Menu

Εσθονία, Eesti Vabariik

Εσθονία, Eesti Vabariik

«Eesti Vabariik» αποκαλούν οι ντόπιοι την Δημοκρατία της Εσθονίας, ως ονομάζεται επίσημα, μια χώρα που κατά τα 3/4 περιβάλλεται από θάλασσα, συνορεύει εδαφικά με τη Λετονία και τη Ρωσία, έχει μόλις 1,4 εκατ. κατοίκους και διαθέτει πάνω από 1.400 λίμνες, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρές, αλλά και 2.355 νησιά (μαζί με αυτά των λιμνών). Ενας μικρός Καναδάς…

Οι Εσθονοί προήλθαν κυρίως από Φινλανδούς και Ούγγρους, είχαν στους αιώνες γερμανική, δανικής, σουηδική και σοβιετική κυριαρχία και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τον Τσάρο στις 24 Φεβρουαρίου 1918. Το 1944 πανηγύριζαν μεν την απελευθέρωσή τους από τους ναζί αλλά αποδείχθηκε ότι η ΕΣΣΔ ήρθε για… να μείνει στη χώρα και, όντως, ο Γιόζεφ Στάλιν τη μετέτρεψε σε σοβιετική επαρχία, status quo που παρέμεινε ως και τη διάλυση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών το 1991.

Σύμφωνα με την προπαγανδιστική επιχειρηματολογία του Στάλιν, επειδή οι Εσθονοί πολέμησαν στο πλευρό των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τους εκδικήθηκε. Δεν ισχύει, βέβαια: δεκάδες χιλιάδες Εσθονοί πολέμησαν στο πλευρό των γερμανικών δυνάμεων επειδή υποχρεώθηκαν να το κάνουν – και όχι εθελοντικά. Με την κατάληψη της χώρας από τον Κόκκινο Στρατό το φθινόπωρο του 1944, περί των 200.000 Εσθονών έγιναν μετανάστες σε Σουηδία, Φινλανδία και Γερμανία.

Είναι, συνάμα, η λιγότερο θρησκευόμενη χώρα του κόσμου, αφού μόνο το 16% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του 2015 ανέφερε ότι η θρησκεία είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, σε σύγκριση με το 27% των Βρετανών και το 65% των Αμερικανών. Στην Εσθονία, δε, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άντρες: για κάθε 100 γυναίκες, υπάρχουν 84 άντρες. Μετακομίζουμε;

Εθνοτικά ετερογενής χώρα

Εσθονία, Eesti Vabariik

Η Εσθονία είναι ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με υψηλότατο βαθμό σε μετρήσεις οικονομικής ελευθερίας, πολιτικών ελευθεριών και ελευθερίας του Τύπου ενώ οι Εσθονοί μαθητές γυμνασίου είναι τρίτοι σε τεστ PISA παγκοσμίως, πίσω από τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία ενώ είναι από τις πλέον προχωρημένες ψηφιακά κοινωνίες παγκοσμίως: το 2005 έγινε μάλιστα η πρώτη χώρα στην ιστορία που διεξήγαγε εκλογές μέσω… διαδικτύου.

Σήμερα, ούτε το 70% της χώρας δεν είναι Εσθονοι καθώς το 25% είναι Ρώσοι ενώ υπάρχουν και Ουκρανοί, και Φινλανδοί. Πριν το 1941 όμως οι Εσθονοί αποτελούσαν το 93% του πληθυσμού, και οι εθνικές μειονότητες αποτελούσαν το υπόλοιπο 7%, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Εβραίοι που εξολοθρεύτηκαν από τους Γερμανούς ναζί με απανωτά πογκρόμ διώξεων και δολοφονιών. Και ως και την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 μόλις 6 στους 10 ήταν Εσθονοί στη χώρα, απόρροια του σοβιετικού προγράμματος προώθησης της μαζικής μετανάστευσης αστικών βιομηχανικών εργατών από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία, καθώς και τις μαζικές απελάσεις του Στάλιν. Όταν οι Εσθονοί αντιλήφθηκαν τη δημογραφική τους αλλαγή, την έκριναν ως «εθνική καταστροφή» και, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έδωσαν κίνητρα αποχώρησης μεταναστών και πριμοδότησαν τις γεννήσεις – έχουν κι ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο. Δωρεάν φυσικά.

