Menu

Χίλιες ημέρες παΝΔημία στην εξουσία. Ποιος θα δεχθεί να συγκυβερνήσει μαζί τους;

Χίλιες ημέρες παΝΔημία στην εξουσία. Ποιος θα δεχθεί να συγκυβερνήσει μαζί τους;

Επακριβώς χίλιες ημέρες στην κυβέρνηση έκλεισε η Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας μετά το 2011 και την (πραξικοπηματική) πτώση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία. Σε αυτά τα δυόμισι χρόνια, προφανώς υπήρξαν και θετικές επιλογές και αποφάσεις αλλά είναι συντριπτική μειονότητα. Πλην της υπερκομματικά αναγνωρισμένης εξαιρετικής δουλειάς του Κυριάκου Πιερρακάκη (σ.σ. ουχί τυχαίον ότι προέρχεται από τα σπάργανα του ΠΑΣΟΚ), πλην του «πίσω από τα φώτα» έργο που παράγουν δύο νέες κυρίες, η Σοφία Ζαχαράκη και η Δόμνα Μιχαηλίδου, δεν μπορώ να βρω τέταρτο… Γράψτε λάθος: δεν υπάρχει.

Θυμήθηκα, που λέτε, τα μαθητικά μας χρόνια. Την αλφάβητο.

Αδιευκρίνιστα ποσά. Χρήματα, εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αδωνη Γεωργιάδη, από την εποχή της Novartis. Η Δικαιοσύνη, βεβαίως, ειδικά στην περίπτωση του υπουργού (υπ)ανάπτυξης, έλαβε ήδη (αθωωτική) θέση αλλά, ξέρετε, ενίοτε υπάρχουν και επανεξετάσεις τέτοιων υποθέσεων στο εγγύς μέλλον. H ίδια Δικαιοσύνη τα… βάφτισε αδιευκρίνιστα: για πολιτικούς.

Για μένα, εσένα κλπ. θα είχε γίνει περαιτέρω έρευνα. Όχι όμως για την αβραμοπεθερά.

Βλέπουν τι γίνεται στην κοινωνία ή έχουν χάσει κάθε επαφή; Ρητορικό το ερώτημα φυσικά. Υπερχρέωσαν τα self και τα rapid και τα μοριακά τεστ, έπαιξαν το παιχνίδι της ενέργειας από το καλοκαίρι του ’21 με το κόστος του ρεύματος να αυξάνεται δραματικά και, αγνοώντας φωνές και διαμαρτυρίες και μη βάζοντας ούτε ένα πλαφόν στις τιμές, επέτρεψαν το ράλι της ακρίβειας. Και τι απαντούν; Φταίει… η Ρωσία. Κοιτάζονται στον καθρέπτη το πρωί; Το έτερο, ρητορικό ερώτημα. Φυσικά και δεν φταίει η Ρωσία.

Και, μιας και το πιάσαμε, τι έγινε με την έρευνα για τη Swiss Med (των αδελφών Πιπερίδη), η εταιρεία που πουλήθηκε (σε γνωστή αλυσίδα… φούρνων) λίγες μέρες μετά τη δουλειά-μαμούθ των self tests; 

Γκάλοπ. Η φράση «στημένες δημοσκοπήσεις» είναι στη συνείδηση της πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών. Ακόμη και… δεξιών. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο να φθείρεται δημοσκοπικά το πρώτο κόμμα και παράλληλα και το δεύτερο. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο να ανεβαίνει το τρίτο κόμμα με τριπλασιασμό ποσοστού σε δύο μήνες (σ.σ. όχι πως δεν είναι σε άνοδο). Και πλέον εταιρείες, όπως η Marc του Θωμά Γεράκη, αρνούνται (λέει) να βγάζουν «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων» διότι δεν έχουν αξιόπιστη εκτίμηση. Σώωωπα…

Ως τον Ιανουάριο του 2022 που έδιναν σχεδόν αυτοδυναμία στη ΝΔ, ήταν αξιόπιστες; Πλέον τι δίνουν; Τις προάλλες, από το newsbomb, η MRB ανέφερε 28,6%. Έχει και πιο κάτω.

