Menu

Οι πρώτες Ελληνίδες της πολιτικής

Οι πρώτες Ελληνίδες της πολιτικής

Η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους σαν σήμερα, 19 Μαρτίου 2004.

Άλλες «σημαδιακές» γυναίκες της πολιτικής; Μπόλικες.

Η Ελένη Σκούρα εξελέγη βουλευτής τον Ιανουάριο του 1953 και υπηρέτησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ελληνικού Συναγερμού: ήταν η πρώτη Ελληνίδα βουλεύτρια.

Στις εκλογές του 1956 η Σκούρα απέτυχε να επανεκλεγεί όμως ο Καραμανλής που κέρδισε με το νέο του κόμμα την ΕΡΕ διόρισε την πρώτη Ελληνίδα Υπουργό. ΄Ήταν η Λίνα Τσαλδάρη που ορκίστηκε υπουργός Κοινωνικής Προνοίας.

Στα χρόνια της εξορίας ο Καραμανλής συνδέθηκε πολύ με την οικογένεια Μητσοτάκη. Η Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία αποκαλούσε «τσολιά» σε εκείνα τα χρόνια έμελλε να είναι πρώτη Δήμαρχος Αθηναίων. Υποστηρίχθηκε από το κόμμα που ίδρυσε, τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε πλέον αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή.

Δύο χρόνια αργότερα η ΝΔ κερδίζει τις εκλογές και προτείνει για Πρόεδρο της Βουλής την πρώτη γυναίκα που βρέθηκε σε αυτό το αξίωμα την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Τέλος, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διορίστηκε εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας το 1982 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπηρετούσε στην πρώτη του θητεία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πλέον είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.