Menu

Η πρώτη φορά που έγινε διαδικασία πέναλτι στην Ελλάδα

Η πρώτη φορά που έγινε διαδικασία πέναλτι στην Ελλάδα

Στις 22 Μαρτίου 1970 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία των πέναλτι σε ισόπαλους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας. Σαν σήμερα: ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-5 (1-1), με μοιραίους τους Μίμη Παπαϊωάννου και Σπύρο Πομώνη και Καλλιθέα – Κιλκισιακός 4-1 (0-0). Αμφότεροι έστειλαν την μπάλα άουτ (ο Βεντούρης είχε νικηθεί αρχικά από τον Τάκη Οικονομόπουλο, αλλά ο διαιτητής διέταξε επανάληψη και στη δεύτερη προσπάθεια αστόχησε απελπιστικά) και οι «πράσινοι» με απόλυτη ευστοχία πήραν την πρόκριση. Τερματοφύλακας της ΑΕΚ σε αυτή την πρώτη διαδικασία ήταν ο Στέλιος Κωνσταντινίδης.

Η ανάγκη να βρεθεί μία όσο το δυνατόν πιο δίκαιη λύση για να μην χρειάζεται να επαναληφθούν οι νοκ άουτ αγώνες που λήγουν ισόπαλοι και μετά την παράταση, ήταν… προαιώνιο πρόβλημα του διεθνούς ποδοσφαίρου και όχι μόνο του ελληνικού. Ειδικά στη χώρα μας, όμως, το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο, μια και η προοπτική επαναληπτικού αγώνα στο Κύπελλο, έδινε τροφή στην καχυποψία.

Δύο διοργανώσεις του Κυπέλλου είχαν διακοπεί πριν την ώρα τους, το 1962 και το 1964, επειδή οι φίλαθλοι είχαν υποψιαστεί συμπαιγνία Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ώστε να φέρουν ισοπαλία και να καρπωθούν τα κέρδη από τις εισπράξεις του επαναληπτικού αγώνα. Μετά το δεύτερο πάθημα, η ΕΠΟ καθιέρωσε από την περίοδο 1964-65 την κλήρωση για την ανάδειξη νικητή (είχε εφαρμοστεί μεμονωμένα και νωρίτερα), αλλά τότε το αίσθημα αδικίας του χαμένου ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Και έφτασε στο απροχώρητο το 1969, όταν το στρίψιμο του κέρματος έκρινε όχι μόνο τον Κυπελλούχο (Παναθηναϊκός, εις βάρος του Ολυμπιακού) αλλά και μία θέση στην Α’ Εθνική (Προοδευτική, εις βάρος του Απόλλωνα).

Εκείνο το Κύπελλο Ελλάδος, 1969-70, ήταν ξεχωριστό. Εκτός του ότι καταργήθηκε η κλήρωση μετά την παράταση και καθιερώθηκαν τα πέναλτι, στον τελικό έφτασαν για πρώτη φορά δύο ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί εκεί ο τελικός, για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια και την αναμέτρηση του Άρη με τον Εθνικό στο 1933: και ο Άρης νίκησε με 1-0 τον ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο.

Συν ότι για πρώτη φορά έλαβε χώρα ζωντανή μετάδοση τελικού από την τηλεόραση, αν και χρονικά στις τηλεοπτικές μεταδόσεις κυπέλλου προηγήθηκε ο προαναφερθείς αγώνας ΑΕΚ – Παναθηναϊκού για τον β’ γύρο.