Menu

Εκτορ Σκαρόνε, o… προπολεμικός «Πελέ»

Εκτορ Σκαρόνε, o… προπολεμικός «Πελέ»

4 Απριλίου 1967. Σαν σήμερα σκοτώθηκε σε τροχαίο έξω από το Μπουένος Αϊρες ο Ουρουγουανός σέντερ φορ Εκτορ Σκαρόνε, στα 69 του. Ένας από τους μύθους του ποδοσφαίρου της χώρας από τους βασικούς συντελεστές των πρώτων μεγάλων επιτυχιών της «σελέστε».

Θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών που ανέδειξε η χώρα. Ονομάστηκε «μάγος» για την εφευρετικότητα του και τα μεγαλοφυή του σχέδια αλλά πάνω από όλα ήταν ο «θεός» της χώρας.

Ισως ο άλλος χαρακτηρισμός, «Γκαρντέλ του ποδοσφαίρου» να είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Ο Γκαρντέλ ήταν ο μεγαλύτερος χορευτής ταγκό εκείνης της εποχής.

Μέτριος σε ανάστημα, κατόρθωνε κι έπαιρνε τις κεφαλιές «πηδούσε πολύ ψηλά και περίμενε την μπάλα». Προικισμένος με ακρίβεια στο σουτ, μπορούσε να χτυπήσει δέκα πέναλτι και να στείλει την μπάλα στο ίδιο ακριβώς σημείο όπως και να την στείλει στο σημείο του πέναλτι χτυπώντας κόρνερ! Το πιο επίλεκτο μέλος της θρυλικής επιθετικής πεντάδας που χάρισε στην Ουρουγουάη το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1930.

Ο Τζιουζέπε Μεάτσα που έπαιξε μαζί του στην Ίντερ δήλωσε για τον Σκαρόνε ότι είναι φανταστικός. Δεν είναι υπερβολή να τον ονομάσει κανείς τον Πελέ της δεκαετίας του ‘20. Η συμβολή του Σκαρόνε ήταν αποφασιστική στην κατάκτηση του Μουντιάλ και στη κυριαρχία της Ουρουγουάης.

Το 1926 πήγε στην Μπαρτσελόνα, αλλά έμεινε μόνο έξι μήνες. Δεν ήθελε να χαρακτηριστεί επαγγελματίας και χάσει το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1928 με την ολυμπιακή ομάδα της χώρας του. Έτσι κι αλλιώς έκανε το ρεκόρ του. Έγινε ο πρώτος Ουρουγουανός που διέσχισε τον Ατλαντικό και δέχτηκε να παίξει στην Ευρώπη. Έκανε ένα πέρασμα από την Ιταλία, όμως και επέστρεψε στο Μοντεβιδέο το ΄34 στην κατάλληλη στιγμή για να θριαμβεύσει ξανά στο εθνικό πρωτάθλημα. Πραγματική βεντέτα με την καλή, αλλά και την… άσχημη έννοια της λέξης. Συχνά ήταν δύστροπος, εγωιστής, εριστικός.

Με τη Νάσιοναλ σημείωσε 301 γκολ σε 369 αγώνες. Εργάστηκε και ως προπονητής στη Μιγιονάριος  (1946-47) την εποχή που έπαιζε σ’ αυτή ο Αλφρέδο ντι Στέφανο, στη Ρεάλ Μαδρίτης (1950, 1951-52) και στη Νάσιοναλ (1954) μαζί με τον Εκτορ Ρομέρο. Ποδοσφαιριστής ήταν και ο μεγαλύτερος αδελφός του ο Κάρλος ο οποίος αγωνίστηκε στη Νάσιοναλ και στην εθνική ομάδα.

Οταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, απείχε για περίπου μία δεκαετία από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα προκειμένου να απολαύσει τους καρπούς της καριέρας του. Αποχώρησε και με ένα παράσημο, αφού για χάρη του άλλαξε ένας κανονισμός της FIFA. Στους Ολυμπιακούς του 1924 στον τελικό με την Ελβετία, ο Σκαρόνε σκόραρε απευθείας με εκτέλεση κόρνερ αλλά το γκολ ακυρώθηκε, αφού κάτι τέτοιο δεν επιτρεπόταν τότε! Η FIFA σε λιγότερο από έναν μήνα αναθεώρησε τον… ανόητο κανονισμό της και έκτοτε επέτρεψε τα (σπάνια) γκολ με αυτόν τον τρόπο.