Menu

Το πριμ του Ολυμπιακού στον… Παναθηναϊκό

Το πριμ του Ολυμπιακού στον… Παναθηναϊκό

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου 1971, ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, προσφέρει στους παίκτες του Παναθηναϊκού 225.000 δραχμές ως δώρο για την πρόκριση της ομάδας τους επί της Έβερτον.

Ο θρυλικός πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» είχε συναντήσει τυχαία παίκτες του «αιωνίου» αντιπάλου σε γνωστή αθηναϊκή πίστα μετά τον θρίαμβο επί της αγγλικής ομάδας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Γουλανδρής φέρεται να τους είχε πει χαρακτηριστικά: «Όταν ήρθα εδώ, ήρθα να εκτελέσω τις υποσχέσεις μου, ήλπιζα ότι θα δω και τον Ομάρ Σαρίφ που έχω καλέσει. Θα έρθει σε λίγο, μου υποσχέθηκε. Θέλω να δω και τους Καραδήμο και Δομάζο. Υποσχέθηκα πέντε χιλιάδες δολάρια του Φούσκα. Έτσι τον λέω εγώ. Σας δίνω πέντε χιλιάδες δολάρια. Λοιπόν, είχα πάει στο ματς. Έζησα στιγμές πολύ καλύτερες απ’ ό,τι ανέμενα. Δείξατε στους Εγγλέζους τι θα πει ελληνικό ποδόσφαιρο. Εγώ και ο Δέδες είχαμε προβλέψει και το σκορ».

Η προσφορά δεν έγινε δεκτή τελικά λόγω της «ανάρμοστης» συμπεριφοράς του «ερυθρόλευκου» παράγοντα στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι δύο ημέρες πριν στο Καραϊσκάκη. Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού για το εν λόγω συμβάν υπογράμμιζε ότι «το ΔΣ και οι ποδοσφαιρισταί του Παναθηναϊκού ΑΟ επιστρέφουν αμφοτέρας τας επιταγάς, αίτινες εδόθησαν υπό του γενικού αρχηγού του Ολυμπιακού κ. Ν. Γουλανδρή, επί τη προκρίσει του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, λόγω της ύπ’ αυτού επιδειχθείσης αναρμόστου συμπεριφοράς κατά την διάρκειαν του αγώνα ΠΑΟ – Ολυμπιακός της 28ης τρέχοντος».

Μιλώντας στο «Φως των Σπορ» το 2019, ο Μίμης Δομάζος περιέγραψε αυτό το περιστατικό από μια άλλη σκοπιά: «Αξέχαστο το δώρο που ήθελε να μας κάνει ο Γουλανδρής για την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ήμασταν στα “Δειλινά” και διασκεδάζαμε, ήρθε ο Γουλανδρής με επιταγή να μας τη δώσει. Μίλησα ως αρχηγός με τους συμπαίκτες μου και του είπα “κ. πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τα χρήματα”. Σκεφτόμασταν ότι αν παίζαμε με τον Ολυμπιακό και χάναμε, θα έλεγε ο κόσμος ότι τα είχαμε αρπάξει… Ο άνθρωπος όμως το έκανε με την καρδιά του».