Menu

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Déjà vu της… ισοπαλίας στο Γουέμπλεϊ

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Déjà vu της… ισοπαλίας στο Γουέμπλεϊ

«Πάλι… εσείς», ο τίτλος που… δεν βάλαμε. Διότι Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, ή Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι αν προτιμάτε, ανταμώνουν για τρίτη φορά στη σεζόν και, ουδείς το αποκλείει πια, ίσως προκύψει και τέταρτη – και άκρως ιστορική: στον τελικό του Champions League.

Διότι αφενός μεσοβδόμαδα επικύρωσαν την παρουσία τους στα ημιτελικά, αποκλείοντας Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπενφίκα αντίστοιχα, αφετέρου μόλις προ μερικών 24ωρων τέθηκαν αντιμέτωπες στο πρωτάθλημα και αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 στο «Ετιχαντ», όπως ακριβώς -με το ίδιο σκορ- είχαν φέρει ισοπαλία στον αγώνα του πρώτου γύρου, στο «Ανφιλντ».

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Déjà vu της… ισοπαλίας στο Γουέμπλεϊ

Τι να πρωτοπούν και οι δύο τιμονιέρηδες;

«Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τον Γιούργκεν. Με κάνει καλύτερο προπονητή. Δεν είμαστε φίλοι αλλά μια μέρα θα πάμε για φαγητό» (Πεπ Γκουαρδιόλα).

«Δεν μπορώ να κάνω κάτι με την ταμπέλα του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο. Νομίζω πάντως ότι ο Πεπ παραμένει ο κορυφαίος παγκοσμίως» (Γιούργκεν Κλοπ).

Κακά τα ψέματα, η Σίτι και η Λίβερπουλ είναι, πρωτίστως, η ομάδα του Πεπ και η ομάδα του Γιούργκεν. Ο Ισπανός και ο Γερμανός έχουν βάλει ήδη τη σφραγίδα τους στα clubs, σε τέτοιο βαθμό που ουδείς τολμά καν να σκεφτεί πώς θα είναι, κάποια στιγμή στο μέλλον, η επόμενη μέρα άνευ αυτών στον πάγκο των δύο αγγλικών ομάδων.

Αυτό που τους λείπει…

«Citizens» και «reds» δίνουν νέο ραντεβού, το απόγευμα του Σαββάτου 16/4 κι αυτή τη φορά σε… ουδέτερο έδαφος: στο ιστορικό, και εμβληματικό, Γουέμπλεϊ του Λονδίνου για τον νοκ άουτ ημιτελικό του FA Cup. Και, αν προκύψει και τέταρτο φετινό αντάμωμα, πάλι σε ουδέτερο θα είναι: ο τελικός του Champions League διεξάγεται φέτος στο Παρίσι…

Ειρήσθω εν παρόδω, όσο εργάζονται στο Νησί, έχουν αμφότεροι κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, αλλά κάτι λείπει. Από τον  Γκουαρδιόλα, φυσικά, το Champions League: έφτασε στον τελικό πέρυσι αλλά η Τσέλσι ήταν καλύτερη. Κι από τον Κλοπ, κι όμως, το Κύπελλο. Μάλιστα στη θητεία του στο λιμάνι δεν έφτασε καν σε τελικό FA Cup ενώ η τελευταία παρουσία της Λίβερπουλ ήταν το 2012, για τρόπαιο… αφήστε το καλύτερα. Το, μακρινό πια, 2006.

vu

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Déjà vu της… ισοπαλίας στο Γουέμπλεϊ

Γκουαρδιόλα και Κλοπ ανταμώνουν για 24η φορά στο γήπεδο, είχαν άλλωστε κοινή πορεία και στην Bundesliga με τις (επίσης αλήστου μνήμης) κόντρες τους με την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ αντίστοιχα. Αριθμοί, λοιπόν:

