Menu

Εκλογές. Σενάρια, ποσοστά και πώς πραγματικά διαμορφώνεται το μπόνους

Εκλογές. Σενάρια, ποσοστά και πώς πραγματικά διαμορφώνεται το μπόνους

Οι εκλογές θα γίνουν, όποτε… αυτές γίνουν. Το σενάριο για πρόωρες δείχνει να έχει «καεί» καθώς η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να χρησιμοποιήσει ψηφοθηρικά, στο πλαίσιο της παταγώδους αποτυχίας της σε σχεδόν κάθε τομέα.

Αργά ή γρήγορα θα πάμε, όλοι, στις κάλπες για να στηθεί ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό. Το οποίο χρήζει μαθηματικών αναλύσεων ενώ υπάρχουν και κάποιες συνιστώσες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα και τη μορφή, όπως και τη σύνθεση, της επόμενης κυβέρνησης.

Τα δεδομένα

#1 Επαναληπτικές εκλογές

Δεν θέλει και ανάλυση, ναι μεν η απλή αναλογική είναι ο πιο δίκαιος τρόπος όταν αναφερόμαστε σε ψήφους αλλά στη χώρα μας, και σε άλλες, δεν είναι πια αποδεκτός διότι δεν έχουμε μάθει σε κυβερνήσεις συνεργασίας (όπως, ας πούμε, οι Γερμανοί). Άρα, όποτε γίνουν οι εκλογές, με την απλή αναλογική, αμέσως μετά θα ακολουθήσουν επαναληπτικές με το bonus των (μέχρι) 50 εδρών.

Απίθανο μεν αλλά «βγαίνει» μαθηματικά και τότε μια συγκυβέρνηση…

#2 Αυτοδυναμία; Καμία

Μόνο αν βγει ο ήλιος (όχι του ΠΑΣΟΚ, αυτός είναι ante portas) από τη Δύση θα υπάρξει αυτοδύναμο κόμμα (και στις πρώτες μα και στις επαναληπτικές εκλογές). Μην ακούτε τι λένε στον ΣΚΑΪ, όπου πρόσφατα ανακάλυψαν ότι και με 36%… βγαίνει. Δεν βγαίνει. Μάλλον τους ζάλισαν οι αναθυμιάσεις από τα πετρέλαια που στέλνει με τα καράβια ο ιδιοκτήτης τους στη Ρωσία.

Πώς βγαίνει, η αυτοδυναμία, for the record; Από 37,5% με 38% για το πρώτο κόμμα, κι αυτό εξαρτώμενο από όσα κόμματα μπουν στη Βουλή και το ποσοστό όσων μείνουν εκτός αυτής. Αλλά, χοντρικά, κάπου εκεί κυλάει, με κριτήριο τις τελευταίες εκλογές.

Η ΝΔ δεν θα έχει αυτοδυναμία, την έχει ήδη αποχαιρετίσει. Το νέο κυβερνητικό αφήγημα είναι ήδη η… «σταθερότητα».

#3 Μπόνους εδρών. Είναι «μέχρι 50», όχι 50

Ο νέος εκλογικός νόμος, αποκαθιστά μεν το μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, αλλά σε κλίμακα που συνδέεται με το επίπεδο στήριξης που λαμβάνει στην κάλπη. Και όχι απευθείας 50άρι.

Με αυτή τη μορφή ενισχυμένης αναλογικής εκπροσώπησης, εάν το νικητήριο κόμμα ξεπεράσει το όριο του 25%, κερδίζει επιπλέον 20 έδρες. Το μπόνους αυξάνεται στη συνέχεια κατά έναν βουλευτή για κάθε 0,5 ποσοστιαία μονάδα που έχει κερδίσει το κόμμα, φτάνοντας το ανώτατο όριο των 50 εδρών εάν το 40% ή περισσότερο των ψήφων έχουν ψηφιστεί υπέρ του.

Κοντολογίς, αν υποθέσουμε ότι η ΝΔ πάρει 30% (και είμαι και large…) στις μεθεπόμενες εκλογές, βγάζει 95-105 έδρες… κανονικά, plus τις 20 του «μαξιλαριού», plus άλλους 10 από τα κλιμακωτά ποσοστά.

Και με, χοντρικά, 130-135 έδρες (και είμαι και large…), Κυριάκο αλλά δεν γα…, σόρι, κυβέρνησε κανείς, Κυριάκο μου.

Τα σενάρια

1# Ρυθμιστής το ΠΑΣΟΚ  

Στις επόμενες εκλογές, άνοιξη του ’23 λέω αλλά όποτε κι αν αυτές γίνουν, το ΠΑΣΟΚ (ως θα επαναβαπτιστεί σε λίγες εβδομάδες) θα αποτελέσει τον μεγάλο ρυθμιστή της επόμενης ημέρας και του κυβερνητικού status quo. Ωσάν… πολύφερνη νύφη, αν θέλετε.

Από τη στιγμή που ΝΔ θα αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση και με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ (και σωστά) φέρεται να στέκεται αρνητικά έναντι μιας νέας συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, τα ερωτήματα είναι δύο.

