Menu

Όταν… πάγωσε το Άμστερνταμ

Όταν… πάγωσε το Άμστερνταμ

Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Παναθηναϊκός επικρατούσε με 1-0 του πανίσχυρου Άγιαξ στο Άμστερνταμ για τα ημιτελικά του Champions League και πετύχαινε μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης.

Το πρώτο ματς έγινε στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο θρυλικό «Ολυμπιακό Στάδιο» (σ.σ. Olympisch) του Άμστερνταμ». Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα έστησε πολύ καλά την ομάδα, η οποία άντεξε στην πίεση της μεγάλης ολλανδικής ομάδας.

Στην πρώτη μεγάλη ευκαιρία τους οι πράσινοι άνοιξαν το σκορ. Ο Αποστολάκης έκλεψε την μπάλα, ο Γιώργος Δώνης έκανε μια τρομερή κούρσα που έμεινε για πάντα στην ιστορία και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον τεράστιο Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος δεν αστόχησε απέναντι στον Φαν ντερ Σαρ.

Η αναμέτρηση τελείωσε με αυτό το σκορ με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά και τους παίκτες να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς. Ήταν το τελευταίο ματς που έδινε ο Άγιαξ στην ιστορική του έδρα καθώς στην συνέχεια ο σύλλογος μετακόμισε το νεόχτιστο «Άμστερνταμ Αρένα» που αγωνίζεται έως και σήμερα.

Η αποστολή των «πρασίνων» επέστρεψε στην Αθήνα στις 5:00 τα ξημερώματα της επόμενη μέρας και αυτό που συνάντησε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν είχε προηγούμενο. Χιλιάδες οπαδοί περίμεναν εκεί για να αποθεώσουν τους θριαμβευτές του Άμστερνταμ…