Menu

Η Νότια Κορέα, η ληστεία του αιώνα και ο ναρκέμπορας διαιτητής

Η Νότια Κορέα, η ληστεία του αιώνα και ο ναρκέμπορας διαιτητής

Ποδοσφαιρικά, η Νότια Κορέα είναι σε top επίπεδο στην Ασία… διαχρονικά και παγκοσμίως ο πλέον υπολογίσιμος αντίπαλος της ηπείρου. Πλην όμως σε Μουντιάλ και σε συνολικά δέκα παρουσίες σε τελική φάση, μονάχα δύο φορές κατόρθωσε να περάσει από τη φάση των ομίλων.

? Το 1954 έγινε η πρώτη ασιατική ομάδα που έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στην Ελβετία, με προκριματικό όμιλο τριών ομάδων, των… εξής δύο: Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας μιας και αποσύρθηκε η Κινέζικη Ταϊπέι (aka Ταϊβάν). Και σε ένα περίεργο σύστημα διεξαγωγής τότε, έπαιξε με την Ουγγαρία χάνοντας με 9-0 ενώ στο 7-0 σταμάτησε το σκορ στο ματς με την Τουρκία.

Η Νότια Κορέα, η ληστεία του αιώνα και ο ναρκέμπορας διαιτητής

? Το 1966 η Νότια Κορέα αποσύρθηκε από τα προκριματικά εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά του τουρνουά πρόκρισης από την Ιαπωνία στην Καμπότζη, με αποτέλεσμα το εισιτήριο να το πάρει η Βόρεια Κορέα και στην παρθενική της εμφάνιση σε Μουντιάλ να φτάσει ως τα προημιτελικά.

? Επανεμφανίστηκε σε τελική φάση… 32 χρόνια μετά, το 1986 στο Μεξικό και έπεσε σε όμιλο με τις δύο προηγούμενες παγκόσμιες πρωταθλήτριες (Αργεντινή και Ιταλία) και τη Βουλγαρία.

? Το 1990, στην Ιταλία, η Ισπανία είχε εύκολο έργο κόντρα σε Ουρουγουάη, Βέλγιο και Νότια Κορέα, η οποία όμως πέτυχε το πρώτο της γκολ στο θεσμό, υπομένοντας 46 χρόνια! Σας θυμίζει λίγο και την… Εθνική μας, που πανηγυρίζαμε το 2010 το πρώτο γκολ; Κάπως έτσι…

? Και ακριβώς τότε, το 2010 η στη Νότια Αφρική η Νότια Κορέα έλαχε με Ελλάδα, Αργεντινή και Νιγηρία στον όμιλο. Η Εθνική νίκησε με τη Νιγηρία αλλά και οι δύο χώρες αποκλείστηκαν και οι Νοτιοκορεάτες συνόδεψαν την «αλμπισελέστε» στους «16», όπου αποκλείστηκε από την Ουρουγουάη με γκολ του Λουίς Σουάρες στο 88’.

? Και, το 2018 στη Ρωσία, η Νότια Κορέα έπαιξε… για τη φανέλα. Μετά τις ήττες από Σουηδία και Μεξικό δεν είχε ελπίδες πρόκρισης, παρ’ όλα αυτά όμως στο τελευταίο, ενάντια στη Γερμανία, τιμώρησε τη «νατσιονάλμανσαφτ» για την υπεροψία της και με δύο γκολ στις καθυστερήσεις (2-0) την έστειλε πρόωρα εκτός Ρωσίας.

Υπάρχει βέβαια και η Απω Ανατολή, πριν από 18 χρόνια…

Στη μουντιαλική 3η θέση Νότια Κορέα και… διαιτησία

? Το 2002, το Παγκόσμιο Κύπελλο έγραφε ούτως ή άλλως ιστορία καθώς για πρώτη φορά η FIFA αποφάσισε να δώσει τη διοργάνωση σε δύο χώρες και επίσης για πρώτη φορά δεν θα διεξαγόταν σε Ευρώπη ή Αμερική. Ωστόσο τα προβλήματα ήταν πολλά σε οργανωτικό επίπεδο και η FIFA το 2004 προχώρησε στην απαγόρευση των συνδιοργανώσεων σε Μουντιάλ.

Η συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα έπεσε σε όμιλο μαζί με Πορτογαλία, ΗΠΑ και Πολωνία ως «ισχυρή» στην κλήρωση. Με τεχνικό τον Γκους Χίντινκ νίκησε τους Πολωνούς με 2-0, πήρε 1-1 από τους Αμερικανούς καθώς ο Μπραντ Φρίντελ… κατέβασε τα ρολά και πέρασε στους «16» επικρατώντας 1-0 της Πορτογαλίας με γκολ του Γι Σουνγκ Παρκ, 19 ετών τότε και παίζοντας ακόμη στην Κιότο (προτού πάει στην PSV και, κατόπιν, στη Γιουνάιτεντ).

