Menu

Ρουμανία – Ελλάδα. Ο κακός της… δαίμονας!

Ρουμανία – Ελλάδα. Ο κακός της… δαίμονας!

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαΐου 1930 όταν Ελλάδα και Ρουμανία πρωτοαντάμωσαν σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Και, έκτοτε, έδωσαν 34 αγώνες: αρκετούς φιλικούς, αρκετούς για το Βαλκανικό Κύπελλο και δέκα σε προκριματικές φάσεις, με τις ελληνικές αναμνήσεις να έχουν γλυκόπικρη γεύση.

Η 35η τους συνάντηση θα λάβει χώρα ανήμερα 25ης Μαρτίου, το βράδυ της Παρασκευής, στο πλήρως ανακαινισμένο γήπεδο της Στεάουα στο Βουκουρέστι. Ένα διεθνές φιλικό που δίνει ευκαιρία για δοκιμές εκατέρωθεν ενώ η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της τον Γκουστάβο Πογέτ.

Αριθμοί λοιπόν.

  • Σε συνολικά 34 αγώνες η Ρουμανία μετρά 18 νίκες, η Ελλάδα μονάχα 6 ενώ 10 ματς έληξαν ισόπαλα.
  • Επί ρουμάνικου εδάφους, σε 18 αγώνες, ο απολογισμός είναι 12-5-1.
  • Σε επίσημα, ο απολογισμός είναι 4-5-1 για τους Καρπάθιους και, επιμέρους, 2-3-0 ως γηπεδούχοι.

Η… 8άρα

Κι όμως η Εθνική έχει αρκετά αρνητικό απολογισμό ενάντια στη Ρουμανία. Και, μεταξύ άλλων, έχει και τη συντριβή με 8-1 στο πρώτο τους… ραντεβού, εν έτει 1930, στο Βουκουρέστι, στον μόλις πέμπτο αγώνα στην ιστορία του ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ήταν για το Βαλκανικό Κύπελλο για το οποίο, λίγους μήνες μετά, η Ελλάδα συνέτριψε με 6-1 τη Βουλγαρία στο γήπεδο της Λεωφόρου. Η οποία Βουλγαρία λίγο νωρίτερα είχε επιβληθεί με 5-3 των Ρουμάνων, ενδεικτικό του ότι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν σταθερές στο διεθνές ποδόσφαιρο.

Και όχι, εκείνο το 8-1 δεν είναι η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της Εθνικής καθώς υπάρχει το 11-1, το 1938, από την Ουγγαρία.

Βαλκανικό Κύπελλο

Το, δε, Βαλκανικό Κύπελλο διήρκησε από το 1929 ως και το 1948, συν μια μικρή αναβίωση στα 70s αλλά εντέλει «έσβησε» ως τουρνουά. Συνολικά διεξήχθησαν 11 διοργανώσεις ενώ άλλη μια εκκίνησε και δεν ολοκληρώθηκε. Συμμετείχαν η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία, η Τουρκία έλαβε μέρος μόνο μια φορά (το 1931) ενώ η Αλβανία εμφανίστηκε μόνο μεταπολεμικά. Το 1947 προσκλήθηκε η Ουγγαρία, το 1948 υπήρξε νέα διεύρυνση με την παρουσία Πολωνίας και Τσεχοσλοβακίας (και μετονομάστηκε σε Βαλκανικό & Κεντροευρωπαϊκό Κύπελλο) αλλά η διοργάνωση δεν ολοκληρώθηκε, συν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είχαν προσκληθεί. Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας με αρκετές χώρες εκείνη την εποχή, τερμάτισε πρόωρα το τουρνουά.

Ρουμανία – Ελλάδα. Ο κακός της… δαίμονας!

Η έλλειψη μεγάλου ενδιαφέροντος και η δυσκολία εξεύρεσης ημερομηνιών είχαν ως αποτέλεσμα η αναβίωση της διοργάνωσης, τις περιόδους 1973-76 και 1977-80, να μην τύχει συνέχειας και να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τούτη η μακράν εισαγωγή για να γίνει κατανοητό τι ήταν το Βαλκανικό Κύπελλο, για το οποίο Ελλάδα και Ρουμανία αναμετρήθηκαν εννέα φορές και οι Καρπάθιοι παρέμειναν αήττητοι με 6-3-0. Η τελευταία, χρονικά, φορά τους στο εν λόγω τουρνουά ήταν στα ημιτελικά του 1975: 3-1 στο Βουκουρέστι, 1-1 στην Αθήνα.

Τα πρώτα επίσημα

Για προκριματικά του Μουντιάλ 1958, στην ευρωπαϊκή ζώνη σχηματίστηκαν εννέα όμιλοι των τριών ομάδων, με γεωγραφικά κριτήρια. Εξ ου και η Ελλάδα έπεσε με Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία.

Η εθνική μας η οποία κατάφερε μόνο να κρατήσει στο 0-0 τους Γιουγκοσλάβους στην Αθήνα ενώ μετά την ήττα με 2-1 από τη Ρουμανία στην Αθήνα ο Ιταλός εκλέκτορας Ρίνο Μαρτίνι βρέθηκε κατηγορούμενος για τα αμυντικά του συστήματα. Στο εκτός έδρας η Εθνική ηττήθηκε με 3-0.

