Menu

Αουγκσμπουργκ, το απομεινάρι των Ρωμαίων

Αουγκσμπουργκ, το απομεινάρι των Ρωμαίων

Είναι η πρωτεύουσα της Σουηβίας στη Βαυαρία, βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Βέρταχ και Λεχ και μετρά περί τις 300.000 ψυχές.

Και είναι ίσως το τελευταίο, εκτός ιταλική επικράτειας, όνομα που… θυμίζει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Διότι οι Γερμανοί το ονομάζουν Αουγκσμπουργκ ωστόσο στην εποχή των Ρωμαίων η πόλη ήταν γνωστή ως Αυγούστα.

Ευκόλως κατανοητό ότι η πόλη ιδρύθηκε με το λατινικό όνομα Augusta Vindelicorum από τους στρατηγούς Νέρωνα Κλαύδιο (πατέρας του Καλιγούλα) και Τιβέριο προς τιμή του πρώτου αυτοκράτορα των Ρωμαίων, Οκταβιανό Αύγουστο που πέθανε ένα χρόνο αργότερα, το 14 μ.Χ. και κυβερνώντας την αυτοκρατορία από το 27 π.Χ.

Ο Οκταβιανός Αύγουστος ήταν μικρανιψιός του Ιουλίου Καίσαρα, ο οποίος τον όρισε κληρονόμο του και, μαζί με τους Μάρκο Αντώνιο και Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο σχημάτισαν τη Δεύτερη Τριανδρία για να τιμωρήσουν τους δολοφόνους του θείου του. Η τριανδρία διαλύθηκε αργότερα, έχοντας χωρίσει τα εδάφη στα τρία, ο Λέπιδος οδηγήθηκε στην εξορία και καθαιρέθηκε από τη θέση του, ενώ ο Αντώνιος αυτοκτόνησε μετά την ήττα του στη ναυμαχία του Ακτίου από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ.

Η Pax Romana

Η ηγεμονία του Αυγούστου αποτέλεσε την αφετηρία μιας σχετικά ειρηνικής περιόδου, που είναι γνωστή ως Pax Romana, ήτοι Ρωμαϊκή Ειρήνη και όντως, παρά τους συνεχείς πολέμους στα σύνορα και έναν εμφύλιο πόλεμο για τη διαδοχή της αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος γνώρισε την ειρήνη για πάνω από δύο αιώνες. Οταν δε ο Ιούλιος Καίσαρας θεοποιήθηκε από τη Σύγκλητο, ο Οκταβιανός πρόσθεσε το divi filius (σ.σ. θεού υιός) στο όνομά του, όταν ανέλαβε την αρχιστρατηγία πρόσθεσε το Imperator και όταν έλαβε τον θρησκευτικό τίτλο τού Σεβαστού πρόσθεσε το Augustus. Τοιουτοτρόπως το όνομά του τελικά έγινε Imperator Caesar divi filius Augustus, έγινε μέγιστος ιερέας (pontifex maximus) και ύπατος (consul).

Μετά τον θάνατό του το 14 μ.Χ. η Σύγκλητος του απέδωσε τη θεϊκή ιδιότητα και όρισε τη λατρεία του από τους Ρωμαίους. Τα ονόματα Αύγουστος και Καίσαρ υιοθετήθηκαν από όλους τους μετέπειτα Αυτοκράτορες, ενώ ο έκτος μήνας (Sextilis) μετονομάστηκε επισήμως Αύγουστος προς τιμήν του Αυτοκράτορα, όνομα που επιβιώνει μέχρι σήμερα. Διάδοχός του ορίστηκε ο θετός του γιος, ο Τιβέριος που καταλαμβάνοντας την εν λόγω περιοχή, θέλησε να τον τιμήσει εν ζωή.

Ολοι οι δρόμοι…

Η πόλη της Αυγούστας, ελέω της στρατηγικής της θέσης στους εμπορικούς δρόμους για την Ιταλία, έγινε σημαντικό εμπορικό κέντρο, κάτι που διατήρησε και στην εποχή της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που δημιουργήθηκε όταν στέφθηκε αυτοκράτορας (Κάιζερ) το 962 ο Οθων Α’ ο Μέγας. Ο τελευταίος αυτοκράτορας ήταν ο Φραγκίσκος ο Β’, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τον Ναπολέοντα το 1806. Αρχικά η έκταση περιελάμβανε και περιοχές της Ιταλίας (και τη Ρώμη), αλλά αργότερα περιορίστηκε στην κεντρική Ευρώπη με το Αουγκσμπουργκ σε περίοπτη θέση.

Μετά την «Ειρήνη του Αουγκσμπουργκ» το 1555 και παραχώρηση δικαιωμάτων στις θρησκευτικές μειονότητες, οι αυτοκρατορικές πόλεις διοικούνταν από ένα μικτό καθολικό προτεσταντικό συμβούλιο πόλης. Εκεί βρέθηκε, το 1508 από το γραμματέα του δήμου του Αουγκσμπουργκ, Κόνραντ Πόιτινγκερ, το χειροποίητο αντίγραφο το οποίο συνδέθηκε με το όνομά του και σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας στη Βιέννη υπό το λατινικό τίτλο «Tabula Peutingeriana». Τι ήταν; Ενας χάρτης του 13ου αιώνα που παρουσιάζει τα 80.000 χιλιόμετρα δρόμων που διέσχιζαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και αποδείχθηκε ότι, όντως, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη…


Δημοσιεύτηκε στο «Scripta Manent» της «Sportday» στις 28 Φεβρουαρίου 2019