Menu

«Ινονού». Το όνομα που διχάζει

«Ινονού». Το όνομα που διχάζει

Τα τελευταία χρόνια στη γείτονα επικρατεί κατασκευαστικός… οργασμός αναφορικά με τις κατασκευές νέων γηπέδων. Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κόντρα στη λαϊκίστικη ρητορική του, είχε ανοίξει τις θύρες σε Αμερικανούς, Γάλλους, Ολλανδούς, Κινέζους και ρέουν δισεκατομμύρια τούρκικες λίρες. Ηδη η Μπεσίκτας παίζει στη « Vodafone Αρίνα» αντί του γκρεμισμένου «Ινονού» και η Γαλατασαράι στην «Turk Telecom Αρίνα» καθώς το «Αλί Σαμί Γεν» επίσης κατεδαφίστηκε.

Αδικημένη της ιστορίας η Φενερμπαχτσέ, ο οποία λογικά θα μπει στον χορό σε λίγο καιρό, νέα γήπεδα-στολίδια επίσης απέκτησαν η Μπούρσασπορ, η Τραμπζονσπόρ, έως και λιγότερο λαοφιλή σωματεία όπως η Σίβασπορ. Ακολουθεί, ως τις αρχές του 2020, το νέο γήπεδο της Αγκυρας που θα εξελιχθεί στο εθνικό στάδιο της χώρας…

Με όνομα βαρύ

Το «19 Μαγίς», ήτοι το στάδιο της 19ης Μαΐου, αποτελεί ό,τι πιο ιστορικό για την ιστορία και του ποδοσφαίρου της Τουρκίας αλλά και την ίδια τη χώρα. Κατεδαφίστηκε και θα παραδοθεί νέο, 22.000 θέσεων και, δη, κλειστό με υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική και σχεδιασμό. Και παράλληλα επεκτείνονται ή κατασκευάζονται γραμμές μετρό και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς. Το «19 Μαγίς Σταντιουμού» κατασκευάστηκε το 1930 επί ημερών Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος δεν είχε ιδέα από ποδόσφαιρο και, γενικά, αθλητισμό αλλά δεν έχανε την ευκαιρία να κάνει δημόσιες σχέσεις για τη χώρα του.

«Ινονού». Το όνομα που διχάζει

Σταδιακά άρχισαν να το χρησιμοποιούν οι κραταιές ομάδες της χώρας, όπως η Ανμκαραγκουτσού και η Γκεντσλερμπιρλιγκί, μα και άλλες όπως η Οσμάνλισπορ, μέχρι να μπει (φυσικά) σε δικό της γηπεδο. Ωστόσο για νέο στάδιο στολίδι (στην κεντρική φωτό η μακέτα) αποτελεί θέμα κουβέντας το όνομα… Διότι Τούρκοι, φίλαθλοι και πολιτικοί, εμμένουν να παραμείνει το «19 Μαγίς» και στο νέο γήπεδο ωστόσο κυβέρνηση και χορηγοί εμμένουν ότι, για να καλυφθεί το κόστος των 350 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει χορηγούμενο, και επί πληρωμή, όνομα.

Τι πραγματικά έγινε

Το τουρκικό κράτος έχει ορίσει την 19η Μαΐου, ημέρα απόβασης του Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό (σ.σ. σημερινή Σαμψούντα), ως Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού. Τιμάται από τους Τούρκους ως η αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Διότι οι τεράστιες εδαφικές απώλειες από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και, κατόπιν, η αντεπίθεση για «ό,τι σωζόταν» με θύμα τους εκατομμύρια Ελληνες της Μικράς Ασίας έως την καταστροφή της Σμύρνης το 1922, υποχρέωσε τους Νεότουρκους του Κεμάλ να αποδεχθούν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούσε ανεπιστρεπτί παρελθόν και σημαντικό ήταν η δημιουργία ενός κράτους, στηριζόμενο στο ανάλογο έθνος. Εξ ου και οι Τούρκοι αποδέχθηκαν την πρόταση του Ελευθέριου Βενιζέλου και διαμεσολαβητών για την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Ωστόσο, η 19η Μαΐου είναι η «καταραμένη» ημέρα για τον ποντιακό ελληνισμό καθώς τότε ξεκίνησε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι η μέρα που Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή αλλά έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. 353.000 καταγεγραμμένοι επίσημα νεκροί και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και διασκορπισμένοι αγνοούμενοι, αποτελούν πάντοτε για τους Πόντιους μια μνήμη στοιχειωμένη στην ψυχή.


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 3 Δεκεμβρίου 2018