Menu

Το πιο στημένο ματς της… χιλιετίας!

Το πιο στημένο ματς της... χιλιετίας!

Χαζεύοντας ένα παλιό κουπόνι, καλοκαιριού 2001, έπεσα πάνω στην Veikkausliiga 2001, το φινλανδικό πρωτάθλημα που κατέκτησε τότε η Τάμπερε Γιουνάιτεντ. Η οποία σήμερα αγωνίζεται στην Kakkonen, ήτοι την τρίτη κατηγορία (μεσολαβεί η Ykkönen και ακολουθούν τα περιφερειακά του Kolmonen). Η Τάμπερε πήρε τίτλους και το ’06 και το ’07 αλλά τα 2011 αποβλήθηκε από τα πρωταθλήματα. Ήταν η περίοδος που αρκετοί Σιγκαπουριανοί είχαν μετακομίσει στη χώρα των χιλίων λιμνών και μια εταιρεία, που ασχολούνταν με το στοίχημα, ονόματι Exclusive Sport PTE Ltd είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με ομάδες για να κάνουν συγκεκριμένες μεταγραφές! Λίγους μήνες μετά και ύστερα από αλλαγή διοίκησης, η Τάμπερε Γιουνάιτεντ ξεκίνησε από το ερασιτεχνικό της Kutonen (ήτοι, έβδομη κατηγορία) και από το ’17 παίζει στην Kakkonen, την 3η.

Το πιο στημένο ματς της... χιλιετίας!

Από άλλες εκείνης της Veikkausliiga του 2001, η Χάκα πήρε για φέτος την άνοδο για πρώτη φορά μετά το 2012, στη β’ κατηγορία μετέχει η Μιλικόσκι, και στην τρίτη η Ατλάντις και η Τζαζ Πόρι ενώ η Γιόκεριτ… έσβησε. Το σπουδαίο είναι ότι η Ατλάντις εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το Κύπελλο Φινλανδίας, ήταν 7η στο πρωτάθλημα αλλά τα οικονομικά προβλήματα ήταν τέτοια που την οδήγησαν στη χρεοκοπία, στην πτώση στην 3η κατηγορία και στην αντικατάστασή της από την Αλιάνσι.

Το ίδιο καλοκαίρι η Τζαζ είχε δηλώσει συμμετοχή στο Intertoto, διοργάνωση που υπήρχε ακόμη, αποκλείστηκε μάλιστα από την… Παρί Σεν Ζερμέν. Η δε Γιόκεριτ, που ήταν δευτεραθλήτρια στη Veikkausliiga το 2000, υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν και το 2004 χρεοκόπησε και διαλύθηκε. Το 2010 μια ομάδα πρώην παραγόντων της ίδρυσε τη Γιόκεριτ Ελσίνσκι που μετέχει στα ερασιτεχνικά στρώματα του ποδοσφαίρου της χώρας. Μια διάλυση που δεν απέφυγε ούτε η Κότκα (σ.σ. FC KooTeePee), το 2013, επίσης λόγω χρεών.

Κατά τα λοιπά, στη β’ κατηγορία σήμερα μετέχουν και η Γιάρο με την Ούλου και την Τούρκου, επίσης μέλη της πρώτης ως και πριν μερικά χρόνια και στην 3η, επίσης, η Χαμεενλίνα και η Βίκινγκιτ.

Το στημένο του 8-0 με τον κουτσό τερματοφύλακα

Οσο για την Αλιάνσι, την οποία… ζητήσατε αρκετοί με μηνύματά σας; Ιδρύθηκε το 2002 με έδρα τη Βαντάα και διαλύθηκε το 2006 όταν ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο των στημένων αγώνων στη χώρα και με αποκορύφωμα ίσως το πιο στημένο ματς στην τρέχουσα χιλιετία.

Η Αλιάνσι στις 7 Ιουλίου 2005 συνετρίβη με 8-0 από τη Χάκα στο Βαλκεακόσκι, ματς στο οποίο ο Τιερί Πιστέρ είχε βάλει έξι παίκτες στην ενδεκάδα που έκαναν ντεμπούτο, συν δύο νεαρούς ενώ τερματοφύλακας ήταν ένας τύπος ονομάτι Γκοφέν που υπέφερε από χρόνιο πρόβλημα στη μέση, δεν μπορούσε καλά καλά να… περπατήσει – αλλά βρήκε συμβόλαιο να υπογράψει. Στα προηγούμενα έντεκα ματς η Αλιάνσι είχε δεχθεί μόλις… 7 γκολ και ο Κινέζος ιδιοκτήτης Ζενγιούν Γε είχε κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος.

