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές…στην προσπάθειά του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο» είπε κάποτε.

Συστήθηκε στο ευρύ κοινό το 1983 με τη συμμετοχή του στο Σπάρταθλο, έναν αγώνα από την Αθήνα ως τη Σπάρτη, μήκους 246 χλμ. Τότε ο 26χρονος Κούρος θα τερμάτιζε πρώτος, 5 ώρες νωρίτερα από ότι είχαν εκτιμήσει οι ειδικοί και 3 ώρες νωρίτερα από τον δεύτερο. Αρκετοί ήταν αυτοί που τον αμφισβήτησαν τότε (και δικαιολογημένα) αφού δε μπορούσαν να διανοηθούν τον εκπληκτικό του χρόνο. Ο Κούρος όμως, θα τους απαντούσε την επόμενη χρονιά, όταν έτρεξε την απόσταση σε 20 ώρες και 25 λεπτά, χρόνος που παραμένει ακόμη και σήμερα ακατάρριπτος. Νωρίτερα, το 1977 έτρεξε τον πρώτο του μαραθώνιο τερματίζοντας την κλασική διαδρομή σε 2:43:15. Μέχρι το 1982 βελτίωνε διαρκώς το χρόνο του κάνοντας εκείνη τη χρονιά, την ίδια διαδρομή σε 2 ώρες και 25 λεπτά. Σήμερα είναι ο νούμερο ένα υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο, έχοντας καταρρίψει μέχρι τώρα πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ τα οποία παραμένουν όλα ακατάρριπτα μέχρι σήμερα.

Και σαν σήμερα, 15 Μαρτίου 1985 ο Γιάννης Κούρος διανύει 452 χλμ. σε 48 ώρες στο Μοντομπάν της Γαλλίας. Εξ ου και κέρδισε θέση στο βιβλίο Γκίνες.