Menu

Εκεί όπου ο ήλιος δεν δύει…

Εκεί όπου ο ήλιος δεν δύει…

Σε χθεσινή ανάρτηση είδατε το γηπεδάκι με φόντο το βόρειο Σέλας από χωριό Henningsvær στη Νορβηγία, στα νησιά Lofoten. Ένα χωριό έχει μόνο περίπου 500 κατοίκους. Δεν υπάρχουν φυσικά οι πολλές ανέσεις για τους φιλάθλους, αφού δεν διαθέτει κερκίδες.

Η μοναδική άνεση που μπορεί να υπάρχει εδώ είναι μια λωρίδα ασφάλτου που υπάρχει περιμετρικά του γηπέδου και χρησιμεύει για χώρο στάθμευσης.

Πρόκειται για τα νησιά που ο ήλιος ή δεν ανατέλλει ή δεν δύει! Το όνομά τους σημαίνει «το πόδι του λύγκα» και σχετίζεται με τη μορφή που σχηματίζουν τα νησιά, έτσι όπως φαίνεται από την ηπειρωτική χώρα.

Tα νησιά Λοφότεν βρίσκονται πολύ κοντά στον Αρκτικό κύκλο και καλύπτουν επιφάνεια 5.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με μήκος ακτογραμμής 6.425 χιλιομέτρων. Ο πληθυσμός των νησιών είναι περίπου 80.000 άτομα και διπλασιάζεται την περίοδο της αλιείας βακαλάου, που είναι και η κύρια ασχολία των κατοίκων.

Στο αρχιπέλαγος ο ήλιος δεν ανατέλλει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, ενώ δεν δύει από τις 25 Μαΐου έως τις 17 Ιουλίου (ήλιος του μεσονυχτίου).