Menu

Αναβιώνει το Finalissima! Ιταλία εναντίον Αργεντινής για τον… παγκόσμιο θρόνο

Αναβιώνει το Finalissima! Ιταλία εναντίον Αργεντινής για τον… παγκόσμιο θρόνο

Εν Ελλάδι το είχαμε μάθει ως Διηπειρωτικό, ήτοι οι διπλές αναμετρήσεις ανάμεσα στις πρωταθλήτριες δύο ηπείρων: των ισχυρότερων ποδοσφαιρικά. Της Ευρώπης και της νότιας Αμερικής. Κάποτε, μιας και είχε αρνηθεί την παρουσία ο Άγιαξ, είχε μετάσχει και ο Παναθηναϊκός, χάνοντας το τρόπαιο από την πανίσχυρη τότε Πενιαρόλ.

Σταδιακά μπήκαν στον… χορό και οι άλλοι ήπειροι, με τις πρωταθλήτριές τους, και το Διηπειρωτικό εξελίχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Για τις ομάδες αυτό. Για τις εθνικές ομάδες, υπήρχε κάτι ανάλογο; Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί, μιας και υπάρχει το Μουντιάλ. Κι όμως, είχε γίνει… απόπειρα και, όχι μόνο αυτό: αναβιώνει άμεσα!

Finalissima το αποκαλούν, ως Artemio Franchi Trophy είχε γίνει αρχικά γνωστή η βραχύβια διεθνής διοργάνωση μεταξύ των πρωταθλητριών χωρών της Ευρώπης και της νότιας Αμερικής. Διεξήχθη μόνο δύο φορές: το 1985 και το 1993 και μαζί με το Mundialito 1980 θεωρούνται οι πρόδρομες διοργανώσεις από τις οποίες προέκυψε το επίσημο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Ένα τουρνουά που αναβλήθηκε πρόπερσι λόγω κορωνοϊού και είναι άγνωστο αν ποτέ επανέλθει στο καλεντάρι (διεξαγόταν ένα χρόνο πριν από κάθε Μουντιάλ).

Στο τρόπαιο δόθηκε αυτή η επωνυμία προς τιμήν του Αρτέμιο Φράνκι, προέδρου της UEFA από το 1972 και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1974, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1983. Και διεξήχθη μόνο δύο φορές, παρουσία βεβαίως των πρωταθλητριών Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Στις 21 Αυγούστου 1985 η Γαλλία του Μισέλ Πλατινί επικράτησε με 2-0 της Ουρουγουάης στο Παρίσι, με τέρματα των Ντομινίκ Ροσετό και Ζοσέ Τουρέ. Και στις 14 Φεβρουαρίου 1993 η Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα έμεινε στο 1-1 με τη Δανία στη Μαρ ντελ Πλάτα και κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.

Μερικές ακόμα φορές, οι πρωταθλήτριες Ευρώπης και Νότιας Αμερικής αγωνίστηκαν μεταξύ τους αλλά οι αγώνες χαρακτηρίστηκαν ως επίσημα φιλικά ματς και δεν απονεμήθηκε κάποιο έπαθλο. Και στα δυο αυτά ματς, τα οποία έγιναν στην Ευρώπη, επικράτησε η Βραζιλία: το 1989 με 1-0 επί της Ολλανδίας και το 1998 με 2-1 επί της Γερμανίας. Το ίδιο και το 2013, με την Ισπανία να επικρατεί 3-1 της Ουρουγουάης στην Ντόχα του κατάρ.

Το Artemio Franchi Trophy επιστρέφει ως Finalissima και, δη, άμεσα, σε μια πρωτοβουλία των UEFA και CONMEBOL, με έδρα το εμβληματικό «Γουέμπλεϊ» και ημερομηνία διεξαγωγής την 1η Ιουνίου. Αντίπαλες η Ιταλία και η Αργεντινή.

«Θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την παγκόσμια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, ενώνοντας χώρες, ηπείρους και πολιτισμούς, ενώ θα δείξει στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι μια δύναμη που μας ενώνει σε ταραγμένους καιρούς», ανέφερε η UEFA.