Menu

Η Βέρντερ και ο «meistertrainer» μαθητής του Ρεχάγκελ, Σάαφ

Η Βέρντερ και ο «meistertrainer» μαθητής του Ρεχάγκελ, Σάαφ

Αρθράκι… πρόγευσης για Bundesliga σήμερα, ολίγον τι οπαδικό αλλά, ως «αρρωστάκι» Βέρντερ, θα μου το επιτρέψετε.

Η αρχή για τη μεγάλη ομάδα της Βέρντερ Βρέμης άρχισε στις 10 Μαΐου 1999, όταν ο Τόμας Σάαφ πέρασε για πρώτη φορά την πόρτα του προπονητικού κέντρου ως «τιμονιέρης» του συλλόγου. «Παιδί» της ομάδας ο γεννημένος στο Μάνχαϊμ το 1961, από το 1972 και την ένταξη στην ακαδημία της, ως και τον Μάιο του 2013, ο Σάαφ συμπλήρωσε (ούτε λίγο ούτε πολύ) 41 σερί χρόνια στο club, οδηγώντας το σε μεγαλεία που ουδείς είχαν διανοηθεί. Στη Βρέμη, ωστόσο, ήξερα πού πόνταραν και σε περίοδο που, αγωνιστικά, η Βέρντερ κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και υπό την απειλή του υποβιβασμού. Ο Μάρκο Μπόντε και ο Τόρστεν Φρινγκς δεν τον είδαν, αρχικά, με καλό μάτι, ο Τόμας Χέρτσογκ δεν τον χαιρέτισε καν.

Ο Σάαφ αναλαμβάνοντας μια… μελλοθάνατη ομάδα, στα τέλη της σεζόν 1998-99 αντί του απολυθέντος (και τρομερά υπερτιμημένου προπονητικά, εντέλει) Φέλιξ Μάγκατ, δεν έκανε κάτι ρηξικέλευθο. Απλώς χαλάρωσε τους παίκτες από το άγχος. Με το… διπλό επί της 1860 στο Μόναχο και συνδυασμό αποτελεσμάτων στο τέλος, η Βέρντερ έσωσε την κατηγορία και λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο επί της Μπάγερν, στα πέναλτι. Στο πρώτο ματς όπου εμφανίστηκαν τα δύο προπονητικά χαρακτηριστικά του Σάαφ: το 4-4-2 με ρόμβο και οι εκπληκτικές, διαρκείς εναλλαγές θέσεων στη μεσαία γραμμή.

Η Βέρντερ και ο «meistertrainer» μαθητής του Ρεχάγκελ, Σάαφ

Πέρασαν μονάχα πέντε χρόνια ώστε ο τεχνικός με το χαρακτηριστικό μουστάκι, ο πιτσιρικάς που εντάχθηκε το ’72 στην ακαδημία και το ’78 άμεσα στην πρώτη ομάδα («πηδώντας την Werder II), ως αμυντικός, να αναδειχθεί ως ο «Meistertrainer». Ο Σάαφ έπαιξε μπάλα ως το ’95 αλλά από το ’87 προπονούσε παράλληλα τις μικρές (U17, U19 κλπ.) ομάδες της Βέρντερ ενώ το ’93, ενώ κλοτσούσε ακόμη το τόπι, ανέλαβε παράλληλα βοηθός του Οτο Ρεχάγκελ, τεχνικού του συλλόγου από το… 1981. Κατόπιν ανέλαβε τη β’ ομάδα περιμένοντας στωικά τη σειρά του, ενώ από τον πάγκο της πρώτες περνούσαν ο Ολλανδός Ααντ ντε Μος αλλά και οι Χανς Γιούργκεν Ντόρνερ, Βόλφανγκ Σίντκα και, τέλος, ο Μάγκατ.

Από τον… Τζιόλη στον τελικό του UEFA

Ο Σάαφ τους ξεπέρασε οδηγώντας τη Βέρντερ στο απίθανο νταμπλ της σεζόν 2003-04, όντας ο κορυφαίος τεχνικός στην ιστορία του συλλόγου, συνεπικουρούμενος από τον τεχνικό διευθυντή Κλάους Αλοφς. Παρέμεινε ως πρώτος προπονητής για 14 συναπτά έτη, αλλάζοντας τη δυναμική του club αλλά και… ο ίδιος, καθώς αργότερα εφάρμοσε και 4-3-3 και 4-1-4-1.