Διώξεις δημοσιογράφων εν έτει 2022 επειδή αποκάλυψαν σκάνδαλο; Μόνο στην Ελλάδα και στην Ουγκάντα. Επειδή υπουργός κατηγορείται ότι ευνόησε τη Novartis και πήρε αποφάσεις προς όφελός της, οι οποίες δεν την εξυπηρέτησαν µόνο στην ελληνική αγορά αλλά παγκόσµια: το κατέθεσαν προστατευόµενοι µάρτυρες, το καταδεικνύουν τα εσωτερικά έγγραφα της Novartis – σε ένα από αυτά η φαρµακοβιοµηχανία παραδέχεται ότι επηρεάζει υπουργό µέσω του οποίου θα βάλει στην εγχώρια αγορά δέκα φάρµακα ενώ υπάρχει απαγόρευση από την τρόικα. Εκείνη την εποχή ο Αδωνης Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας.

Κι αντί να ερευνηθεί ο καταγγελλόμενος, διώκεται ο δημοσιογράφος και παράλληλα οι μάρτυρες μετατρέπονται σε κατηγορούμενους – διότι αν μείνουν μάρτυρες, δεν στέκει η δίωξη δημοσιογράφων. Αντιλαβού;

Εκλογές. Η τελευταία πληροφόρηση (δική μου, και του site) είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν αναφορικά με τις πρόωρες εντός του τρέχοντος έτος, με ερώτημα αν το μετανιώσει ως τον Οκτώβριο και έτερο ερώτημα τα πακέτα… Ντελόρ του σήμερα. Αν, κοντολογίς, έρθει παραδάκι ενίσχυσης από την ΕΕ και έχει να κινηθεί, θα μετατραπεί σε προεκλογικά ρουσφέτια. Αν όχι θα το πάει ως τέλους. Δεδομένα όμως (ως γράφει τούτη η στήλη από το φθινόπωρο, προτού αρκετοί το συνειδητοποιήσουν) αυτοδυναμία δεν υπάρχει – και δεν πρόκειται να υπάρξει.

Και με τη συμπεριφορά της δεξιάς πολυκατοικίας, ποιος θα δεχθεί να συγκυβερνήσει μαζί τους; Εξ ου και οι διαρροές για… οικουμενική (σ.σ. Μαργαρίτη Σχοινά, σοβαρά τώρα;..).

Ζήτημα αν ο Αδωνης Γεωργιάδης έχει πει μια φορά αλήθεια. Μια! Ο υπουργός υπανάπτυξης και, κυρίως, τηλεπερσόνα μιας και δεν έχει αφήσει στασίδι για στασίδι στον ΣΚΑΪ, εμμένει ότι το κράτος επιδότησε την ενέργεια (ενώ άπαντες ερχόμαστε… πλησιέστερα στην εκκλησία όποτε ανοίγουμε τον λογαριασμό του ρεύματος), ότι έχουμε τα πιο φθηνά PCR στην Ευρώπη (not even close), ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι με την τιμή του πετρελαίου (η ακριβότερη στην Ευρώπη), ότι «δεν έκανα εγώ εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν έκανε». ό,τι, ό,τι. Μια συρραφή βίντεο με δηλώσεις του θα αποτελέσει το πιο viral προεκλογικό σποτ. Και τι απαντά; «Μα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ» μπλα μπλα.

