Menu

Σπάει η κεντρική διαχείριση στα ευρωπαϊκά για το 2021-24

Σπάει η κεντρική διαχείριση στα ευρωπαϊκά για το 2021-24

Ανά τριετία λαμβάνει χώρα ο διαγωνισμός του Champions League και του Europa League, στα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων υπάγεται και ο ετήσιος τελικός του UEFA Super Cup.

Η επόμενη «τηλεοπτική» τριετία ξεκινά από τον Αύγουστο του 2021 και θα διαρκεί ως το 2024 και ο διαγωνισμός αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για δύο λόγους. Πρώτον, ελέω της αναμενόμενης… μάχης ανάμεσα στην Cosmote TV, που έχει αποκλειστικά τα δικαιώματα στην τρέχουσα τριετία, και την ανανεωμένη (με φρέσκο χρήμα, ως αναφέραμε πρόσφατα) Nova.

Και δεύτερον, ελέω της τρίτης ευρωπαϊκής διοργάνωσης της UEFA, του Europa Conference League και θα μπει επίσης στο… πακέτο. Από πλευράς Cosmote TV έχει τηρηθεί συντηρητική πολιτική τα τελευταία χρόνια, με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες να ανάβουν το πράσινο φως για να… χτυπηθεί ως εσχάτων η εν λόγω «δημοπρασία» και τα κεκτημένα της συνδρομητικής. Και η Nova φιλοδοξεί να ανακτήσει μέρος του πακέτο που είχε επί σειρά ετών, όταν η Cosmote TV ήταν ακόμη… Conn-X TV και θα χρειαστεί μεγάλη εγγυητική για να διεκδικήσει ένα.. προϊόν που κόστισε στην Cosmote TV σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα τριετία…

Πόσο θα κοστίσει όμως το νέο πακέτο; Υπάρχουν δύο συνιστάμενες.

  • Πρώτον, η νέα διοργάνωση, στην οποία μάλιστα ξεκινούν (από τα προκριμαστικά) τρεις ελληνικές ομάδες. Έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Europa League, ευλόγως.
  • Και, δεύτερον, φυσικά η πανδημία του κορωνοϊού. Η οποία ναι μεν φαίνεται να… ρίχνει κάπως την τιμή αλλά, από την άλλη, όσο περισσότερο ο κόσμος μένει σπίτι, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη έχει να διασκεδάζει από εκεί – και να βλέπει καλή μπάλα.

Και οι δύο συνδρομητικές έχουν, μαζί, σχεδόν 1 εκατ. πελάτες: στα τέλη Ιουνίου (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών τηλεόρασης της Cosmote TV ήταν 563.000 και, στην ίδια περίοδο, για τη Nova ήταν 456.000.

Η ελβετική θυγατρική της UEFA, TEAM Marketing AGμ αναμένει λοιπόν μέσα στις επόμενες εβδομάδες τις προτάσεις – και από τη χώρα μας. Πόσο θα… φτάσει το μαλλί; Ισως και πάνω από τα 120 εκατ. ευρώ – συνολικά.

Ωστόσο, ο υπογράφων κρίνει σχεδόν αδύνατον αυτή τη φορά να υπάρξει ένας πλειοδότης του διαγωνισμού. Μπορεί, φερ’ ειπείν, η Cosmote TV να αποκτήσει δύο διοργανώσεις και η Nova μία – ή αντίθετα. Μπορεί να υπάρξει η παρουσία ιδιωτικού καναλιού (όπως παλιότερα η ΕΡΤ) που θα διεκδικήσει ένα ή δύο ματς ανά αγωνιστική, αποκλειστικά ή σε παράλληλη σύνδεση. Κοντολογίς, ο τίτλος «σπάει η κεντρική διαχείριση στα ευρωπαϊκά για το 2021-24» δεν ακούγεται και τόσο… άκυρος. Ίσα ίσα. Η κατά πιθανότητα εξέλιξη είναι!

Πολλά τα… μπορεί. Πότε να περιμένουμε εξελίξεις; H UEFA προ ημερών επικαιροποίησε τη λίστα των ημερομηνιών βάσει των οποίων πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές των ενδιαφερόμενων παρόχων ανά χώρα, αλλά απουσίαζε το όνομα της Ελλάδας. Κάτι ο κορωνοϊός, κάτι η καραντίνα, πάει για… Γενάρη το όλο πράμα.


Δημοσιεύτηκε στο Dailymedia στις 13/11/2020