Menu

Η Ντόρτμουντ, η Σάλκε και το… SMS της συζύγου του Κλοπ

Η Ντόρτμουντ, η Σάλκε και το… SMS της συζύγου του Κλοπ

«Revierderby» στην κοιλάδα του Ρουρ, Ντόρτμουντ εναντίον Σάλκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Bundesliga. Το Ντόρτμουντ από το Γκέλζενκιρχεν απέχει μόλις 30 χλμ. με τις δύο ομάδες να έχουν κοινές καταβολές ίδρυσης, προερχόμενες από την εργατική τάξη. Γιατί «Revierderby»; Από το «revier», που βγαίνει από το «bergbaurevier» (σ.σ. περιοχή εξόρυξης) στη βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Οι πόλεις του Ντόρτμουντ και του Γκέλζενκιρχεν βρίσκονται στην περιοχή του Ρουρ, το γενικό κέντρο παραγωγής άνθρακα και χάλυβα στη Γερμανία, κάτι που προκάλεσε την αντιπαλότητα: όταν οι εργάτες της μιας πόλης είχαν δουλειά, δεν είχαν της άλλης. Η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα προέκυψε πάντως, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εποχή που η Μπορούσια άρχισε να εξελίσσεται σε ποδοσφαιρική δύναμη στη χώρα, καταντώντας τα πρώτα της πρωταθλήματα, προκαλώντας παράλληλα και μίσος από τους… γείτονες.

Λέγεται λοιπόν ότι το ντέρμπι… γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1934, όταν η Σάλκε επέστρεψε από τη Νυρεμβέργη στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντόρτμουντ, ως πρωταθλήτρια της (ναζιστικής, τότε) Γερμανίας, κάτι που πετύχαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της και η προσέλευση του κόσμου σε αυτόν, αλλά και στην πόλη, ήταν εξωπραγματική. Κι από τα τέλη της δεκαετίας του ‘40, όταν η Ντόρτμουντ έφτιαξε ομάδα που αμφισβητούσε την κυριαρχία της Σάλκε στην περιοχή, το μπλε έπαψε να είναι το αγαπημένο χρώμα των κατοίκων της πόλης.

Βέβαια, η Γερμανία έχει τη δική της ποδοσφαιρική λογική. Όπως πριν μερικά χρόνια η Μπάγερν έσωσε οικονομικά την Ντόρτμουντ, το ίδιο είχε πράξει προς τους Βεστφαλούς και η Σάλκε: το 1974 διοργανώθηκε φιλικό στο «Βέστφαλεν» και τα έσοδα πήγαν στη γηπεδούχο, μαζί και με δύο βαλίτσες χρήματα. Να χαρώ εγώ αντιπαλότητα…

Το πλέον, πάντως, μνημειώδες «Revierderby» έλαβε χώρα την προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 2006-07, εποχή που η Ντόρτμουντ είχε απλώς εξασφαλίσει την παραμονή, ήταν βαθμολογικά αδιάφορη και η Σάλκε διεκδικούσε τον τίτλο από τη χειρότερο Μπάγερν της 20ετίας. Με νίκη στο «Βέστφαλεν» θα αγκάλιαζε το πρώτο της πρωτάθλημα από το… 1958. Ωστόσο, τα ντέρμπι έχουν τους δικούς τους κανόνες: Αλεξάντερ Φράι και Εμπι Σμολάρεκ διαμορφώνουν το 2-0 για την Μπορούσια του Τόμας Ντολ και, εντέλει, το πρωτάθλημα πήγε ξανά στη Βαυαρία.

Η Ντόρτμουντ, η Σάλκε και το… SMS της συζύγου του Κλοπ

Μια άλλη ιστορία έρχεται από τον Σεπτέμβριο του 2008. Στο πρώτο του ντέρμπι ενάντια στη Σάλκε ως τεχνικός της Ντόρτμουντ, ο Γιούργκεν Κλοπ βλέπει τους κένιχσμπλαουεν να προηγούνται με 3-0 (με Φαρφάν, Ραφίνια και Βέστερμαν) στο 57ο λεπτό και, ως αποκάλυψε αργότερα, στο ημίχρονο είχε δεχθεί σαρκαστικό SMS από τη σύζυγό του: «Έχω τις βαλίτσες έτοιμες!». Ο Κλοπ ρίχνει στο ματς τον ανέτοιμο Φράι, ο Ελβετός μοιράζει ασίστ στον Σούμποτιτς στο 67’ και ισοφαρίζει ο ίδιος στο 70’ και στο 89’! 

«Κομμένη» στη μέση η Ντόρτμουντ

Στα του σήμερα, η Ντόρτμουντ με επτά νίκες στις οκτώ αγωνιστικές του β’ γύρου, ως και το lockdown, διατηρήθηκε σε απόσταση 4 βαθμών από την κορυφή, είχε… προλάβει πάντως να αποκλειστεί από την Παρί στο Champions League. Τη διαφορά μέσα στο 2020 έκανε ο τρομερός πιτσιρικάς Χάαλαντ και τα γκολ του ενώ ακολουθεί η Βόλφσμπουργκ, προτού υποδεχθεί την Μπάγερν σε ένα κομβικό ντέρμπι. Σκοράρει μετά ευκολίας, από το 1964 είχε να βάλει 68 γκολ σε 25 αγωνιστικές! Μέγα πρόβλημα για τον Λουσιέν Φαβρ ότι οι μέσοι Βίτσελ και Εμρέ Τσαν, που είχαν «δέσει» στα χαφ, τέθηκαν εκτός, όπως και ο στόπερ Ζαγκαντού ενώ παραμένει ανέτοιμος ο Ρόις. Οι Μπραντ και Ντιλέινι ξεκινούν βασικοί στο κέντρο.

Η Ντόρτμουντ, η Σάλκε και το… SMS της συζύγου του Κλοπ

Η διακοπή ήρθε… λουκούμι στη Σάλκε που έχανε έδαφος «τρέχοντας» σερί επτά αγωνιστικών χωρίς νίκη (0-4-3), ουδεμία αμφισβήτηση πάντως υπήρξε προς τον Ντέιβιντ Βάγκνερ, άλλοτε βοηθό προπονητή του Κλοπ… στην Ντόρτμουντ. Σημαντικές, εν συγκρίσει με τότε, οι επιστροφές των Σερντάρ, Σανέ, Καλιγκιούρι ενώ ο κίπερ Νίμπερλ ήδη έκλεισε στην Μπάγερν και φανέλα βασικού παίρνει ο Σούμπερτ.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 16/5/2020