Κύριε υπουργέ, στα π@π@ρια μας ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το σήμερα, έχετε να πείτε κάτι, το οποίο θα είναι και αληθές;

Ηλεία, 2007. Ο (νυν δήμαρχος Σπάρτης) Πέτρος Δούκας υπήρξε τότε υφυπουργός Οικονομικών. Δεν μπορεί παρά να κληθεί από τον εισαγγελέα για τα όσα υποστήριξε περί διχίλιαρων και πακέτων. Η υπόθεση δεν μπορεί να κλείσει με τη διαγραφή του και την «παραίτηση» του Σπήλιου Λιβανού. Δεν είναι όλα επικοινωνία και… αστεία. Υπήρξε ωμή παραδοχή ότι κυβέρνηση της ΝΔ μοίρασε αφειδώς πακέτα ως ρουσφέτια, με το πρόσχημα των πυροπαθών.

Ο στρουθοκαμηλισμός, αυτή τη φορά, δεν πρέπει να γίνει αποδεκτός.

Θάνατοι. Η ΝΔ έκανε προεκλογικό αγώνα πάνω στους 101 νεκρούς του Ματιού και στο Μακεδονικό. Τη συμφωνία των Πρεσπών την τηρεί κατά γράμμα (και ορθώς πράττει), για τους 27.000+ νεκρούς της πανδημίας τι ευθύνη φέρει άραγε; Ρητορικό το ερώτημα – αλλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Δεν είναι δολοφόνοι, ως είχε πει (προ διαγραφής του) ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αλλά έχουν συγκεκριμένες ευθύνες – ενώ τα καλοκαίρια του 2020 και του 2021 είχαν μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουν το ΕΣΥ.

Όμως όχι: μοίρασαν εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ και στις… φρεγάτες. Και τα Ραφάλ.

Ίδιοι, ίσοι δεν είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν δέχονται να ταυτίζονται με τον μέσο Έλληνα, θεωρούν εαυτούς υπεράνω. Για αυτό τσιμέντωσαν την Ακρόπολη δίχως να ρωτήσουν κανέναν. Για αυτό δήλωσαν ανεύθυνοι στις πυρκαγιές του 2021, στη φωτιά των Μυκηνών, για αυτό δηλώνουν στήριξη σε συνέδρια υπογονιμότητας, για αυτό υποχρέωσαν χιλιάδες μαθητές σε τηλεκπαίδευση δίχως σωστές βάσεις και δίκτυο (Webex, Σκόιλ Ελικούκου κλπ.). Εξ ου και, ως είπε ο νέος Μπογδάνος ονόματι Κυρανάκης, «ο κόσμος πρέπει να δουλέψει γιατί είχε καλομάθει με τα επιδόματα».

Να δουλέψετε. Σας το ζητούν οι οκνοί.

Κόστος, ακρίβεια, τραγωδία. Ο Μητσοτάκης, λέει, θα μοιράσει στις «αδύναμες ομάδες» 200ευρα τη Μεγάλη Εβδομάδα ενώ από τις παλινωδίες της κυβέρνησης και την ανικανότητά της να ελέγξει την αισχροκέρδεια σε καύσιμα και ρεύμα, ο μέσος Έλληνας χάνει 500 με 700 ευρώ τον μήνα! Φοράτε παντελόνια, κύριοι; Παραιτηθείτε. Αφήστε στην άκρη τη βουλευτική ασυλία, να δούμε κάτι…

Διότι δεν νοείται, οποιαδήποτε κυβέρνηση στον κόσμο, να βλέπει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και να παρακολουθεί ανήμπορη. Απλά δεν γίνεται.

Λίστα Πέτσα. Ανάθεμα βέβαια κι αν ο Στέλιος Πέτσας έχει ευθύνη για τη λίστα, περισσότερο ως «αυτοφωράκιας» λειτούργησε. Εκατομμύρια επί εκατομμυρίων μοιράστηκαν στα ΜΜΕ, με το πρόσχημα της πανδημίας και εντέλει διαβάσαμε για τον «Μωυσή» Κυριάκο Μητσοτάκη που θα μας σώσει, για την υπέρκομψη Μαρέβα κι άλλα…

Μην ξεχνάτε: εκατοντάδες πέθαναν κάθε μέρα αλλά στα δελτία διαβάζαμε για τον εμβολιασμό της πρωθυπουργίνας Μαρέβας, για τις επενδύσεις της Microsoft και την… απομονωμένη από το διεθνές περιβάλλον Τουρκία.