Εσθονία, Eesti Vabariik

Εξίσου σημαντικό ότι η Εσθονία είναι μια εθνοτικά ετερογενής χώρα και αναγνωρίζει τις αυτονομίες των άλλων φυλών (από το 1925 μάλιστα). Εξ ου και μεγάλα τμήματα της χώρας αλλά και νησιά κατοικούνται κατά 70-80% από μη Εσθονούς: η επαρχία Ιντα Βίρου έχει Ρώσους κατά 65% ενώ η πόλη της Νάρβα, τρίτη μεγαλύτερη στην Εσθονία με 60.000 κατοίκους, κατοικείται ως επί το πλείστον από Ρώσους (μιας και είναι στα σύνορα): λογικό μιας και η πόλη καταστράφηκε από τους ναζί και, κατόπιν, ολοσχερώς από τους Σοβιετικούς που έδιωξαν τους ντόπιους φέρνοντας Ρώσους έποικους. Αλλωστε σχεδόν το 40% πόλης ανήκει σήμερα στη Ρωσία, υπό την ονομασία Ιβάνγκοροντ (ενώ οι Εσθονοί την αποκαλούν Γιαανίλιν).

Εισαγωγή στη Meistriliiga

H εσθονική Meistriliiga ή, ελέω χορηγίας, A. Le Coq Premium Liiga, δημιουργήθηκε το 1992 και υπάρχουν συνολικά έξι κατηγορίες: ακολουθεί η Esiliiga κι άλλες τέσσερις απόλυτα ερασιτεχνικές. Πρώτη πρωταθλήτρια ήταν η Νόρμα Ταλίν που διαλύθηκε πέντε χρόνια αργότερα, έκτοτε η Φλόρα πήρε 12 πρωταθλήματα, η Λεβάντια 9, από δύο η Νόμε Κάλιου και η Λάντανα και από ένα η TVML και η FCI Ταλίν (aka Ινφονετ, τι λέγαμε πριν για την ψηφιακή ταχύτητα της χώρας;). Την τελευταία πενταετία πήρε τρεις τίτλους η Φλόρα και στις πέντε (!) ήταν δεύτερη η Λεβάντια.

Ελέω κορωνοϊού, στη Meistriliiga διεξήχθη μόνο η πρώτη αγωνιστική, στις 7 Μαρτίου, και έκτοτε lockdown ωστόσο η κατάσταση ηρέμησε κι από σήμερα μπαίνουν ξανά στο γήπεδο – χωρίς θεατές, εννοείται πια αλλά από Ιούλιο θα επιτρέπονται έως 1.000 φίλαθλοι σε κάθε παιχνίδι (όχι ότι πάνε περισσότεροι στο γήπεδο). Βάσει αποδόσεων, φαβορί για τον τίτλο είναι ξανά η Φλόρα, έπεται η Λεβάντια που όμως αποδυναμώθηκε και τρίτη είναι η Νόμε.

Ποιο το σύστημα διεξαγωγής για τις 10 ομάδες; Τρεις γύροι, ήτοι 27 αγωνιστικές και κατόπιν play offs για τις πρώτες έξι και play out για τις υπόλοιπες. Η επανέναρξη, σήμερα και αύριο με πέντε αγώνες όπου συχνά οι αποδόσεις είναι παντελώς ασύμφορες στα σημεία, εξ ου και είναι επιβεβλημένο να το ψάξεις εναλλακτικά.


Δημοσιεύτηκε στο Foxbet.gr στις 19/5/2020