Menu

1986. Τρόμος πάνω από το Άργος

1986. Τρόμος πάνω από το Άργος

2 Απριλίου 1986. Σαν σήμερα εκρήγνυνται βόμβα σε αεροσκάφος της TWA που εκτελούσε την πτήση Ρώμη – Αθήνα ενώ πετά πάνω από το Άργος, με αποτέλεσμα τέσσερις επιβάτες να σκοτωθούν και άλλοι πέντε να τραυματιστούν. Το σοκ στην περιοχή αλλά και στη χώρα ήταν μεγάλο…

Το Boeing 727 έχει απογειωθεί από την ιταλική πρωτεύουσα και το αεροδρόμιο «Λεονάρντο Ντα Βίντσι» με προορισμό την Αθήνα έχοντας 7μελές πλήρωμα και 115 επιβάτες.

Η πτήση 840 είχε, κατά πλειονότητα, Αμερικανούς επιβάτες. Περίπου 20 λεπτά προτού προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κι ενώ πετούσε πάνω από το Άργος, εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο σωσίβιο, κάτω από τη θέση 10F.

Η έκρηξη δημιούργησε μία τρύπα με διάμετρο δύο μέτρα στο πλευρικό τοίχωμα του αεροπλάνου, ο θάλαμος των επιβατών υπέστη άμεση αποσυμπίεση και τέσσερις επιβάτες εκτοξεύτηκαν, πέφτοντας στο αργολικό έδαφος από τα 11.000 πόδια (σ.σ. 3.350 μέτρα), νεκροί: τρεις Ελληνοαμερικανίδες (η 52χρονη Δήμητρα Στυλιανοπούλου, η 25χρονη κόρη της Μαρία και η 8 μηνών εγγονή της Δήμητρα) κι ένας 37χρονος Κολομβιανός ονόματι Αλμπέρτο Οσπίνα, μόνιμος κάτοικος ΗΠΑ, που εντοπίστηκε στα νερά του αργολικού κόλπου (κοντά στη Νέα Κίο) και στο κάθισμα του οποίου είχε τοποθετηθεί η βόμβα.

Οι διαμελισμένοι σωροί των Ελληνοαμερικανίδων βρέθηκαν σε χωράφια στην περιοχή Αεροδρόμιο, πέντε λεπτά έξω από το Άργος, όπως και το κάθισμα όπου καθόταν ο 37χρονος και στο οποίο είχαν τοποθετηθεί τα εκρηκτικά…

Ωστόσο, το ότι το Boeing 727 εκτελούσε χαμηλή πτήση εκείνη την ώρα, έσωσε τη ζωή των υπόλοιπων επιβατών και ο πιλότος Ρίτσαρντ Πίτερσεν, που χαρακτηρίστηκε ήρωας της εποχής, κατόρθωσε να το προσγειώσει με επιτυχία στο Ελληνικό επιδεικνύοντας ολύμπια ψυχραιμία. Θυμίζει ίσως και την περίπτωση του Τσέσλι «Σάλι» Σαλενμπέργκερ που έκανε αναγκαστική προσθαλάσσωση στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης το 2009, ιστορία που έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς.

Την ευθύνη για την τρομοκρατική, ως αποδείχθηκε, ενέργεια, ανέλαβε ένα παρακλάδι της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης «Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες», ως αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στη Λιβύη λίγο καιρό νωρίτερα. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών, ιταλικών και αμερικανικών αρχών, οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης ουδέποτε βρέθηκαν και ουδέποτε λογοδότησαν. Οι Πυρήνες αποτελούσαν παρακλάδι της οργάνωσης του διαβόητου τρομοκράτη Αμπού Νιντάλ, η οποία είχε αποσχιστεί από την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τη γνωστή PLO του Γιασέρ Αραφάτ.