Μελέτη Τσιόδρα. Ο «έλα Σωτήρη» εξαφανίστηκε από τις δημόσιες ενημερώσεις για την πανδημία, κάηκε ως χαρτί από το ίδιο το Μαξίμου όταν η κυβέρνηση λειτούργησε πολιτικά στο θέμα του κορωνοϊού και όχι υγειονομικά. Η απάντηση του top καθηγητή Επιδημιολογίας ήταν η «μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα» για το περιβόητο «δεν έχω καμία τέτοια μελέτη», από βήματος Βουλής, του Μητσοτάκη.

Και αφού αρχικά υποβάθμισαν ακόμη και την αξία του ως καθηγητή, ο Μητσοτάκης σε φίλα προσκείμενο δημοσιογραφικό περιβάλλον, στον ΑΝΤ1, μίλησε για «λεκτικό λάθος». Κλαίει η μάνα του Πελέ.

Nεκροί. «Δεν υπήρξαν νεκροί από τις φωτιές σε βόρεια Εύβοια και Αττική το καλοκαίρι του ’21» το νέο αφήγημα, μη τυχόν του χαλάσει το άλλο, για το Μάτι. Και απατεώνες και ψεύτες. Έκτοτε, δύο πολυεγκαυματίες πέθαναν: ο Δημήτρης Βέκιος τον Σεπτέμβριο και ο Πέτρος Μανιάς τον Φεβρουάριο, από τις φωτιές στο Τατόι.

Πέθαναν. Από τις φωτιές του 2011. Και χιλιάδες έχασαν τα σπίτια τους. Χιλιάδες. Έκτοτε; Ούτε ρεπορτάζ…

Ξέρεις εσύ. Ναι, ξέρει, και πολύ καλά μάλιστα γιατί ο κόσμος πλέον, όπου δει κάμερα ή όπου ακούσει το γνωστό άσμα, βρίζει τον πρωθυπουργό. Δεν φταίει ο Χρήστος Δάντης ή… η αντιπολίτευση. Φταίει ότι φίμωσαν την πλειονότητα των ελεύθερων φωνών στα ΜΜΕ, ειδικά στα κανάλια: εξ ου και το Open τον Αύγουστο με τις φωτιές και τώρα με τη ρωσική εισβολή, είναι πρώτο σε τηλεθέαση.

Ο κόσμος βρήκε τρόπο αντίδρασης. Διότι η δράση, η κυβερνητική παλινωδία, φέρνει αντίδραση.

Οικονόμου. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ο άνθρωπος, ο προκάτοχός του όμως παραιτήθηκε πολύ γρήγορα. Ξέρετε γιατί; Διότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ένα κάρο σοβαρά, σημαντικά θέματα για τον τόπο και την κοινωνία και ο εκπρόσωπος έπρεπε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους, καθημερινά εμφανίζεται αντιπολιτευόμενος την αντιπολίτευση. Επειδή έτσι του είπαν.

Επειδή δεν είναι στάση ζωής αλλά κόμματος.

Πανδημία. Στόχος της κυβέρνησης, της όποιας κυβέρνησης καλούνταν να το διαχειριστεί, ήταν η πανδημία. Στο πρώτο κύμα η ΝΔ, με το ολικό λοκντάουν, κακά τα ψέματα, το πήγε μια χαρά το γράμμα. Παραπάνω από καλά. Έκτοτε όμως; Ούτε τους ανεμβολίαστους έπεισε ή τους έδωσε κίνητρα (απλά ύψωσε το δάχτυλο με πρόστιμα, τα μισά εκ των οποίων ακύρωσε), ούτε τις μονάδες υγείας ούτε το προσωπικό αυτών ενίσχυσε. Και μετά το καλοκαίρι του 2020, βρισκόμαστε σταθερά στις 5 χειρότερες χώρες της ΕΕ από άποψη θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό, πρώτοι και με διαφορά ανάμεσα σε αυτές της δυτικής Ευρώπης, στην οποία θεωρούσαμε μέχρι πρότινος ότι ανήκουμε.

