Menu

Γάνδη – ΠΑΟΚ. Από την 6άρα… στο έπος του Λονδίνου. Πόσες προκρίσεις πήρε μετά από 1-0;

Γάνδη – ΠΑΟΚ. Από την 6άρα… στο έπος του Λονδίνου. Πόσες προκρίσεις πήρε μετά από 1-0;

Με τον Γιάσμιν Κούρτιτς να σκοράρει με εκτέλεση φάουλ στο 58’, ο ΠΑΟΚ κατέβαλε τη σθεναρή αντίσταση της Γάνδης και πήρε προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση για τους «8» του Europa Conference League, επικρατώντας με 1-0 στην Τούμπα στον πρώτο αγώνα. Ωστόσο δε θα έχει ούτε τον Σλοβένο ούτε τον Αντριγια Ζίφκοβιτς στον αγώνα του Βελγίου καθώς συμπλήρωσαν κάρτες.

Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ εκκινεί σε σειρά νοκ άουτ αγώνων στην Ευρώπη έχοντας επιβληθεί με 1-0 στον πρώτο αγώνα, εντός έδρας. Ήταν η όγδοη. Και η… ιστορία δείχνει πως οι πιθανότητες πρόκρισή τους ανέρχονται στο 57,14%, καθώς τα κατάφερε σε τέσσερις από τις επτά προηγούμενες περιπτώσεις.

Οι προκρίσεις

  • 1982-83, 1ος γύρος UEFA Cup. Ο Χρήστος Δημόπουλος έθεσε βάσεις πρόκρισης επί της Σοσό στον πρώτο αγώνα, σκοράροντας στο 80’, στη Βουργουνδία ηττήθηκε με το ίδιο σκορ από πέναλτι στο 90’ αλλά ο «φονιάς» σκόραρε εκ νέου στο 94’ της παράτασης και ο «δικέφαλος» πέρασε, παρά την ήττα με 2-1 από τους Γάλλους. Στο 98’ ο Φιλίπ Ανζιανί τους χάρισε μια ανούσια νίκη.
  • 1997-98, 2ος γύρος UEFA Cup. Από τις πλέον ένδοξες ευρωπαϊκές στιγμές του ΠΑΟΚ ήταν αυτή. Με τέρμα του Κώστα Φραντζέσκου υπέταξε με 1-0 την Άρσεναλ στην Τούμπα και απέκλεισε τους Λονδρέζους αποσπώντας 1-1 στο «Χάιμπουρι» με τέρμα του Ζήση Βρύζα στο 88’. Οι «κανονιέρηδες» είχαν προηγηθεί με τον Ντένις Μπέργκαμπ στο 22’.
  • 2010-11, play offs Europa League. Το γκολ του Αντελίνο Βιεϊρίνια διαμόρφωσε το σκορ του αγώνα της συμπρωτεύουσας ενάντια στη Φενέρμπαχτσε και η πρόκριση ήρθε στην παράταση της ρεβάνς του «Σουκρού Σαράτσογλου» με τέρμα του Ζλάταν Μουσλίμοβιτς στο 102’. Οι Τούρκοι είχαν προηγηθεί με τον Εμρέ Μπελόζογλου στο 51’.
  • 2015-16, 3ος γύρος Europa League. Με σκόρερ τον Λούκας Πέρες στο 82’ επιβλήθηκε της Σπάρτακ Τρνάβα στο πρώτο παιχνίδι και με τέρμα του Δημήτρη Κωνσταντινίδη στο 48’ απέσπασε 1-1 στη ρεβάνς του Μοράβτσε. Το γκολ των Τσέχων είχε σημειώσει ο μετέπειτα παίκτης του ΠΑΟΚ, Ερικ Σάμπο.

Οι αποτυχίες

  • 1974-75, 1ος γύρος Κυπελλούχων. Με γκολ του Χρήστου Τερζανίδη στο 67’ επικράτησε του Ερυθρού Αστέρα αλλά αποκλείστηκε με 2-0 στην παράταση, στο Βελιγράδι. Το πρώτο γκολ των Γιουγκοσλάβων, τότε, είχε πετύχει ο άλλοτε τεχνικός του Ατρόμητου, Βλαντίμιρ Πέτροβιτς.
  • 1975-76, 1ος γύρος UEFA Cup. Η κατάμεστη Τούμπα… λύγισε την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ, ο ΠΑΟΚ του Γκιούλα Λόραντ επικράτησε των Καταλανών με τέρμα του Γιώργου Κούδα στο 72’. Ωστόσο στη ρεβάνς συνετρίβη με 6-1 καθώς η διαφορά δυναμικότητας ήταν μεγάλη. Δύο έβαλε ο Γιόχαν Νέεσκενς (αμφότερα με πέναλτι), άλλα δύο ο Τσάρλι Ρέσατς, ένα ο Κρόιφ κι ένα ο Νέτο Γκουερίνο με αυτογκόλ, μείωσε ο Άγγελος Αναστασιάδης στο 77′.
  •  2002-03, 3ος γύρος UEFA Cup. Με τέρμα του Γιώργου Κ. Γεωργιάδη στο 51’ επιτεύχθηκε η νίκη επί της Σλάβια στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο στη ρεβάνς της παγωμένης Πράγας ο «δικέφαλος του Βορρά» συνετρίβη με 4-0. Δύο είχε βάλει ο Πάβελ Κούκα κι από ένα ο Στέπαν Βάχουσεκ και ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Ρούντολφ Σκάτσελ.

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 17/3/2022