Menu

136.505 θεατές. Η μεγαλύτερη ενδοβρετανική μετακίνηση οπαδών!

136.505 θεατές. Η μεγαλύτερη ενδοβρετανική μετακίνηση οπαδών!

«Η μεγαλύτερη ενδοβρετανική μετακίνηση οπαδών»,  όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής, η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε ευρωπαϊκό γήπεδο, έλαβε χώρα σαν σήμερα, 15 Απριλίου 1970.

Ήταν μια εποχή που η Σέλτικ μεσουρανούσε -είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1967-, ενώ η Λιντς αποτελούσε την μεγάλη δύναμη της Αγγλίας. Οι δύο ομάδες θα αντάμωναν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στον πρώτο «βρετανικό εμφύλιο» των Κυπέλλων Ευρώπης.

Το πρεστίζ και η δυναμική των δύο ομάδων, το έπαθλο του τελικού και η «δίψα» για την πρωτόγνωρη αγγλο-σκωτσέζικη μάχη μετέτρεψαν το γεγονός ως «ματς της χρονιάς» στο ποδόσφαιρο, ειδικά μετά το 1-0 υπέρ της Σέλτικ στο «Ελαντ Ρόουντ». Το τεράστιο ενδιαφέρον για τη ρεβάνς έκανε… υποχρεωτική τη μεταφορά της διεξαγωγής του αγώνα στο «Χάμπτεν Παρκ» και 136.505 θεατές (!) συγκεντρώθηκαν στο εθνικό στάδιο της Γλασκώβης.

Από τη μεριά των Άγγλων, υπολογίζεται πως ταξίδεψαν πάνω από 20.000 άτομα, αριθμός ιδιαίτερα μεγάλος για την εποχή. Η Λιντς προηγήθηκε με τον Μπίλι Μπρέμερ αλλά η Σέλτικ νίκησε με 2-1, και στον τελικό ηττήθηκε από τη Φέγενορντ στην παράταση

Η, δε, Λιντς έπρεπε να περιμένει πέντε χρόνια ακόμη για τον πρώτο της τελικό στη διοργάνωση. Έναν τελικό κόντρα σε θεούς και δαίμονες, όπου η εντυπωσιακή ομάδα του Τζίμι Αρμφιλντ ηττήθηκε άδικα από την Μπάγερν Μονάχου με 2-0…