Η πιο μεγάλη, χαμένη ευκαιρία…

Μία από τις καλύτερες «φουρνιές» Ελλήνων διεθνών (του Δομάζου, του Σιδέρη, του Κούδα, του Μίμη Παπαϊωάννου, του Καμάρα, του Ελευθεράκη και του Χάιτα) έφτασε μια… ανάσα από συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970. Αλλά χάθηκε ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία στην ιστορία της ομάδας που είδε το Μουντιάλ του Μεξικού από την τηλεόραση.

Ρουμανία – Ελλάδα. Ο κακός της… δαίμονας!

Προπονητής ήταν ο αναλάβει ο Νταν Γεωργιάδης, άνθρωπος με εκκεντρική συμπεριφορά, άτεγκτος σε θέματα πειθαρχίας όμως. Τούτο κόστισε με το επεισόδιο με τον Μίμη Δομάζο, όταν ο «στρατηγός» δεν φορούσε μπλούζα στο πρωινό και δεν αγωνίστηκε στον αγώνα με τους Ρουμάνους (2-2) κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα Αθλητισμού της χούντας, Κωνσταντίνου Ασλανίδη.

Αργότερα ο Γεωργιάδης απολύθηκε και ανέλαβε ο Λάκης Πετρόπουλος για τα δύο τελευταία ματς, το 1969, με την Ελβετία στη Θεσσαλονίκη και τη Ρουμανία στο Βουκουρέστι. Με δύο νίκες η Εθνική πήγαινε… Μουντιάλ. Κι αν στο Καυτατζόγλειο το 4-1 ήρθε εύκολα, στον αγώνα του Βουκουρεστίου πήγαν όλα ανάποδα. Στο 37’ σε αναμπουμπούλα ο Ντεμπρόφσκι σκόραρε… με τον ώμο, ο Μίμης Παπαϊωάννου απώλεσε σωρεία ευκαιριών, ο Δομάζος ισοφάρισε με μακρινό σουτ στο 50’ και έκτοτε το ρεσιτάλ με τις σπαταλημένες ευκαιρίες συνεχίστηκε μέχρι τέλους.

Πάνω από 15.000 ήταν παρόντες εκείνη τη μέρα στο γήπεδο της ρουμάνικης πρωτεύουσας ενώ χιλιάδες κόσμου είχε μαζευτεί από νωρίς στο Πεδίον του Άρεως, τις οδούς Πανεπιστημίου και Πατησίων, καθώς και στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν τοποθετηθεί κάποιοι μικροί δέκτες, προσφορά μεγάλου καταστήματος. Ο λόγος απλός: μόλις 17.000 σπίτια στην Ελλάδα διαθέταν, τότε, τηλεόραση!

Ούτε γκολ…

Η Ρουμανία βρέθηκε στον δρόμο μας και στα προκριματικά του Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Σε όμιλο μαζί με Δανία και Βουλγαρία, οι Καρπάθιοι τερμάτισαν πρώτοι νικώντας με 3-0 την Ελλάδα στο Βουκουρέστι και αποσπώντας, αργότερα, 0-0 στο ΟΑΚΑ. Οι Μίλτος Παπαποστόλου και Αντώνης Γεωργιάδης είχαν κάτσει τότε στους πάγκους της Εθνικής.

Η Ελλάδα… στη Βραζιλία

Έπρεπε να περάσουν πολλά, πολλά χρόνια για να συνδυαστεί η Ρουμανία με μια μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ρουμανία – Ελλάδα. Ο κακός της… δαίμονας!

Στα play offs για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 2014, η Εθνική απέκλεισε τους Ρουμάνους κάνοντας δύο καταπληκτικά παιχνίδια. Στο Καραϊσκάκη, Νοέμβριος του 2013, επικράτησε με 3-1 με τέρματα των Κώστα Μήτρογλου (14’ και 66’) και Δημήτρη Σαλπιγγίδη (20’) αλλά το τέρμα του Μπόγκνταν Στάντσου στο 19’ άφηνε ελπίδες στο συγκρότημα του Βίκτορ Πιτούρκα.

Και, στο Βουκουρέστι, το τέρμα του Μήτρογλου στο 23’ πρακτικά… καθάρισε την πρόκριση για την ομάδα του Φερνάντο Σάντος, η οποία αποχώρησε με 1-1 από αυτογκόλ του Τοροσίδη στο 55’ και εν μέσω τρελών πανηγυρισμών.

Μια ομάδα που έκανε την καλύτερη μουντιαλική της πορεία, καθώς πέρασε στους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας και βρέθηκε μια ανάσα από τα προημιτελικά: αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα.

Το όνειδος…

Ρουμανία – Ελλάδα. Ο κακός της… δαίμονας!

Στα προκριματικά του Euro 2016 η Ελλάδα έκανε μια από τις χειρότερες πορείες της στην ιστορία, μένοντας τελευταία σε όμιλο έξι ομάδων, πίσω ακόμη κι από τα Νησιά Φερόε, από τα οποία ηττήθηκε δύο φορές. Ενάντια στη Ρουμανία, δε, ούτε καν σκόραρε: ήττα με 1-0 στο Καραϊσκάκη από πέναλτι του Τσίπριαν Μάρικα και 0-0 στο Βουκουρέστι, με υπηρεσιακό πια τον Κώστα Τσάνα μετά την απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι…


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 22/3/2022