Menu

Bussted! Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Ντέιβιντ Μπαστ το 1996

Bussted! Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Ντέιβιντ Μπαστ το 1996

Δεν ξέρω τι ήταν πιο ανατριχιαστικό προχθές. Η σκηνή του σοβαρού τραυματισμού Ανδρέ Γκόμες ή το σπαραχτικό κλάμα του Σον μόλις συνειδητοποίησε τι, άθελά του, έκανε στο ματς της Εβερτον με την Τότεναμ.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που το Νησί μένει άναυδο στη θέα ενός, κακά τα ψέματα, φρικιαστικού τραυματισμού. Υπάρχει ένας που έμεινε, ως εικόνα, στο μυαλό τόσο πολύ που, πλέον, για τέτοιου είδους τραυματισμούς δεν γράφουν seriously injured (τραυματίστηκε σοβαρά) αλλά… bussted, με δύο s, από τον David Busst (με ένα s σημαίνει «πιάστηκε επ’ αυτοφώρω»).

Ηταν 8 Απριλίου 1996, στον αγώνα της Κόβεντρι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν ο Ντέιβιντ Μπαστ έπεσε στο έδαφος μετά από διπλό μαρκάρισμα που δέχτηκε από τους Ντένις Εργουιν και Μπράιαν ΜακΚλερ. Το πόδι του Μπαστ έσπασε σαν καρυδότσουφλο από τη σκαριά του Ιργουιν, αναγκάζοντας τον αλύγιστο γίγαντα Πίτερ Σμάιχελ να κάνει εμετό από το σοκ της εικόνας (μάλιστα έλαβε ψυχολογική υποστήριξη για τους επόμενους μήνες, για να συνέλθει) ενώ χρειάστηκε να διακοπεί για 15 λεπτά το ματς προκειμένου να καθαριστούν τα αίματα από το τερέν.

Χρειάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, 26 επεμβάσεις για να έρθει το πόδι του Αγγλου αμυντικού σε νορμάλ κατάσταση ώστε να περπατάει, έστω και κουτσαίνοντας. Οχι ασφαλώς για να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αν και το επιχείρησε… Η καριέρα του, μόλις στα 29 του, τερματίστηκε.

Bussted! Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Ντέιβιντ Μπαστ το 1996

Βεβαίως προηγούνταν η υγεία του και σήμερα, 23 χρόνια μετά (όπως βλέπετε στη φωτογραφία) το πόδι του Μπαστ με τη μορφή που έχει σήμερα, προκαλεί ακόμη το σοκ του ’96: είναι κυριολεκτικό λειψό, αφού έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος της γάμπας του.

Κνήμη και περόνη

Το καλοκαίρι του 2008 ο Αρσέν Βενγκέρ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα 6 εκατ. ευρώ που είχαν δαπανηθεί για την απόκτηση του Ααρον Ράμσι σχολίασε το αξέχαστο περί «χρημάτων στην τράπεζα τα οποία θα φέρουν πίσω τα δεκαπλάσια σε μερικά χρόνια». Τέσσερα χρόνια μετά, δήλωνε με σιγουριά ότι «ο Ααρον θα επανέλθει πιο δυνατός και θα κάνει την καριέρα που όλοι περιμένουμε». Ηταν εκείνο το απόγευμα, στο Στόουκ, όταν ο 20χρονος, τότε, Ράμσι αποχωρούσε πάνω σε φορείο με το πόδι του συντριπτικά διαλυμένο σε δύο σημεία: διπλό κάταγμα, κνήμης περόνης. Σήμερα ο Ράμσι είναι αναντικατάστατος στη Γιουβέντους επιδεικνύοντας σωματικά αλλά και πνευματικά, τεράστια αποθέματα.

Γιατί; Διότι η επιστήμη προχώρησε σημαντικά από το 1996, όταν το πόδι του Μπαστ διαλύθηκε από τη σκαριά του Ιργουιν. Ο Ράμσι επέστρεψε και σε αυτό ασφαλώς, εκτός από την πρόοδο της ιατρικής στην αντιμετώπιση και αποκατάσταση τέτοιων τραυματισμών, συνέβαλαν ο οργανισμός και η ηλικία του.

Bussted! Ο σοκαριστικός τραυματισμός του Ντέιβιντ Μπαστ το 1996

Ισως αν ο Χρήστος Κωστής ήταν σήμερα 25 ετών, και όχι το 1997, όταν ο τερματοφύλακας Καζίμιερς Σίντορτσουκ της Στουρμ Γκρατς του τσάκισε, άθελά του με μία έξοδο, το πόδι σε αυτά τα δύο σημεία (κνήμη και περόνη), να επέστρεφε στο επίπεδο που βρισκόταν πριν. Οπως το έπραξε, κι ας το έπαθε δύο φορές (μια με την Λίβερπουλ και μια με την εθνική) ο Τζιμπρίλ Σισέ, από τις εξαιρέσεις του κανόνα.

Θυμηθείτε πόσο άκλαφτη πήγε η καριέρα του Αλαν Σμιθ, ή του Εντουάρντο ντα Σίλβα. Ας (προσ)ευχηθούμε και ο Ανδρέ Γκόμες να γυρίσει γερός.


Δημοσιεύτηκε στη στήλη «Επί παντός» της «Sportday» στις 5 Νοεμβρίου 2019