Menu

Ο… Παναθηναϊκός Αντώνης Τρίτσης

Ο… Παναθηναϊκός Αντώνης Τρίτσης

Ο Αντώνης Τρίτσης υπήρξε οραματιστής και χαρισματικός πολιτικός, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (1981-1984) και Παιδείας (1986-1988), αρχηγός κόμματος (ΕΡΚ) και Δήμαρχος Αθηναίων (1991-1992) με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες – πολεοδόμους της Ελλάδας, με σημαντική αναγνώριση και στο εξωτερικό. Έμεινε στην ιστορία για δύο νομοθετήματά του, το νόμο-τομή για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της χώρας (1337/83) και το νόμο για την εκκλησιαστική περιουσία (1700/87), που όμως έμεινε στα χαρτιά.

«Εφυγε» σαν σήμερα, 7 Απριλίου, το 1992: υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ήταν μόλις ηλικία 55 ετών.

Από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με τον κλασικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με το άθλημα του δεκάθλου. Με τη φανέλα του Παναθηναϊκού αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας, πέτυχε πανελλήνια ρεκόρ και διακρίθηκε σε Βαλκανικούς Αγώνες.

Σε νεαρή ηλικία ήρθε με τους γονείς του στην Αθήνα και εντάχθηκε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Από τα εφηβικά του χρόνια, εξέπληττε άπαντες με τις επιδόσεις του στον στίβο. Το αγαπημένο του αγώνισμα ήταν το άλμα εις ύψος, όμως έχει διαπρέψει και στο πλέον επίπονο και απαιτητικό αγώνισμα του δεκάθλου.

Έλαμπε σε διεθνείς αγώνες

Ο… Παναθηναϊκός Αντώνης Τρίτσης

Ο Τρίτσης σημείωσε ανεπανάληπτες επιτυχίες και κατέρριψε ρεκόρ σε πανελλήνιους αγώνες, ενώ συνάμα έκλεψε την παράσταση και σε διεθνή μίτινγκ. Από τα πολλά επιτεύγματά του, ξεχωρίζει η πρωτιά του στο άλμα εις ύψος σε ελληνογιουγκοσλαβικούς αγώνες στις 7 Ιουλίου 1957. Ο Τρίτσης βγήκε πρώτος με εκτίναξη 1.84 μ., όταν το προσωπικό του ρεκόρ, μέχρι τότε, ήταν 1.75 μ.

Την επόμενη χρονιά, ο αθλητής συμμετείχε στους 17ους Βαλκανικούς Αγώνες στη Σόφια. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1958, ο πρωταθλητής του Τριφυλλιού κατέρριψε το ελληνικό ρεκόρ του δεκάθλου με 5.393 βαθμούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο.

Πανελληνιονίκης

Φορώντας τη φανέλα με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς, αναδείχθηκε πέντε φορές πανελληνιονίκης (ατομικές πρωτιές). Τρεις φορές αναδείχθηκε πρωταθλητής Εφήβων: το 1953  στο δέκαθλο με 3.343 β., το 1956 στο άλμα εις ύψος και την ίδια χρονιά στο δέκαθλο με 4.322 β. (επίδοση που αποτελούσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ). Και σε επίπεδο ανδρών κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας στο άλμα εις ύψος το 1956 (με 1,80 μ.) και στο δέκαθλο το 1958 με 4.905 β.

Με την πράσινη φανέλα πανηγύρισε πέντε πρωτάθλημα Ελλάδας στο ομαδικό ανδρών (1955, 1956, 1957, 1958, 1959), ενώ επίσης το 1953 ανακηρύχθηκε πρωταθλητής Ομαδικών Αγωνισμάτων στο άλμα εις ύψος (επίδοση Παναθηναϊκού 6,65 μ.).

Στην πολιτική

Το 1967, έπειτα από την κατάλυση της Δημοκρατίας, ξεκινάει η έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα του Αντώνη Τρίτση, ως σύνδεσμος του Π.Α.Κ. με το εξωτερικό. Όταν ο φίλος και συνεργάτης του Γιάννης Κορωναίος τοποθετεί βόμβα στον Εθνικό Κήπο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γεώργιου Παπαδόπουλου με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α. Μέλβιν Λερντ, ο Αντώνης Τρίτσης κατηγορείται ως συνεργός. Έτσι διαφεύγει στην Ιταλία, όπου με το ψευδώνυμο «Γιάννος» αγωνίζεται κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Μετέπειτα πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ. Διατηρεί σχέσεις φιλίας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και χρηματίζει υπουργός Χωροταξίας-Περιβάλλοντος και Εθνικής Παιδείας-Θρησκευμάτων. Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολείται από το 1990, όταν και εκλέγεται δήμαρχος Αθηνών.

Το βιολογικό του τέλος γράφτηκε στις 7 Απριλίου 1992, ύστερα από βαρύ αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ήταν μόλις 55 ετών. Η οικογένειά του, αλλά και μεγάλη μερίδα του Τύπου της εποχής, κατηγόρησαν μερίδα των επιβλεπόντων γιατρών πως καθυστέρησαν να διαγνώσουν την κατάστασή του.

Ο Νίκος Σουρής εξέδωσε βιβλίο με την ιστορία της ζωής του με τίτλο «το τελευταίο αγώνισμα του δεκάθλου». Ως ελάχιστος φόρος τιμής, το όνομά του χαρίστηκε στο Δημοτικό Στάδιο Χολαργού, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Ίλιου, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αθηνών, στο Δημοτικό Γυμναστήριο Κεφαλλονιάς.