Menu

Η «ελληνική» Μασσαλία και η αδελφοποίηση των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ

Η «ελληνική» Μασσαλία και η αδελφοποίηση των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ

Η Ολιμπίκ ιδρύθηκε το 1899 στη Μασσαλία, κατέκτησε το Champions League το 1993 νικώντας με 1-0 τη Μίλαν στον τελικό (η μόνη γαλλική ομάδα που κατέχει το… άγιο δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου) και έχει εξ απαλών ονύχων άρρηκτες σχέσεις, ως σύλλογος, με την Ελλάδα.

Το πλήρες όνομά της είναι Olympique de Marseille και στην περιοχή υπήρχε ακμάζουσα ελληνική παροικία παλαιότερα. Ο ιδρυτής της, Ρενέ Ντιφόρ ντε Μονμιράλ, απέτισε φόρος τιμής στους Φωκαείς, τους Ελληνες αποίκους από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, που ίδρυσαν τη Μασσαλία πριν από περίπου 27 αιώνες, επιλέγοντας το «Ολιμπίκ». Ένα όνομα που παρέπεμπε στο… νεογέννητο, τότε, ολυμπιακό κίνημα και στον απόηχο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν γίνει τρία χρόνια νωρίτερα στην Αθήνα. Τα σημερινά nicknames της Μαρσέιγ παραπέμπουν άλλωστε στην ίδρυσή της: Φωκαείς (σ.σ. Les Phocéens) και Ολυμπιακοί (Les Olympiens). 

Η αδερφοποίηση των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ…

…και, ειδικότερα, των Original 21 και Commando Ultra. Όλα ξεκίνησαν το 1989. Στις 18 Οκτωβρίου τότε, η ΑΕΚ δοκιμαζόταν στο «Βελοντρόμ» κόντρα την Μαρσέιγ, για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο τότε σταρ Ζαν Πιερ Παπέν στο 55’ και ο Στέλιος Μανωλάς με αυτογκόλ στο 80’ διαμόρφωσαν το τελικό 2-0 αλλά το συγκεκριμένο παιχνίδι σήμανε την αρχή αυτή της εξαιρετικής σχέσης ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Η δυναμική παρουσία των «κιτρινόμαυρων» οπαδών και το γεγονός πως δεν σταμάτησαν στιγμή να τραγουδούν γυμνοί μέσα στο κρύο δεν πέρασε απαρατήρητη από τους οργανωμένους των Μαρσεγέζων.

Η «ελληνική» Μασσαλία και η αδελφοποίηση των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ

Τοιουτοτρόπως οι επικεφαλής των Commando Ultra ήρθαν σε επικοινωνία με τους αντίστοιχους της Original και ουσιαστικά η παρουσία των Γάλλων στη ρεβάνς σφράγισε μια δυνατή φιλία. Μια ρεβάνς που έληξε 1-1 με γκολ των Τόνι Σαβέφσκι στο 79’ με πέναλτι και Παπέν στο 84’.

Έκτοτε, οι επισκέψεις εκατέρωθεν είναι συχνές: οπαδοί της ΑΕΚ έχουν βρεθεί, για να στηρίξουν τους Γάλλους, ως και σε ντέρμπι με τη Μονακό στο Πριγκιπάτο ενώ αρκετοί της Ολιμπίκ έχουν θεαθεί σε αγώνες της «Ένωσης».

Η «ελληνική» Μασσαλία και η αδελφοποίηση των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ

Αποκορύφωμα βέβαια ήταν τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στη Μασσαλία για να αντιμετωπίσει τη Μαρσέιγ σε αγώνα ομίλων του Champions League και εθεάθη το πανό «Υπάρχει μόνο μια ομάδα στην Αθήνα». Όπως και το 2020, όταν η Μαρσέιγ αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στον Πειραιά, μερικοί φίλοι της ΑΕΚ βρέθηκαν στο ξενοδοχείο της γαλλικής ομάδας ώστε να… ντοπάρουν ψυχολογικά τους παίκτες.

…και το πικάρισμα

Tον Σεπτέμβριο του 1994 ο Ολυμπιακός, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τα ηνία της ΠΑΕ (από τον Απρίλιο του 1993, όταν αποχώρησε για λόγους υγείας ο Σταύρος Νταϊφάς) αντιμετώπιζε για πρώτη φορά στην ιστορία του, τη γαλλική Μαρσέιγ. Ο Νίκος Αλέφαντος ήταν κατά σειρά ο πέμπτος προπονητής που άλλαζε ο Ολυμπιακός μετά την μάλλον αναιτιολόγητη απόλυση του Όλεγκ Μπλαχίν και οι Γάλλοι προκρίνονται μάλλον εύκολα.

Η «ελληνική» Μασσαλία και η αδελφοποίηση των οπαδών Μαρσέιγ και ΑΕΚ

Στο Καραϊσκάκη στήνονται λαϊκά δικαστήρια και ο Αλέφαντος απολογείται για τις επιλογές του στον κόσμο, που μοιάζει οργισμένος. Καταλαβαίνει ότι δεν έχει πολύ μέλλον στον πάγκο και προσπαθεί να μεταπείσει τον Κόκκαλη με μια εξίσου ιστορική ατάκα: «Πρόεδρε άσε με να πάω στη Μαρσέγη, να φέρουμε την πρόκριση…» Ο Ολυμπιακός έχασε 3-0 και έμεινε στην ιστορία εκείνη η φάση, όπου ο Μπατίτσα ήταν έτοιμος να σκοράρει εις βάρος των Γάλλων και την τελευταία στιγμή του έκανε τάκλιν ο… Αλεξανδρής και η μπάλα βγήκε άουτ. Το σκορ θα είχε εφιαλτικές διαστάσεις αν ο Κυριάκος Τοχούγολου δεν έκανε μια σειρά από μεγάλες αποκρούσεις…

Λίγο καιρό μετά ο ΠΑΟΚ υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και οι φίλοι του ΠΑΟΚ θέλησαν να πικάρουν τους «ερυθρόλευκους» για τον αποκλεισμό από τη γαλλική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-0. Στη Θύρα 4, ανάμεσα στα πανό δεσπόζει ένα γραμμένο στα ηαλλικά. «Merci Marseille», που σημαίνει «Ευχαριστώ Μαρσέιγ»…