Menu

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

Το εμπόδιο της Μαρσέιγ καλείται να ξεπεράσει ο ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Europa Conference League, με τον πρώτο αγώνα να διεξάγεται στη Μασσαλία το βράδυ της Πέμπτης, 7 Απριλίου.

Τη μαρσεγέζικη ομάδα θα την αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι όμως έχουν πλούσιο… γαλλικό παρελθόν. Έχουν δώσει συνολικά 9 αγώνες με απολογισμό τριών νικών (όλες στη συμπρωτεύουσα), μιας ισοπαλίας και πέντε ηττών.

Εξ αυτών ένα ματς ήταν μονό, ως ίσχυε τότε στους ομίλους του UEFA Cup, δύο σε όμιλο Europa League και τρεις φορές νοκ άουτ, με απολογισμό δύο προκρίσεις του ΠΑΟΚ κι έναν αποκλεισμό. Αναλυτικά…

Οι προκρίσεις: Λιόν και Σοσό

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

Το 1973-74 ο ΠΑΟΚ, ως και φέτος, είχε φτάσει ως τα προημιτελικά, τότε του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Και στο διάβα του είχε αποκλείσει τη Λιόν (κι αυτή… Ολιμπίκ) κάνοντας υπέρβαση για την εποχή. Στο Λιόν είχε αποσπάσει 3-3, οι Χρήστος Τερζανίδης, Σταύρος Σαράφης και Αχιλλέας Ασλανίδης είχαν σημειώσει τα γκολ ενώ στη ρεβάνς της κατάμεστης Τούμπας έκανε… περίπατο με 4-0.

Δύο είχε βάλει ο Δημήτρης Παρίδης κι από ένα οι Ασλανίδη και Τερζανίδης, τότε η ομάδα του Λες Σάνον κέρδιζε το χειροκρότημα σε σχεδόν όποιο ελληνικό γήπεδο αγωνιζόταν.

Ή έτερη πρόκριση του «δικεφάλου του Βορρά» επί Γάλλων ήταν επί της Σοσό για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Με τον Γερμανό Χάιντζ Χέερ στον πάγκο, που είχε λάβει τη θέση του Γκιούλα Λόραντ (ο οποίος πέθανε στον πάγκο…), επικράτησε 1-0 στην Τούμπα με τέρμα του Χρήστου Δημόπουλου (80’) στον πρώτο αγώνα.

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

Στη ρεβάνς του «Ογκιούστ Μπονάλ» του Μονπελιέ, η Σοσό έφτασε στο γκολ στις καθυστερήσεις με πέναλτι του Φιλίπ Ανζιανί, έστειλε τον αγώνα στην παράταση όπου όμως ο Δημόπουλος στο 94’ σημείωσε γκολ-χρυσάφι. Ο Ανζιανί σημείωσε και δεύτερο (2-1 τελικό) αλλά ο ΠΑΟΚ ήδη τσέκαρε την πρόκριση…

Ο αποκλεισμός και η «μαύρη» σελίδα: Παρί Σεν Ζερμέν

Το φθινόπωρο του 1992 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την Παρί Σεν Ζερμέν στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA και αποκλείστηκε με δύο ήττες, αμφότερες με 2-0 αλλά η δεύτερη, της Τούμπας, «έγραψε»… 3-0 στα χαρτιά. Η ομάδα του Λιούμπομιρ Πέτροβιτς είχε αρκετές ελλείψεις στον πρώτο αγώνα και το 2-0 ήταν μάλλον εγκωμιαστικό, από ισάριθμα τέρματα του Λιβεριανού σταρ, και μετέπειτα… προέδρου της χώρας του, Ζορζ Γουεά (13’ και 24’) ενώ στο 63’ αποβλήθηκε ο Αλέξης Αλεξίου.

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

Από νωρίς σκόραραν οι Γάλλοι και στην Τούμπα, με τους Γουεά (15’) και Ζαν Λουκ Σασούς (32’), σε ένα κατάμεστο από 35.000 κόσμου γήπεδο παρά το σκορ του πρώτου αγώνα. Ωστόσο το νοσηρό και τοξικό κλίμα της εποχής επέφερε και επεισόδια, τα οποία εκκίνησαν στην ανάπαυλα και συνεχίστηκαν και εντός και εκτός γηπέδου, απόρροια της αντιπαλότητας των οργανωμένου και του τότε προέδρου Θωμά Βουλινού. Ο Ολλανδός διαιτητής Τζον Μπλακενστάιν διέκοψε τον αγώνα, που κατακυρώθηκε με 3-0 υπέρ της Παρί ενώ ο ΠΑΟΚ αποβλήθηκε για δύο σεζόν από τα Κύπελλα Ευρώπης. Ποινή που, μετά την έφεση, μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Η 5άρα: Ρεν

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

 

Το 2005-06 το UEFA Cup διεξαγόταν πια με νέο τρόπο στους ομίλους: πέντε ομάδες, αντί τεσσάρων, και μονά παιχνίδια. Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Ρεν στην Τούμπα και έφτασε άνετα σε νίκη με 5-1 με αυτογκόλ του Αλέν Ροσάτ (4’) και γκολ των Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου (38’), Γιασεμάκη Γιασουμή (78’ και 79’) και Δημήτρη Σαλπιγγίδη (83’ πέν.).

 

Το ματς ήταν ωστόσο αδιάφορο βαθμολογικά αφού αμφότερες είχαν αποκλειστεί, σε όμιλο μαζί με Σαχτάρ Ντόνετσκ, Στουτγκάρδη και Ραπίντ Βουκουρεστίου, εξ ου και στην Τούμπα παραβρέθηκαν μόλις 1.012 θεατές (!).

Η απογοήτευση: Γκινγκάμπ

Μαρσέιγ – ΠΑΟΚ. Από την πρόκριση επί της Λιόν στις ήττες από την Γκινγκάμπ

Η τελευταία φορά που, ως φέτος, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε γαλλική ομάδα ήταν σε όμιλο του Europa League το 2014-15, με διπλά ματς πλέον. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη ηττήθηκε… μέσα έξω από τους Γάλλους, στο «Σταντ ντε Ρουντουρού» με 2-0 (47’ και 51’ Σιλβέν Μορβέ) και στην Τούμπα με 2-1 (22’ πέν. Κλάους Αθανασιάδης / 7’ και 83’ Κλαούντιο Μπεβό). Και αποκλείστηκε πρόωρα από τη συνέχεια…

ΟΜ εναντίον Ελλήνων

Στο 5-1-2 είναι ο απολογισμός της Μαρσέιγ κόντρα σε ελληνικές ομάδες, επιμέρους 3-0-1 στη Μασσαλία. Η ΟΜ απέκλεισε στον 2ο γύρο του Πρωταθλητριών την ΑΕΚ το 1989 (2-0 και 1-1) και τον Ολυμπιακό το 1994 στον 1ο γύρο του UEFA Cup με δύο νίκες (2-1 στον Πειραιά, 3-0 στο «Βελοντρόμ». Ακολούθησαν αγώνες ομίλων, αμφότερους στο Champions League και όλους ενάντια στον Ολυμπιακό. Το 2011-12 οι δύο ομάδες νίκησαν από μια φορά στο… σπίτι της άλλης με 1-0 και το 2020-21 η καθεμιά στην έδρα της: 1-0 στο Καραϊσκάκη, 2-1 στη Μασσαλία.


Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 6/4/2022