Αν, σύμφωνα με τη δεξιά ρητορική την περίοδο της αντιπολίτευσης, το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά έχει και την ευθύνη για τους νεκρούς, τότε αποχωρώντας από την εξουσία ο Μητσοτάκης έχει 27.000+ λόγους να απολογηθεί. Να λογοδοτήσει.

Ρωσία. Ως «προσωπική πρωθυπουργική απόφαση» ήταν η επίκληση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία εκ μέρους της Ελλάδας. Ούτε καν έγινε σύσκεψη όλων των πολιτικών. Απόρροια τούτου; Η ανατροπή της μακροχρόνιας αποστροφής της χώρας μας από το να εμπλέκεται σε ξένες συγκρούσεις. Σε δημοσκόπηση, περίπου το 70% των Ελλήνων χαρακτήρισε την απόφαση λανθασμένη και σε άλλη έρευνα, το 63% δήλωσε ότι μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα. Ακόμη και στα 90s με τη Γιουγκοσλαβία, είχαμε επιτρέψει μόνο τη μεταφορά συστημάτων του ΝΑΤΟ μέσω του εδάφους μας, λαμβάνοντας μια προσεκτική στάση στην παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας.

Σήμερα; Κατορθώσαμε να προκαλέσουμε τεράστια, και μάλλον οριστική, ρήξη στις σχέσεις μας με τη Ρωσία (έστω και μεταπολεμικές), ένα ομόθρησκο ορθόδοξο έθνος με το οποίο από αιώνες στεκόταν, συχνά, δίπλα μας.

Συνεργασία. Κυβέρνηση συνεργασίας. Αποδεχθείτε το, έρχεται. Το ερώτημα είναι με ποιους. Η ΝΔ δεν έχει άλλο κόμμα για να παραμείνει στην εξουσία: τουλάχιστον προς ώρας. Διότι ακούγεται ότι μια ακροδεξιά φράξια (με Μπογδάνους, Φαήλους και Τζήμερους) ετοιμάζει κόμμα και καλεί, ως διαρρέει, «όλο το πατριωτικό τόξο». Κι ως επίσης ακούγεται εδώ και καιρό, μια τέτοια κίνηση είναι αποδεκτή στους κόλπους της ΝΔ για τυχόν συγκυβέρνηση.

Θα πέσει γέλιο… Σοβαρά.

Τελειωμένος. Είναι ένας πρωθυπουργός που πνέει, πολιτικά, τα λοίσθια. Και έγινε κατανοητό όταν διέγραψε τον Γιώργο Κύρτσο ενώ του τα… έσουρε από το 2020 ακόμη. Γιατί; Διότι άρχισε να μιλάει για ορµπανοποίηση, για σκάνδαλο Novartis, για τις διώξεις δημοσιογράφων. Εκεί χτύπησε φλέβα – την μπλε του Μητσοτάκη που γνωρίζει καλά (έξυπνος είναι, ην τον υποτιμάτε) που τον παίρνει να αγνοήσει και πού όχι. Το ερώτημα της επόμενης ημέρας στη ΝΔ δεν είναι το πώς αλλά το ποιος.

Κι αφού και αυτές δεν στέκουν, «στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία» είπε τις προάλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης: πλέον το έχει αποδεχθεί.

Υποψήφιο για tweet της χρονιάς, αυτό του Κυριάκου περί «καταπληκτικής ποιότητας ζωής» στην Ελλάδα. Μια ματιά στον δείκτη ποιότητας ζωής του ΟΟΣΑ αρκεί για να διαψεύσει οικτρά την εν λόγω απόφανση: από τους 11 επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο του πίνακα των 40 κρατών μελών του οργανισμού, με τις χειρότερες επιδόσεις (προτελευταία) να καταγράφονται στην ποιότητα των δικτύων κοινωνικής υποστήριξης, στην υποκειμενική αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή και –το μαντέψατε– στην εργασία.