Η Βέρντερ και ο «meistertrainer» μαθητής του Ρεχάγκελ, Σάαφ

Συνολικά με τη Βέρντερ ο Σάαφ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, τρία Κύπελλα, δύο Σούπερ Καπ ενώ τον Μάιο του 2009 την οδήγησε στον τελικό του UEFA Cup. Μια χρονιά… τρελή για την ομάδα της Βρέμης, η οποία την είχε βρει στους ομίλους του Champions League και όπου θεωρήθηκε ότι απέτυχε ελέω… Μάντζιου και Τζιόλη. Οι «πράσινοι», μαζί με γκολ του Καραγκούνη, είχαν θριαμβεύσει με 3-0 στο «Βέζερσταντιον» και η Βέρντερ έμεινε εντέλει τρίτη στον όμιλο, πίσω από τον… πολυμετοχικό Παναθηναϊκό του Χενκ τεν Κάτε, και την Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο, και μπροστά από την Ανόρθωση. Αλλαξαν διοργάνωση, απέκλεισαν διαδοχικά τη Μίλαν (με δύο ισοπαλίες), τη Σεντ Ετιέν, την Ουντινέζε και το Αμβούργο στον δραματικό, επαναληπτικό ημιτελικό με 3-3 στην παράταση. Στην οποία παράταση ηττήθηκε με 2-1 από τη Σαχτάρ στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν ο κύκλος του Σάαφ έκλεισε, συνέχισε στην Αϊντραχτ, στον πάγκο της οποίας ξεπέρασε τα 500 ματς στους πάγκους της Bundesliga (μόνο οι Ούντο Λάτεκ, Έριχ Ρίμπεκ, Γιουπ Χάινκες και Ότο Ρεχάγκελ έχουν περισσότερα). Εμεινε ένα χρόνο, κατόπιν το 2015-16 πήγε στο Αννόβερο και, έκτοτε, αποχή. Ποιος; Κοτζάμ Σάαφ…

Η Βέρντερ και ο «meistertrainer» μαθητής του Ρεχάγκελ, Σάαφ

Η άλωση του Μονάχου και η φιέστα

Το 2003-04 η Βέρντερ έφτασε στο peak της ιστορίας της κατακτώντας το μοναδικό της νταμπλ. Το επιθετικό δίδυμο των Αΐλτον, Ιβάν Κλάσνιτς, μαζί με τον Αγγελο Χαριστέα, τα… έσπαγε συνεπικουρούμενοι από τους Βαλεριέν Ισμαέλ, Ουμίτ Νταβαλά, Μλάντεν Κρίσταΐτς, Τιμ Μπορόφσκι, Φάμπιαν Ερνστ, Πέκα Λάγκερμπλομ, Φρανκ Μπάουμαν. Θέση είχε βρει ακόμη και ο βετεράνος, τότε, κίπερ Αντρέας Ράινκε μετά το πέρασμά του από τον Ηρακλή.

Κι όμως, εκεί η σεζόν είχε ξεκινήσει άσχημα. Οι μεταγραφές ήταν low budget, όπως ο Νταβαλά, και ο Ισμαέλ ενώ στο Intertoto είχε αποκλειστεί από την αυστριακή Πάσινγκ. Στην Bundesliga όμως η εκκίνησή της ήταν καλή, ασχέτως αν σχεδόν κάθε χρόνο κάποια ομάδα έκανε ανάλογη αρχή και κατόπιν… ξεφούσκωνε. Κι όμως, ο Σάαφ είχε βρει τον… άνθρωπο του, παρά τα περιττά κιλά: όσο βάρος του περίσσευε, άλλο τόσο εύκολα σκόραρε ο Βραζιλιάνος Αΐλτον ενώ ο Ερνστ, στο κέντρο, έπαιζε θυμίζοντας… Αντρέα Πίρλο.

Η πορεία στον πρώτο γύρο αποδείχθηκε εντέλει ότι δεν ήταν «φωτοβολίδα» και βρήκε τη Βέρντερ στο +4 από την Μπάγερν, έκτοτε όμως ο Σάαφ κατάλαβε πως έπρεπε να αλλάξει. Πρώτα ο ίδιος και μετά η ομάδα του: η Βέρντερ άρχισε να παίζει άμυνα, καλή άμυνα και έκλεισε τη σεζόν με μόνο 38 γκολ παθητικό, εκ των οποίων τα 9 στα ισάριθμα τελευταία ματς της σεζόν (από Λέβερκουζεν και Χάνσα) ενώ όλα είχαν κριθεί υπέρ της!

Και πώς είχαν κριθεί; Με εμφατικότατο τρόπο: τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος, στο Μόναχο, με 3-1 επί της Μπάγερν. Πόσο πιο… πειστικά; Ο Κλάσνιτς, ο Μικού και ο Αΐλτον… αποτέλειωσαν τους Βαυαρούς, που ήταν 7 βαθμούς πίσω και διατηρούσαν κάποιες ελπίδες… Φρούδες, εντέλει.

Απέμενε όμως ο τελικός του DfB Pokal και στις 29 Μαΐου 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, η Βέρντερ με δυο γκολ του Μπορόφσκι και ένα του Κλάσνιτς επικράτησε με 3-2 επί της Αλεμάνια Άαχεν, που ως ομάδα β’ κατηγορίας είχε αποκλείσει την Μπάγερν στα ημιτελικά (!). Το νταμπλ της Βέρντερ ήταν γεγονός…

Η Βέρντερ και ο «meistertrainer» μαθητής του Ρεχάγκελ, Σάαφ


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 15/5/2020