Menu

Παναθηναϊκός. Η πρόκριση επί της Εβερτον

Παναθηναϊκός. Η πρόκριση επί της Εβερτον

Σαν σήμερα πριν από 51 χρόνια ο Παναθηναϊκός «σφράγισε» στη Λεωφόρο το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κόντρα στη σπουδαία Έβερτον.

24 Μαρτίου 1971… Μια μέρα πριν από την εθνική μας γιορτή ο Παναθηναϊκός έκανε… παρέλαση στο Κύπελλο Πρωταθλητριών μέσω της Λεωφόρου. Οι «πράσινοι» του Φέρεντς Πούσκας αντιμετώπιζαν το αγγλικό μεγαθήριο της εποχής, την Έβερτον, στη Λεωφόρο, μετά την ισοπαλία-έκπληξη (1-1) του πρώτου αγώνα στο Μέρσεϊσαϊντ.

Οι Έλληνες μασούσαν σίδερα και ακολουθώντας το πλάνο του «καλπάζοντα συνταγματάρχη» έφτασαν στο τελικό 0-0 και την ιστορική πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός, με τον Αθανασόπουλο αντί του τιμωρημένου Ελευθεράκη κάνει καταπληκτικό τακτικά ματς, χάνει τρεις ευκαιρίες για γκολ και τελικά προκρίνεται με το 0-0, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα: έχουν τρέξει όλοι σαν σκυλιά!

Μετά το τέλος του αγώνα, χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την τεράστια επιτυχία και κατέληξαν στην πλατεία Ομονοίας για τους πανηγυρισμούς, η οποία έκτοτε καθιερώθηκε ως τόπος πανηγυρισμών!

Η κλήρωση της προημιτελικής φάσης έφερε παγωνιά στους φίλους της ομάδας, αφού η τύχη έστειλε στο δρόμο του Παναθηναϊκού την τρομερή πρωταθλήτρια Αγγλίας. Ο «Πάντσο» όμως είχε τα σχέδιά του. Ακολουθώντας έξυπνη τακτική στο Λίβερπουλ (9 Μαρτίου 1971), κατάφερε όχι μόνο να μη χάσει η ομάδα του, αλλά και να απειλήσει τους γηπεδούχους με ήττα. Συγκεκριμένα, ο Αντωνιάδης άνοιξε το σκορ 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα (φοβερή σύμπτωση αφού η ώρα ήταν 9 ακριβώς και ο αριθμός της φανέλας επίσης το 9), και οι Άγγλοι ισοφάρισαν στο… 92΄ με αντικανονικό τέρμα (έγινε φάουλ στον Οικονομόπουλο που δεν δόθηκε).

Το 1-1 αναθέρμανε τις ελπίδες του «τριφυλλιού» αφού αρκούσε και μια ισοπαλία χωρίς τέρματα για να δώσει την πρόκριση. Όπως και έγινε…