Το, δε, 36,5% των νοικοκυριών στην Ελλάδα είναι πίσω στις σχετικές υποχρεώσεις τους (δόσεις στεγαστικού, ενοίκια ή λογαριασμούς), όταν ο μ.ο. στην ΕΕ είναι 8,5%.

Φουρθιώτης. Γελάει ο ντουνιάς από τον εκδοτάκο που έλαβε και χιλιάδες ευρώ αναίτια από το πρόγραμμα «Συνεργασία», από τον έμπορο υαλουρονικών με τους 14 φρουρούς και τα 9 περιπολικά ως προσωπική προστασία. Ο αξιόλογος Γιάννης Βρούτσης τον κατήγγειλε και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Και όλα αυτά για τον… Φουρθιώτη, ο οποίος ήταν σε διαρκή συνεργασία με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, δεξί χέρι του πρωθυπουργού – ο οποίος φυσικά πάλι δεν γνώριζε ή έκανε… λεκτικό λάθος. Ο Μένιος Φουρθιώτης λάμβανε -κρατηθείτε- 60.000 ευρώ τον μήνα, για ένα τετράμηνο, από πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Λογοδότησε κανείς; Θα λογοδοτήσει;

Χιόνια. Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με τις δικαιολογίες αφού η μισή Αττική δεν είχε ρεύμα κι ενώ χιλιάδες είχαν αποκλειστεί στην Αττική Οδό. Εντέλει έφταιγε… ο Πατούλης. Ο οποίος Πατούλης, ενώ ήταν δήμαρχος Αμαρουσίου, δεν είχε τότε καμία απολύτως ευθύνη για τις πλημμύρες – η Περιφέρεια έφταιγε. Τώρα, ως περιφερειάρχης, έφταιξαν… οι δήμοι.

Πόσοι άριστοι είναι αυτοί οι τύποι…

Ψέματα, ψέματα, ψέματα. Τούτη η κυβέρνηση έχει ήδη ξεπεράσει τη χειρότερη της Μεταπολίτευσης, αυτή του Καραμανλή. Εκτός του ότι παρουσιάζουν ως έργο ειλημμένες παλιότερες αποφάσεις ή νόμους που είναι εν ισχύ, πλέον το κάνουν και διεθνώς: ποιος ξεχνά, πρόσφατο ήταν, ότι ο Μητσοτάκης θεώρησε ότι έπεσε (ελάχιστα, και για λίγο) η τιμή του φυσικού αερίου επειδή… το ζήτησε ενώ ήταν κουβέντα στην ΕΕ ένα 24ωρο νωρίτερα;

Θυμάστε τον γιο του βιοµήχανου από τα Γιάννενα που επέστρεψε από την Αµερική για να εργαστεί στο εργοστάσιο του µπαµπά, τον οποίο ο Μητσοτάκης εµφάνισε ως νέο που επιστρέφει στην Ελλάδα που… αναπτύσσεται;

Ωραία η κωλοτούμπα με τον εκλογικό νόμο. Είναι από τις «ειδήσεις» που τεχνηέντως αφήνει η κυβέρνηση να διαρρέουν, ψυχολογεί αντιδράσεις και μετά κινείται ανάλογα. Και ήταν το λιγότερο αστείες οι ιστορίες όσα διακινήθηκαν για νέα αλλαγή του ενώ άλλαξε μόλις προ διετίας. Ευλόγως το 36άρι δεν τους φτάνει, κατά προσωπική εκτίμηση ούτε το 32άρι…

Η ΝΔ ψάχνει τρόπο για να κρατηθεί στην εξουσία. Η εξουσία ψάχνει ήδη τον επόμενο.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 2/4/2022