Πρώτον, θα συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ (αν φυσικά βγαίνουν τα νούμερα των εδρών, που προσωπικά ποντάρω ότι οριακά… ναι, θα βγαίνουν) κι αν ναι, με Τσίπρα, Ανδρουλάκη ή… μήπως, άλλον πρωθυπουργό, κοινής (τους) αποδοχής;

Δεύτερον, θα έμπαινε στη διαδικασία τρικομματικής με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν «πιέσουν οι καταστάσεις» (σ.σ. έτερο αφήγημα, έρχεται…), ώστε να μην υπάρξει ακυβερνησία;

Σε αυτά ξέρει, ή σκέπτεται τις απαντήσεις, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και προφανώς δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να βιάζεται, είτε να απαντήσει είτε να αποφασίσει. Που φυσικά καμία συγκυβέρνηση στην ιστορία δεν έχει προαναγγελθεί.

#2 Ακροδεξιά μορφώματα

Ποιος αποκλείει ότι κάποιο υπάρχον, ή νέο, ψεκασμένο, ακροδεξιό, έθνικ και φασιστικό μόρφωμα δεν θα μπει να συγκυβερνήσει; Εδώ συγκυβέρνησε κάποτε τον τόπο ο Πάνος Καμμένος…

Υπάρχει ο Κυριάκος Βελόπουλος. Αν φυσικά ξαναμπεί στη Βουλή. Και υπάρχει και το ΕΣΥ, όχι το εθνικό σύστημα υγείας (που σίγουρα οι τρεις τους το έχουν ανάγκη, ειδικά στον τομέα της ψυχικής), αλλά η Εθνική Συμμαχία των Φαηλομπογδανοτζήμερων. Στις εποχές κρίσης και ένδειας που ζούμε, με την ανικανότητα της ΝΔ, ποιος το αποκλείει; Ποιος αποκλείει να μπει στη Βουλή και αν συνεργαστεί με τον Μωυσή αυτού του τόπου;

Κανείς. Δυστυχώς, κανείς. Και ο προφανής αντίλογος θα είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάσθηκε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

#3 Πόλωση

Ως τότε, ως τις εκλογές δηλαδή, και όλα δουλεύουν υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη και ο ίδιος, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, έχουν ήδη επιλέξει τους υψηλούς τόνους και την πόλωση. Η τακτική αυτή, που θα συνεχισθεί και θα κορυφωθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στοχεύει στη συσπείρωση των κομμάτων τους.

Αναγκαίο, αν τυχόν χρειαστεί να συγκυβερνήσουν ή να λάβουν μέρος σε τρικομματική. Και επειδή η πολιτική είναι πρωτίστως ένα παιχνίδι επικοινωνίας, ενίοτε και προπαγάνδας (από αυτή που παίζει στα δάχτυλα η Νέα Δημοκρατία), προσωπικά ακούω βερεσέ ό,τι λέγεται. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό και την επομένη των επαναληπτικών εκλογών, άπαντες θα κριθούν από την ιστορία, δίνοντας ραντεβού με την ιστορία.

#4 Εκλογές και ποσοστά

Υπόθεση… εργασίας. Ποσοστά των κομμάτων όταν και όποτε γίνουν οι εκλογές. Αφήνω τη ΝΔ στο 30άρι μιας και είναι ένα κόμμα που ανέκαθεν είχε συσπείρωση, ακόμη και τώρα που έχει απωλέσει κάθε επαφή με την κοινωνία. Εκτός αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί παντελώς άδικο να του εύχεται ο μέσος Έλληνας να πάει να κάνει… έρωτα όταν βάζει βενζίνη ή πετρέλαιο θέρμανσης ή βλέπει τον λογαριασμό του σούπερ μάρκετ ενώ παρατηρεί την παντελή αποτυχία της κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια.

ΝΔ στο 30άρι λοιπόν, ΣΥΡΙΖΑ ως και 24%, θα ήταν παραπάνω αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε φροντίσει να κάνει πράξη το άνοιγμα στο κέντρο: δεν το έκανε, το ΠΑΣΟΚ σταδιακά αναγεννιέται και πλέον είναι αργά για ανοίγματα. Απαραίτητη σημείωση ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά κόρον ψήφος αντίδρασης, «ψήφος της Κυριακής» ως λέει ένας από τους πλέον έμπειρους βουλευτές. Άρα και απρόβλεπτη. Ποιος ξεχνά ότι μετά το 24% των Ευρωεκλογών πήρε 31,5%;

Το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώ, πως ως και τις εκλογές θα ανεβάζει τα ποσοστά του πέριξ του 20%. Αν θα είναι 18, 19 ή 21 θα φανεί εκείνη την Κυριακή.

ΚΚΕ στο 5άρι, κλασικά, στη Βουλή όμως θα μπει άλλο κόμμα; Το ΜέΡΑ25 είναι ανύπαρκτο, η Ελληνική Λύση σε πτώση πανελλαδικά (αλλά με έρεισμα στη βόρεια Ελλάδα), δεν αποκλείεται ακόμη και να έχουμε ακόμη τετρακομματική Βουλή, όπως και το ’93, το ’00 και το ’04 – όχι και πολύ παλιά. Ωστόσο σε εποχές κρίσεις και ένδειας, η ακροδεξιά δυναμώνει. Δυστυχώς…

Οπότε, χοντρικά και… καφενειακά: 30 ΝΔ, 24 ΣΥΡΙΖΑ, 19 ΠΑΣΟΚ, 5 ΚΚΕ ίσον 78 συν, μια και απομένει ένα 22%, νομοτελειακά «χωρούν» δύο κόμματα της άκρας Δεξιάς. Και οριακά, στο 3%, να μπουν, θα βγάλουν 8-9 έδρες.


Δημοσιεύτηκε στο TheSocialist.gr στις 11/4/2022