Menu

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του Τζώρτζη Αθανασιάδη

Ηταν 19 Μαρτίου 1983 όταν ο εκδότης της εφημερίδας “Βραδυνή” Τζώρτζης Αθανασιάδης έπεφτε νεκρός απο τα πυρά αγνώστου μέσα στο γραφείο του, μια δολοφονία που ακόμα, 39 χρόνια μετά δεν έχει εξιχνιαστεί.

Ο Τζώρτζης Αθανασιάδης ήταν εκδότης και επιχειρηματίας, διευθυντής και κύριος μέτοχος των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Ναυτεμπορική». Υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΟΠΑΠ, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Τη νύχτα του Σαββάτου 19 Μαρτίου 1983, ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του στην «Βραδυνή», από έναν άνδρα που τον πυροβόλησε τρεις φορές. Μετά τη δολοφονία, μια γυναίκα τηλεφώνησε στην εφημερίδα και ανέφερε ότι την ευθύνη για την δολοφονία αναλαμβάνει η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη». Η γυναίκα υπέδειξε το σημείο, όπου υπήρχε προκήρυξη της οργάνωσης, η οποία και βρέθηκε στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Αιόλου. Όμως, οργάνωση με τίτλο «Αντιστρατιωτική Πάλη» υπήρχε ήδη, και δραστηριοποιούνταν  ειρηνικά στο κίνημα εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης. Η οργάνωση διέψευσε την ανάμειξή της στην υπόθεση και ποτέ δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος των μελών της.

Οι θεωρίες γύρω απο τη δολοφονία Αθανασιάδη δίνουν και παίρνουν. Σύμφωνα με αυτές, ο Αθανασιάδης δολοφονήθηκε από τον υπόκοσμο επειδή χρωστούσε λεφτά σε τοκογλύφους ή από ελληνική ή ξένη μυστική υπηρεσία που επιθυμούσε αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό.

Τον Σεπτέμβριο του 1985, η Ασφάλεια Αττικής συνέλαβε τον πράκτορα της ΚΥΠ Ντάνο Κρυστάλλη, τον οποίο χειριζόταν απευθείας ο τότε διευθυντής Ασφαλείας της ΚΥΠ συνταγματάρχης Ιωάννης Αλεξάκης.

Στο σπίτι του Κρυστάλλη βρέθηκαν αδημοσίευτες προκηρύξεις της Αντιστρατιωτικής Πάλης. Ο Ντάνος Κρυστάλλης δήλωσε ότι ως «πράκτορας διείσδυσης», είχε έρθει με εντολή της ΚΥΠ σε επαφή με την τρομοκρατική οργάνωση και έτσι έπεσαν στα χέρια του οι προκηρύξεις. Το δικαστήριο κατέληξε ότι ο Κρυστάλλης δεν είχε πάρει μέρος στη δολοφονία του Αθανασιάδη.