Μετά την 8άρα, οι «φωνές» ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αυξήθηκαν. Η Veikkausliiga συνέστησε επιτροπή με δικαστικούς και ανακριτές και πολύ σύντομα επισημοποίησαν, με αποδείξεις, το… αυτονόητο: ότι τα πονταρίσματα (ειδικά στην Ασία) ήταν τεράστια και ασυνήθιστα, ότι ο Ζενγιούν Γε επηρέαζε, όχι μόνο αποτελέσματα της Αλιάνσι αλλά και άλλων ομάδων.

Σκέτη απόλαυση:

Ο Κινέζος κατηγορήθηκε για σύσταση και συμμετοχή σε συμμορία που σχετίζονταν με το παράνομο στοίχημα και η πειθαρχική επιτροπή της Veikkausliiga, κρίνοντας ότι επλήγη σε μεγάλο βαθμό το κύρος της διοργάνωσης, ζητώντας από τον σύλλογο να αλλάξει άμεσα ιδιοκτήτη. Ο Ζενγιούν Γε έγινε… καπνός, η Αλιάνσι ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα τερματίζοντας στην 7η θέση και, με τη λήξη της σεζόν το… έκλεισε το μαγαζί.

Σημειωτέον πως ουδέποτε η Veikkausliiga παραδέχθηκε ως υπεύθυνη για χειραγώγηση αγώνων την Αλιάνσι, παρά μόνο τον ιδιοκτήτη της, κάτι που έκανε έξαλλη την UEFA η οποία ζητούσε παραδειγματικές τιμωρίες. Ο Βέλγος τεχνικός Τιερί Πιστέρ, ο γενικός διευθυντής Όλιβερ Σουράι και αρκετοί άλλοι, αποχώρησαν και… μη τους είδατε.

Το πιο στημένο ματς της... χιλιετίας!

Κινέζικα πλοκάμια και στο Βέλγιο

Για τον Γε υπήρξε και συνέχεια βέβαια στο Βέλγιο, οπότε μια… παρένθεση, επιβάλλεται. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους οι βέλγικες Αρχές ενημέρωσαν για ασυνήθιστα υπέρογκα ποσά πονταρισμένα στο Γκέρμιναλ – Λιρς 4-0. Ο τότε πρόεδρος της Λιρς, Λίο Τέεσκενς, κατέθεσε μήνυση εις βάρους του Γε, του πρώην γενικού διευθυντή, του πρώην προπονητή αλλά και του πρώην προέδρου Βετς, κατηγορώντας τους για διαφθορά και αισχροκέρδεια. Μετά τη μήνυση του Τέεσκενς, ακολούθησε του τότε προέδρου της Σιντ Τρούιντεν, Ρολάν Ντουσατελέ, για σκόπιμα μειωμένη απόδοση παικτών του σε δύο παιχνίδια της προηγούμενης σεζόν (2004-05): με την Γκενκ (3-2) και τη Λα Λουβιέρ (3-1). Μάλιστα τότε ο άλλοτε διεθνής κίπερ, Σίλβιο Προτό, που αγωνιζόταν τότε στη Λα Λουβιέρ (ομάδα που είχε αποκτήσει ο Γε), θεωρήθηκε ως ο μεσάζοντας της συμφωνίας. Ο Βέλγος πέρασε από τον Ολυμπιακό πέρυσι, πλέον είναι ρεζέρβα του Στρακόσα στη Λάτσιο, στα 36 του.

Το πιο στημένο ματς της... χιλιετίας!

Εντέλει ο Κινέζος εξαφανίστηκε από την Ευρώπη, λέγεται ότι μένει μόνιμα στη Σαγκάη και φυσικά παραμένει ασύλληπτος, αντίθετα ο Σουράι συνελήφθη, ανακρίθηκε και έμεινε ελεύθερος. Σήμερα ο Σουράι είναι προπονητής στη βέλγικη ερασιτεχνική ομάδα Leopold FC, τότε ο ίδιος, όπως και ο άλλης συνεργάτης του Γε, ο Πιέτρο Αλάτα, είχαν πάει από τη Φινλανδία συνεχίζοντας τη δράση τους επί βέλγικου εδάφους.

Οσο για τη Λα Λουβιέρ; Υποβιβάστηκε εκείνη τη σεζόν (2005-06), αρνήθηκε τη συμμετοχή στη β’ κατηγορία παίζοντας στη γ’ και το 2009 συγχωνεύτηκε με την Κουλιέ και σήμερα ο σύλλογος RCCF (Racing Charleroi Couillet Fleurus) μετέχει στην δ’ κατηγορία…