  • Σε συνολικά 23 αγώνες, Πεπ και Γιούργκεν έχουν από 8 νίκες ενώ 7 ματς έληξαν ισόπαλα.
  • Ο Γερμανός δεν έχει νίκη στα τελευταία πέντε επί τους Ισπανού (2-3-0).
  • Σε ουδέτερο γήπεδο, όπως στον προσεχή ημιτελικό, κοντραρίστηκαν άλλες δύο φορές: σε αμφότερα το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο και στο τέλος… πανηγύρισε ο Γκουαρδιόλα. Αρχικά στον τελικό του DfB Pokal το 2014 στο Βερολίνο (Κυπελλούχος η Μπάγερν με 2-0 στην παράταση: 107’ Αριεν Ρόμπεν, 121’ Τόμας Μίλερ). Και το 2019 στο FA Community Shield 019, στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου: το Super Cup Αγγλίας πήρε η Σίτι 5-4 στα πέναλτι (1-1 στο 90λεπτο με γκολ από Ραχίμ Στέρλινγκ στο 12’ και Ζοέλ Ματίπ στο 77’).
  • Ο Κλοπ είναι ο προπονητής που έχει τις περισσότερες νίκες, από κάθε άλλον, επί του Πεπ Γκουαρδιόλα: 8 σε 23 αναμετρήσεις.

Μόνο… ισοπαλίες στο Γουέμπλεϊ

Σίτι και Λίβερπουλ συμπληρώνουν, στον σαββατιάτικο ημιτελικό, 190 αναμετρήσεις, με τη Λίβερπουλ να υπερέχει με άνεση: 90 νίκες έναντι 48 και 51 ισοπαλίες, ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης.

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ. Déjà vu της… ισοπαλίας στο Γουέμπλεϊ

  • Σε όλα, η Λίβερπουλ έχει μόνο δύο νίκες στα τελευταία 10 (και η Σίτι τρεις).
  • Είναι ο πρώτος, μεταξύ τους, ημιτελικός από αυτόν του Λιγκ Καπ το 2012, τότε όμως σε διπλά ματς και είχε προκριθεί η Λίβερπουλ (2-2 στο «Ανφιλντ» και 1-0 στο Μάντσεστερ με πέναλτι του Στίβεν Τζέραρντ).
  • Άλλες δύο φορές αντάμωσαν στο Γουέμπλεϊ και αμφότερα έληξαν ισόπαλα με 1-1 και κρίθηκαν στα πέναλτι, με νικήτρια τη Σίτι! Το 2016 στον τελικό του Λιγκ Καπ (με τον Κλοπ απέναντι στον Μανουέλ Πελεγκρίνι, τότε) και το 2019 στο Community Shield.
  • Στο FA Cup, επιμέρους, συναντιούνται αφενός για πρώτη φορά σε ημιτελικό (και ποτέ δεν έπαιξαν μαζί σε τελικό), αφετέρου για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια και την πρόκριση της Λίβερπουλ με 1-0, στο Μάντσεστερ, για τον 3ο γύρο: 1-0 τότε με πέναλτι του Ντάνι Μέρφι και στους πάγκους τον Ζεράρ Ουγιέ και τον (εμβληματικό, ως παίκτη, της Λίβερπουλ το 1971-77) Κέβιν Κίγκαν.
  • Συνολικά στο Κύπελλο ο απολογισμός είναι 3-2-2 υπέρ των «κόκκινων» που μετρούν 3/3 επιτυχίες σε μονά ματς (4-0 το 1988 και 1-0 το 2003 στο Μάντσεστερ, 4-2 το 2001 στο Λίβερπουλ) ενώ η Σίτι προκρίθηκε και στις περιπτώσεις που τα… κυπελλικά ματς ήταν διπλά (0-0 και 2-1 το 1956, 0-0 και 2-0 το 1973).

Blog που δημοσιεύτηκε στη Fonbet.gr στις 15/6/2022