Η Νότια Κορέα, η ληστεία του αιώνα και ο ναρκέμπορας διαιτητής

Στο πρώτο ματς των νοκ άουτ, οι συνδιοργανωτές Νοτιοκορεάτες έκαναν την έκπληξη αποκλείοντας την Ιταλία με 2-1, με τον Γιουνγκ Χβαν Αν να πετυχαίνει το «χρυσό γκολ», κανονισμός που ίσχυε τότε στην παράταση, στο 117’, ενώ ο Κι Χέον Σέολ είχε ισοφαρίσει σε 1-1 στο 88’ και είχε στείλει το ματς στην παράταση. Οι «ατζούρι» είχαν όμως τρομερά παράπονα από τη διαιτησία του Εκουαδοριανού Μπάιρον Μορένο και οι Βιέρι, Τότι, Ζανέτι σχεδόν τον προπηλάκισαν μετά τη λήξη. «Pilotavano I Mondiali», ήτοι «Χειραγωγημένο το Μουντιάλ» έγραψε η Corriere, «Vergogna» (σ.σ. ντροπή») ανέφερε η «Gazzetta.

Η Νότια Κορέα, η ληστεία του αιώνα και ο ναρκέμπορας διαιτητής

Αργότερα ο capitano Τότι και ο εκλέκτορας Τζιοβάνι Τραπατόνι μίλησαν για «οργανωμένη συνωμοσία εναντίον της χώρας», αναφέροντας ακόμη και το χαμένο πέναλτι των Νοτιοκορεατών στο α’ ημίχρονο, κι ένα τέρμα του Νταμιάνο Τομάζι που ακυρώθηκε λανθασμένα ως οφσάιντ στην παράταση (θα ήταν «χρυσό»), καθώς και τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του Τότι για φάουλ και την αποβολή του στο 103’.

Χρόνια αργότερα πάντως ο Μορένο, και ενώ είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων αγώνων στο Εκουαδόρ, αποσύρθηκε και έκανε νέα καριέρα ως… διακινητής ναρκωτικών, μέχρι που συνελήφθη.

Bonus, ένα λεπτό απολαυστικός Τραπατόνι σε εκείνο το ματς, με αποκορύφωμα στο 00:30 που χτυπάει έξαλλος το τζαμάκι όπου κάθονται οι παρατηρητές του αγώνα!

Η πορεία των Ασιατών συνεχίστηκε ενάντια στην Ισπανία, στα προημιτελικά, σε ένα κάκιστο ματς, η «ρόχα» δεν ήταν η παγκόσμια δύναμη των επόμενων ετών και αποκλείστηκε με 5-3 στα πέναλτι, με… μοιραίο τον Χοακίν. Εκ νέου όμως η διαιτησία, από τον Αιγύπτιο Γκαμάλ αλ Γκανούρ αυτή τη φορά, ήταν υπέρ της Νότιας Κορέας μιας και ακύρωσε γκολ των Ελγέρα (49’) και Μοριέντες (93’) για ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ και εξίσου ανύπαρκτο άουτ -στη σέντρα του Χοακίν- αντίστοιχα.

Στα, δε, πέναλτι και στην τελευταία, και καθοριστική, εκτέλεση, στην οποία αστόχησε ο Χοακίν, ο Ασιάτης τερματοφύλακας Γουν Γιάε Λι είχε φύγει από τη γραμμή του τέρματος κι είχε προχωρήσει -παρατύπως- πιο μπροστά, χωρίς να επαναληφθεί η εκτέλεση. Κι ενώ η «Marca» είχε χλευάσει τους Ιταλούς για τον αποκλεισμό, όταν έμεινε εκτός και η Ισπανία κυκλοφόρησε με τίτλο «Da Asco» (σ.σ. αηδιαστικό) και εντός σελίδων «η ληστεία του αιώνα» (σ.σ. el robo del siglo).

Η Νότια Κορέα, η ληστεία του αιώνα και ο ναρκέμπορας διαιτητής

Και, στα ημιτελικά, το εμπόδιο της Γερμανίας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για την ομάδα του Χίντινκ, λύγισε με 1-0 αλλά ο (ηγέτης της «νατσιονάλμανσαφτ», τότε) Μίκαελ Μπάλακ δεν απέφυγε την κίτρινη κάρτα που του στέρησε την παρουσία στον τελικό ενάντια στη Βραζιλία. Εντέλει η Νότια Κορέα κατετάγη 4η, χάνοντας με 3-2 από την Τουρκία στον μικρό τελικό, μια εξαιρετική Τουρκία τότε, καλοδουλεμένη από τον Σενιόλ Γκιουνιές.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 7/5/2020